USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нове звучання бардівського жанру: у Луцьку відбувся фестиваль «Оберіг»

7 Листопада 2018 08:00
Удруге після багатолітнього забуття у Палаці культури Луцька відбувся конкурс авторської пісні та співаної поезії. До обласного центру Волині з'їхалися учасники з різних куточків України та закордону.

Відомі співочі гості вкотре довели, що українська піснетворчість сьогодні дуже активно розвивається. А так званий класичний бардівський жанр виходить за усталені рамки та, зі слів голови журі, - поета, композитора й піаніста-імпровізатора Романа Коляди - набуває, "рокешного звучання".

Фестиваль відбувся завдяки спільним зусиллям Волинської обласної ради та обласного науково-методичного центру культури Волині, який очолює Любов Рожнова.



Так, за ініціативи першого заступника голови облради, депутата Олександра Пирожика та його колеги-"свободівця" Сергія Сівака фестиваль вдалося відродити. Вони вже другий рік поспіль вирішують усі фінансові питання.



Перше місце фестивалю "Оберіг" розділили Олександр Тищенко з Черкащини та Богдан Дощ з Івано-Франківська. На друге місця компетентне журі визначило відразу трьох переможців: наш земляк - бард і волонтер Микола Більшевич, Ігор Жураковський із Тернопільщини та Дарина Бурнос зі Львова.

Молоді й перспективні учасники минулорічного фестивалю-конкурсу з Луцька, які тоді називалися "Криші моря", змінивши назву на "ПроRock", здобули творчу бронзу фесту. Як, власне, і торік. Окрім того, третє місце посіли також Леонід Мазур із Хмельницького, Марія Гев із Дрогобича та Ірина Мокрушенко з Шацька.

Гран-прі отримала музична група "Міміка" зі Слов'янська, що на Донеччині.

До речі, її лідер Олександр Скотній та його молодший колега В'ячеслав Торшин вже знайомі найпалкішим шанувальникам відновленого "Оберегу". Адже 2017-го музиканти виступали на ффестивалі дуетом і здобули співоче срібло.

Глядацькі симпатії, за спостереженням творчих арбітрів, здобув Артур Добреля зі Львова.

Свої переможні твори вони виконали на гала-концерті для повної глядацької зали Палацу культури. Присутні невтомно їм аплодували, а овації "зірвали", звісно ж, гості фесту: дует "Кулі" (Зіновій Медюх і Максим Перев'язко), Володимир Смотритель, Тарас Силенко (кобзар сучасності), Віктор Погуляй, "Сестри Тельнюк", лідер відомої рок-команди "Нумер 482" Віталій Кириченко та Роман Коляда.

Вперше у рамках "Оберегу" пройшли виїзні концерти в Ковелі та Володимирі-Волинському. Ці заходи відбувалися, зокрема, за участю гостей фесту, з благодійною метою, як запевнили організатори. Адже, як і тогоріч, вони збирали кошти на потреби військових 14-ї окремої механізованої бригади.

Варто сподіватися, що до наступного "Оберегу" таки закінчиться російсько-українська війна, якій і досі вигадують дипломатичні абревіатури. Перемог лише на культурному фронті під символічним стягом "482" поки замало, бо й дотепер за Україну доводиться не тільки співати, а й стріляти...

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus