USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Обласний протитуберкульозний диспансер планують відремонтувати вже у 2019

22 Жовтня 2018 13:05
Проблеми захворювання на туберкульоз на Волині, стан відповідних медичних закладів в області та профілактика цієї небезпечної хвороби стали предметом спілкування у студії ТРК «Аверс» представників профільної та бюджетної комісій обласної ради, депутатів від УКРОПу Людмили Тимощук, Олександра Зінчука та Ірини Вахович, а також генерального директора Волинського обласного медичного протитуберкульозного об’єднання Івана Нискогуза.

Усі учасники розмови погодилися, що питання захворюваності на туберкульоз в Україні – надскладне і, насамперед, має соціальний характер. Завдання влади – робити усе, аби рівень життя людей піднімався, це буде основним її внеском у боротьбу з цим небезпечним захворюванням. До того ж, утримання протитуберкульозних закладів для бюджету є досить вартісним, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Наразі лікарі, за словами депутатів, працюють, як пожежники, тобто долають наслідки. А головною профілактикою розповсюдження туберкульозу залишається підвищення рівня заробітної плати у населення, збільшення купівельної спроможності людей, аби вони могли купити якісні продукти харчування, можливість жити у екологічно чистій місцевості, створення умов для повноцінної праці та відпочинку.

За словами Івана Нискогуза, на Волині ситуація ще не надто гостра, натомість загалом в Україні щороку фіксують 40 тисяч нових випадків захворювання на туберкульоз, а щодня помирає 11 хворих. Важливою, переконаний керівник протитуберкульозного медоб’єднання, є своєчасна діагностика і запобігання поширенню хвороби.

«Туберкульоз – то соціально-медична проблема, яка викликається паличкою Коха. Це грибок, який може жити на різних тканинах людського організму, – зазначила керівник медичної комісії облради Людмила Тимощук. – Паличка потрапляє в організм людини і кальцинується, як бомба сповільненої дії. При падінні імунітету, погіршенні загального стану здоров’я, поганій якості харчування, через вплив екологічних факторів, стресових ситуацій починає розвиватися хвороба. Найперша медична профілактика – це вакцинація у перші три дні життя. Але, де рівень життя високий, то там туберкульозу немає».

За переконанням медика, депутата облради Олександра Зінчука, туберкульоз – глобальна проблема слабкого імунітету, хвороба цивілізації, яка вирішиться тоді, коли знайдуться хіміопрепарати, що зможуть вбити бактерію назавжди.

«50 відсотків населення інфіковані туберкульозом, у 5 відсотків розвивається клінічні прояви, – ствердив депутат. – Кількість хворих росте. Україна за поширенням захворюваності займає друге місце у Європі, першість тут – у Росії. До речі, 50 відсотків хворих – непрацюючі люди».

Профільна комісія обласної ради запропонувала на розгляд управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації програму боротьби з туберкульозом, що передбачає реорганізацію спеціалізованих медичних закладів.

«Мережа у нас дуже розгалужена. Фінансування є недостатнім. Необхідно зосередити кошти на центральних, де проводиться інтенсивне лікування. Уже відбулася певна оптимізація, скорочення ліжок, деяких відділень», – розповіла голова комісії Людмила Тимощук.

У Волинське обласне медичне протитуберкульозне об’єднання входить 4 заклади: обласний протитуберкульозний диспансер, туберкульозні лікарні смт Луків Турійського району, села Поворськ Ковельського району, села Хотишів Камінь-Каширського району. За словами Івана Нискогуза, загалом у них працює 530 працівників, заповнюваність хворими – 83 відсотки.

«У 2018 році на фінансування протитуберкульозних закладів йде 23 відсотки від усіх коштів, що спрямовуються на спеціалізовану стаціонарну медичну допомогу. Це значні гроші, – зазначила голова бюджетної комісії облради Ірина Вахович. – Соціальна проблема є, тому потребує великих капіталовкладень. Окрім захищених статей, як заробітна плата працівників, медикаменти, в обласному бюджеті цього року передбачали кошти на розвиток і підтримку протитуберкульозних закладів, зокрема, спрямували біля 2 млн грн на заміну твердопаливного котла і вікон. Я аналізувала розмір видатків, які обласна рада різних каденцій скеровувала на медичні заклади, виявилося, що у минулі роки протитуберкульозні диспансери і заклади фінансувалися по залишковому принципу. Звичайно, ця сфера дуже капіталомістка в поточних видатках, але ситуація надто складна. Через те у цьому році розпочали роботу у напрямку наведення ладу у протитуберкульозному диспансері, будемо продовжувати її у наступному році. Зробимо пріоритет на розбудову цього медзакладу».

Таке рішення бюджетної комісії визріло після відвідин обласного диспансеру. Учасники виїзду були нажахані умовами перебування хворих і станом закладу. Наразі на вересневій сесії обласної ради скерували кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для визначення об’єму для проведення капітального ремонту і вартості таких робіт.

Усі учасники ефіру зійшлися на думці, що проблеми диспансеру тягнуться роками, навіть десятиліттями.

«Якщо Івану Нискогузу, який у квітні цього року очолив об’єднання, вдасться щось змінити, то йому буде честь і хвала. Після того, як доведе до ладу приміщення, його потрібно наповнити новим обладнанням. Людина почала наводити порядок у себе. Ми будемо йому допомагати, а не заважати», – зазначив депутат Олександр Зінчук.

«Теперішня каденція обласної ради та голова Волинської облради Ігор Палиця чітко встановлюють пріоритети для фінансування, і це дає свій результат. У 2018 році левову частку коштів розвитку надали закладам медичної галузі: добудували перинатальний центр, виділили 20 млн грн з обласного бюджету на інфекційну лікарню. І вже у 2019 році, думаю, буде першою чергою фінансуватися протитуберкульозний диспансер. Необхідно навести лад у цьому закладі. У ньому люди перебувають досить тривалий період часу, тому лікуватися їм у таких жахливих умовах неприпустимо, – ствердила Ірина Вахович. – Переконана, проблеми у медичній галузі можна буде долати, коли запровадять систему страхування. Так працює весь світ. Це один з ключових моментів, який допоможе боротися із проблемами галузі, у тому числі з туберкульозом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus