USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Обшуки на митницях: на Житомирщині майже половина інспекторів отримала підозри

10 Лютого 2023 16:43
Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань ліквідували нову корупційну схему на Житомирській митниці. За матеріалами правоохоронців підозру отримали 5 головних інспекторів митного посту, що становить майже половину митників, які працювали на зміні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як свідчать матеріали розслідування, протиправна діяльність чиновників призвела до збитків державі щонайменше на 3,5 млн грн.

За даними слідства, посадовці займалися махінаціями при митному оформленні вантажних автомобілів. Зокрема, вони занижували розмір платежів під час розмитнення автівок, які імпортували з ЄС.

Схема працювала завдяки комерційній фірмі, що займається імпортом.

Ця фірма надавала митникам підроблені іноземні технічні паспорти з виправленими датами виробництва та першої реєстрації вантажівок. Через такі маніпуляції автомобілі молодшали, а обов’язкові митні платежі до держбюджету кардинально зменшувалися.

Митники, зловживаючи службовим становищем, не помічали цих порушень та не здійснювали належну перевірку поданих до розмитнення документів.

У ході досудового розслідування задокументовано ввезення та оформлення в режимі імпорту, а потім продаж доброчесним покупцям більше ніж двох десятків вантажних автомобілів.

Правоохоронці продовжують перевіряти причетність інших службових осіб митниці до корупційної схеми і проводять відповідні слідчі дії на митному посту, який фігурує у злочинній схемі. Вилучаються документація та електронні носії інформації, що можуть містити докази протиправної діяльності.

Наразі 5 головним інспекторам митного посту «Житомир Центральний» повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Викриття оборудки проводили співробітники СБУ в Житомирській області у співпраці з Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як ми писали, сьогодні СБУ та ДБР у взаємодії з Офісом Генерального прокурора проводять обшуки у Центральному апараті Державної митної служби та Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Одеській, Київській, Рівненській і Закарпатській регіональних митницях України. Щодо Волині, то речниця Волинської митниці ДФС Валентина Черниш зазначила, що на території адміністрації митниці у Римачах Ковельського району є представники СБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus