USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Нововолинського вугілля ніхто не хоче?

16 Січня 2013 09:31
Нововолинські шахти є збитковими через відсутність ринку збуту.

Про це повідомляють на сайті Конфедерації вільних профспілок України.

Нагадаємо, саме через неприбутковість Міненерго хоче закрити копальні ДП «Волиньвугілля» у 2013 році.

Західний вугільний регіон «на коліна» поставив продаж Фондом держмайна ПАТ «Західенерго», до складу якого входять Добротвірська, Бурштинська та Ладижинська ТЕС.

До слова, конкурсна комісія Фонду державного майна 10 січня 2012 року одноголосно визнала ДТЕК переможцем конкурсу з продажу 45-відсоткового пакета акцій ПАТ «Західенерго». Таким чином у розпорядженні ДТЕК стало 70,91% акцій компанії, а 25% акцій залишилось у державній власності, - повідомляють «Коментарі».
ПАТ «ДТЕК Західенерго» використовує на електростанціях власне вугілля, а для ДП «Львіввугілля» та ДП «Волиньвугілля» погоджує мізерну кількість відвантаженого концентрату, - йдеться на сайті Конфедерації профспілок.
Мовляв, вугілля Львівсько-Волинського басейну виявилося нікому не потрібне. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не має важелів впливу на ПАТ «ДТЕК Західенерго», а, не маючи ринку збуту, вирішує, без погодження з профспілками, закрити декілька шахт Львівсько-Волинського басейну, зокрема і копальні №1, № 5 та № 9 ДП «Волиньвугілля».

Водночас, як розповів виконавчий директор ДТЕК Юрій Риженков у коментарі виданню «Коммерсант-Украина», в 2012 році «ДТЕК Західенерго» закупив 680,4 тисячі тонн львівського вугілля у ДП «Волиньвугілля», ДП «Львіввугілля» та шахти «Надія» на суму обсягом 569,1 мільйона гривень.
Закупівлі здійснюються через спеціалізовану компанію «ДТЕК Трейдинг». За словами пана Риженкова, компанія готова і в цьому році купувати і поставляти на електростанції «ДТЕК Західенерго» усе вугілля належної якості, яке «Львівська вугільна компанія» (центральна збагачувальна фабрика «Червоноградська» (ПАТ «Львівська вугільна компанія») займається збагаченням високо зольного вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну, - «ВН») зможе запропонувати.
«У 2013 році ми можемо закупити у львівських шахт понад 800 тисяч тонн вугілля, якщо вони зможуть поставити нам його в такому обсязі і належної якості. У січні 2013 року ми готові купити близько 72 тисяч тонн вугілля – тобто все вугілля, яке зможуть нам поставити львівські компанії», - пояснив виконавчий директор ДТЕК.
За його словами, цього вугілля все рівно буде недостатньо і для забезпечення потреб експорту електроенергії ДТЕК Бурштинської ТЕС необхідно додатково спалювати близько 2,2 мільйона тонн вугілля на рік, а ДТЕК Добротвірської ТЕС – близько 600 тисяч тонн вугілля на рік.
«Львівські та волинські вугільні підприємства – найбільш логістично зручні постачальники вугілля для наших західних електростанцій. Тому ми з розумінням ставимося до проблем, пов'язаних з нестабільною роботою і поганим технічним станом Червоноградської ЦЗФ, яка переробляє вугілля шахт регіону», - говорить топ-менеджер ДТЕКу.
Однак, за його словами, необхідно брати до уваги екологічні вимоги до вмісту сірки у вугіллі, яке можна спалювати на електростанціях. Львівсько-волинське вугілля з вмістом сірки понад 2% перевищує нормативний показник, тому його необхідно змішувати з низькосірчистим паливом, а це впливає на обсяги використання.

Довідково:
«ДТЕК Західенерго» і «ДТЕК Трейдинг» знаходяться у складі енергетичного підрозділу ДТЕК, що входить до бізнес-групи СКМ Ріната Ахметова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чеширский Кот Показати IP 16 Січня 2013 10:58
Оказывается?
Олежик Показати IP 16 Січня 2013 14:13
Якщо нововолинські шахти закриють в місті настане армагедон!!! Більшість навчальних закладів працює саме на забезпечення шахт кадрами, місто і виживає зарахунок них...Крім того той м"яко кажучи зброд, який навіть просинається вже п"яним (не в образу славній і важкій професії шахтаря)на підприємствах типу АЛЮГЛАЗ чи КРОНОСПАН абсолютно не потрібен. Закриття призведе до безробіття, безробіття призведе до злочинності, яка в місті і так зашкалює...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus