USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

НУШ на Волині: школа має жити повноцінним життям

9 Червня 2019 09:00
Ключова освітня реформа Міністерства освіти і науки – нова українська школа, з 2018-2019 навчального року запрацювала в усіх школах України. Головна мета реформи НУШ – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич каже, що нова українська школа – це зміни, яких потребує сучасне суспільство.

«Нова українська школа означає, що українські першокласники почнуть отримувати якісно нову освіту. Ми запускаємо процес змін, і дуже важливо, щоб він став невідворотним. Вже ухвалено новий закон «Про освіту», затверджено чимало підзаконних актів, триває підготовка нового закону «Про загальну середню освіту», підготовлено 22 тисячі вчителів. Тобто інституційні зміни тривають, і попереду ще багато роботи. Та головне відбуватиметься в класах – між учнями і вчителем», – наголосила міністр.

У 2017-2018 навчальному році 100 українських шкіл пілотували новий Державний стандарт початкової загальної освіти. На Волині за реформою НУШ відкрили 4 пілотних перших класи у ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Раків Ліс Камінь-Каширського району, Луцькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 1 Луцької міської ради, КЗ «Луцька гімназія № 4 імені Модеста Левицького Луцької міської ради Волинської області» та Нововолинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6 Нововолинської міської ради.

Оскільки цілий навчальний рік школи пропрацювали за новою системою, то вже можна підбити підсумки про напрацювання, переваги, нові підходи у викладанні. Про усе це говоримо із заступником начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Тетяною Соломіною.
Освітянка каже, що одним із найголовніших досягнень, які вдалося реалізувати за допомогою НУШ, – це подолання бар’єру між дошкільною та початковою освітою.

«Нова українська школа – це освіта нових сенсів, дитиноцентризму і поваги до кожної людини. НУШ – це цікава, практична, безпечна і дружня до дитини школа. А для батьків вона відкрита, чесна і націлена на співпрацю. Це школа, де центр всесвіту – дитина, її потреби, бажання, можливості.

Дуже важливо, що нам вдалося подолати той бар’єр, який існував між дошкільною освітою і початковою ланкою. Відтепер дітям набагато легше переходити з однієї ділянки освіти в іншу.

Це стало можливим завдяки тому, що змінилися форми і методи діяльності вчителя. Ігрова форма навчання перейшла у перший клас, так би мовити, на повних правах. Зокрема перші класи стали кольоровими, а освітній простір спонукає дітей до бажання бути разом, вчитися і хотіти йти до школи. Я вважаю, що це перший успіх української школи і найважливіший», – наголосила Тетяна Іванівна.

Також Татяна Соломіна додає, що, спілкуючись з керівниками освітніх закладів, із педагогами, можна зробити висновок, що завдяки новій українській школі діти стають більш комунікабельними, відкритими, товариськими та дедалі краще готовими до викликів сьогодення.

«Школярі багато працюють в групах, змагаються, не бояться поразок та вчаться робити висновки, які базуються власних знаннях.

Раніше ми чули побоювання від батьків, мовляв, дитина не так ефективно навчиться читати чи рахувати, та бачимо, що ці побоювання – марні. Діти стають більш розкутішими, а це дає їм можливість мати власну думку висловлювати її, відповідно, у дітей не відпадає бажання навчатися, а навпаки є інтерес до здобування знань. У навчанні одним із найважливіших моментів є самомотивація, а дитина хоче вчитися там, де її люблять, дe комфортно і початкова школа створила саме такі умови. Я сподіваюся, що діти, які пройшли нову українську школу, ефект задоволення від освіти понесуть із собою далі, у наступні класи», – наголошує чиновниця.

Щодо матеріально-технічного забезпечення нової української школи Тетяна Соломіна каже, що багато чого залежить від педагога.

«Яка б не була надсучасна техніка в руках невмілого педагога – вона просто стоятиме меблями, а в руках фахівця навіть аркуш паперу перетворюється у диво. Тому на навчання вчителів виділені серйозні кошти. Для прикладу, торік вивчили понад тисячу педагогів, які успішно працюють у перших класах. А цьогоріч ця цифра значно більша. Щодо обладнання, то приміром, парти – сучасні, красиві, зроблені так, щоб дитина почувала себе комфортно, адже регулюються відповідно до зросту дитини, закупляється нова техніка, розвивальні ігри, нове обладнання.

На технічне облаштування нової української школи виділяється серйозний ресурс щороку. Для прикладу, хороший кабінет біології, разом із лабораторією, коштує більш, ніж півмільйона і тут вже можна говорити про якість навчання саме в такому кабінеті, коли навчений вчитель, обладнання відповідає сучасним вимогам і коли є наповнення класу.

Адже коефіцієнт корисної дії від вкладених коштів має бути ефективним. Ми думаємо і про малочисельні школи, де в класі троє чи п’ятеро дітей. Але як працювати в такій школі навіть найталановитішому педагогу? Як організувати у таких класах навчальний процес відповідно до реформи нової української школи? Це просто неможливо. Школа має жити повноцінним життям з бібліотекою, спортивною залою, їдальнею, достатньою кількістю фахівців, учнів», – наголошує Тетяна Соломіна.

Також жінка додає, що в новій українській школі дитина має право на помилку, а оцінювання не каральне, а спонукальне.

«Усі діти різні. Хтось краще знає математику, хтось швидше читає, а хтось каліграфічно пише. У першому та другому класах НУШ система оцінювання побудована на вербальній фіксації рівня, на якому перебуває дитина, і показувати ціль, до якої вона має прямувати і найголовніше – мотивувати», – розповідає педагог.

З її слів, велику увагу приділятимуть й інклюзивному навчанню, адже нова українська школа – доступна для всіх.

Узагальнюючи усе вищезазначене, Тетяна Соломіна каже, що НУШ – це школа, яка живе повноцінним життям, творча і розвинена, де успішно реалізується педагогіка партнерства і дитиноцентризму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus