USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Обіцянки-цяцянки: помпезно розрекламована луцька книгарня конає у холоді

26 Грудня 2009 11:59
Працівники луцької книгарні «Читай Україна» оприлюднили колективний лист-звернення до громадськості про ймовірну скору смерть найновішого книжного магазину Луцька. Всього за півроку після помпезного відкриття книгарні віце-прем’єром Іваном Васюником у травні 2009-го магазин сьогодні опинився на межі закриття. Владні обіцянки про любов до рідного читача виявилися банальними цяцянками.
 
У листі продавці друкованого слова скаржаться, що про магазин геть забули. З початку холодів котельня не працює. Від морозу розірвало батареї опалення. Температура в торговому залі - зуб на зуб не потрапляє. Міська санстанція зафіксувала критичні +5 С.
 
«Закутані у верхній одяг продавці сидять навколо допотопного обігрівача та чекають вирішення своєї долі. Борги перед постачальниками книг та персоналом книгарні на погашаються», - розповідають книжники.
 
Восени пройшло перше скорочення працівників книгарні майже на 50 відсотків. А ближче до зими надійшло розпорядження про звільнення ще половини працюючих.
 
Трагічність ситуації підсилює те, що книгарню «Читай Україна» відкривали під фанфари та клятвені обіцянки в присутності високих гостей із столиці.
 
«Згадується теплий травневий день відкриття книгарні за участю віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника. Поряд із ним стрічку перерізали голова Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський, голова облдержадміністрації Микола Романюк та міський голова Богдан Шиба.
 

 
Досхочу піарилися перед телеоб’єктивами та фотокамерами всеукраїнських та місцевих ЗМІ, обіцяли любити, берегти і примножувати… Але просурмили фанфари, урядовці поїхали до Києва – і сьогодні до проблем книгарні діла немає ані засновникам, ані адміністрації обласної друкарні, якій магазин підпорядкований, ані обласній і міській владі», - зазначено в листі.
 
Тоді Іван Васюник підкреслював, що «перед владою на місцях постає непросте завдання, адже у кожному населеному пункті має бути, хай невеличкий, але книжковий магазин чи кіоск».
 
«І те, що від сьогодні в Луцьку працює сучасна, потужна книгарня - добрий початок і приклад для інших областей нашої держави», - наголосив віце-прем’єр.
 
Не мовчав і мер Богдан Шиба.Як палкий прихильник української книги, він активно підтримав ідею відкриття книжкової крамниці на вулиці Червоного Хреста. Мовляв, вона, за попереднім задумом, мала би перебрати на себе функції спеціалізованого магазину-гуртівні для оптово-роздрібної торгівлі книжковою продукцією. Міська рада навіть встановила для такого стратегічного об’єкту, як книгарня символічну орендну плату – 1 гривня на рік.
 

 
А що маємо сьогодні? Книгарня почала працювати, пішли читачі, зустрічі з письменниками, засідання літературного клубу «Лесин кадуб». А невдовзі про книгарню забули.
 
Працівники «Читай Україна» запитують у листі-зверненні: хто врятує новий магазин книжок – шефи з обласної друкарні, місцева влада чи київські чиновники у виборчій метушні?
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
seal Показати IP 26 Грудня 2009 13:31
Так же ш, якщо щось новеньке відкрити, то всі злітаються, як мухи на мед. А далі вже нікого ніщо не цікавить, особливо такі магазини, як цей (взяти ж з нього немає чого).
Юка Показати IP 26 Грудня 2009 14:09
книгарня там дуже хороша, але її мінус - розташування в невигідному місці. і ціни там далеко не гуртові (наприклад, 100 казок "а-ба-ба-га-ла-ма-ги" я придбала в іншій книгарні на 18 грн. дешевше). туди б хорошого менеджера взяли на роботу - і магазин запрацював би, бо одного буму на відкритті мало. конкуренція на ринку чимала, тому й читачів заохочувати треба, пропонувати те, чого не мають інші
Александр Показати IP 26 Грудня 2009 17:53
Начал свою работу этот книжный магазин с невыполнения договоров по оборудованию. Открылся - с плебейским подобострастием перед "можновладцями" , отталкивая искренних любителей книги. Результат - закономерен. Хотя - жалко. Тем более , что магазин "розташованний в невигідному місці" - как пишет ЮКА . То - есть , должен был , и мог бы невыгодное место превратить в культурный центр района . Видимо , не хватило интеллекта у директора , и интереса у спонсора . А все - бабки. Вкладывайте бабки в эстрадных п.доров - не прогадаете ! Нафиг вам книги - от них только пыль - как сказал один "умный" деятель городского масштаба.
саша Показати IP 27 Грудня 2009 15:34
Бо винен Шиба ,що взяв туди алкаша керувати підприємством.Він лише метал вміє здавати,а забезпечити опалення -зась.Та й при ремонті треба було передбачити опалення автономне магазину,бо гроші відмили-відкати получили,відрапортували.А хіба ж не знав шибанутий,що там не буде кому купувати ці книги?Знав.
Yuliya Показати IP 28 Грудня 2009 18:23
ну хіба це літературна мова??? "книгарня КОНАЄ у холоді" дивно і неприємно читати. і таке зустрічається у багатьох статтях.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus