USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Нововолинськ відновив статус зони пріоритетного розвитку: що це означає для міста

8 Січня 2022 18:27
У Нововолинську сподіваються, що «ресурсний» закон №5600 дасть змогу наростити промисловий потенціал міста, а підприємства згодом зможуть перейти в індустріальний парк.

Про це розповів міський голова Борис Карпус у ефірі ТРК «Аверс».

Очільник міста зауважив: сьогодні Нововолинськ має найнижчий індекс податкоспроможності серед всіх міст обласного підпорядкування. Промислових підприємств недостатньо, аби забезпечити всі видатки.

«Мешканці хочуть комфортного життя, надання якісних послуг, відремонтованих доріг, будинків, дворів, а на все це треба кошти. Поки що місто є дотаційним, при тому, що має найвищий індекс споживчих цін і найвищий відсоток інвестицій на душу населення, а також найбільший відсоток виробленої промислової продукції в області», - переконує він.

Тож завдання для органу місцевого самоврядування, міського голови, депутатського корпусу, міськвиконкому – знайти баланс і перетворити потужний потенціал регіону в податки, які завдяки ефективному розподілу дадуть можливість задовольняти потреби мешканців громади і робити комфортним їхнє проживання.

Один із можливих сценаріїв – залучення інвесторів в індустріальний парк «Нововолинськ», адже на території міста виділена земельна ділянка у 20 гектарів з таким статусом.

«Ми скептично ставилися до цієї історії, бо пільг чи переваг для підприємств, які можуть розвиватися на цій території, не було. Зараз ситуація змінюється потроху. В першому читанні прийняті два законопроекти, якими надаються пільги для підприємств, що розміщуватимуть свої виробничі площі на території, відведеній під індустріальні парки. Ми будемо уважно слідкувати за цією ситуацією. Ми розуміємо, що треба виконати важливе домашнє завдання – зробити дослідження ринку робочої сили. Бо будь-який інвестор, який прийде, запитає в міського голови, чи достатньо робочої сили, яка готова працювати на тому чи іншому виробництві. Треба зробити детальний план території і ПКД, аби розуміти, де можна розмістити виробничі площі», - пояснив Борис Карпус.

Читати ще: «У Нововолинську вас зроблять гарним»: велике інтерв’ю з мером шахтарського міста


Як додав, наразі в міськраді тривають консультації з фахівцями щодо того, як у Нововолинську можна трансформувати вугільний регіон в промислову долину. Зі слів міського голови, Нововолинська громада разом із сусідніми – Литовезькою та Поромівською –є учасниками урядової програми щодо трансформації вугільних регіонів. У 2022 році на її реалізацію закладено 118 мільйонів гривень, тож в Нововолинську сподіваються на частину цих коштів.

Проте трансформація вугільних регіонів, наголошує Карпус, - це процес не одного року, який треба було починати ще років 20 тому. Це тривалий мультифункціональний, мультикластерний процес, який зачепить всі сфери міської життєдіяльності, адже Нововолинськ – це місто, яке було побудоване для обслуговування шахт. Нині ж на території міста немає вугільних підприємств взагалі. Однак, вважає Борис Карпус, закриті вугільні підприємства – це можливості.

«На території міста є чимало браунфілдів – територій зі збудованими приміщеннями, потужностями, логістикою, енергетичними ресурсами, куди нам необхідно буде залучати інвесторів. Прийнятий закон 5600, і з 1 січня Нововолинськ відновлює статус території пріоритетного розвитку, вільної економічної зони. Тут можна буде розміщувати підприємства й отримувати пільги», - повідомив він.

З його слів, цим законом передбачені можливості отримати пільги, які будуть чинні до 2037 року: 0% податку на прибуток, 0% на ПДВ з імпорту обладнання комплектуючих для власного виробництва, нульова ставка орендної плати за землю державної і комунальної власності, нульова ставка земельного податку, 0% рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів і води. Щоб їх отримати, бізнес має виконати певні умови і відповідати певним вимогам.

«Для цього треба в місті зареєструвати нове виробництво з 1 січня 2022 року, взяти на роботу 10 працівників і мати оборот не вище ніж 40 мільйонів гривень протягом року. Це невелика сума, також це може бути стримувальним фактором, але є законопроекти 5688 і 5689 про індустріальні парки, які ми чекаємо. Тобто підприємства, які в нас будуть розташовані, матимуть змогу розпочати і налагодити невеликі виробництва, перевірити гіпотезу бізнес-ідеї. І якщо вона стартує, то підприємство зможе перейти і розмістити більші потужності в індустріальному парку, де немає ліміту, де будуть всі комунікації. І ми будемо намагатися отримати фінансування з державного бюджету на розвиток індустріальних парків», - пояснює Борис Карпус.

У законі 5600 є перелік напрямів, які можуть бути розташовані в зоні пріоритетного розвитку:

виробництво харчових продуктів, виробництво напоїв, текстилю, одягу, шкіри і виробів з неї, оброблення деревини і меблів, паперове виробництво, виробництво хімічних речовин, фармацевтичних препаратів, поліграфічної продукції, гумових і пластмасових виробів, скла і виробів з нього, металургійне виробництво і устаткування, виробництво автотранспорту та інших транспортних засобів, виробництво меблів, ремонт і монтаж машин та устаткування.

Міський голова повідомив, що планують доносити цю інформацію бізнесу місцевому та в інших регіонах. Паралельно в місті приступили до написання стратегічного плану розвитку Нововолинська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олесь Показати IP 8 Січня 2022 18:54
Памятаю ця афера вже колись була . Німець строїв якщо непомеляюся сірникову фабрику , турок швейний цех , француз завод сто .... та всі драпали і активів незахотіли ....при Кучмі якщо непомиляюся . Зостався один поляк цибулю і помідори саджав ну йому діватись було нікуди обзавівся сімею . То зараз повірити в такі казки тяжко найти людей . Трохи таки сумна історія того всього.
Іван до Олесь Показати IP 9 Січня 2022 17:16
Ти просто базарна баба. Притому - катастрофічно неграмотна. Нововолинськ за період ТПР вийшов на хороші показники з економіки, побудував багато підприємств, поповнив свою міську казну. Згодом ці пільги були закрті. Очевидно, даремно. Тепер знову добрі люди подбали, щоб статус ТПР запрацював по-новому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus