USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Олександру Тиводару не повертають паспорт попри закінчення строку дії ухвали суду

1 Грудня 2017 20:54
Голові постійної поліцейської комісії Волині, члену виконкому Луцької міськради та очільнику ГФ «Варта порядку» Олександру Тиводару досі не повернули закордонний паспорт, не зважаючи на те, що термін дії запобіжного заходу закінчився, що автоматично дозволяє йому виїжджати за межі Луцька.

Про це повідомляє захисник Олександра Тиводара Вадим Матвіїв.

Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня 2017 року на підставі сфальсифікованого кримінального провадження. 10 серпня Олександра Тиводара було звільнено в залі суду, з обранням запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

10 жовтня 2017 року з Олександра Тиводара було знято «електронний браслет», а вже за місяць слідчий суддя зобов'язав прокурора Волинської області негайно повернути йому вилучене під час обшуку майно, яке не було зазначене слідчими УСБУ у Водинській області в жодному процесуальному документі.

В зв'язку з тим, що термін дії запобіжного заходу закінчився, захисник Олександра Тиводара Вадим Матвіїв звернувся з клопотанням від 11.10.2017 до начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика про повернення Олександру Тиводару закордонного паспорта.

Постановою від 13 жовтня, яку відправили поштою лише через 9 днів, а захисник отримав її через 14 днів, Олександр Хитрик відмовив у поверненні документу. Своє рішення мотивував тим, що подане клопотання про продовження строку покладених на Олександра Тиводара обов’язків.

17 жовтня захисник оскаржив протиправну бездіяльність начальника СВ Олександра Хитрика. За даною скаргою відкрито провадження по справі №161/16002/17 і призначено до розгляду на 14:30 год. 07.12.2017 в Горохівському районному суді.

Захисник зазначає, що клопотання про продовження строку покладених на Олександра Тиводара обов’язків надійшло до Луцького міськрайонного суду лише 19.10.2017, що підтверджується витягом з подання голови Луцького міськрайонного суду.
А до Горохівського районного суду вказане клопотання надійшло аж 06.11.2017, що підтверджується нижчеподаним протоколом автоматичного визначення слідчого судді.
Таким чином, прокурор просив продовжити ті обов’язки, які припинилися ще за десять днів до надходження його клопотання до суду. Відтак, при зверненні з клопотанням про продовження строку покладених на підозрюваного обов’язків при обрані запобіжного заходу прокурор не дотримався вимог ч. 6 ст. 194 і ч. 1 ст. 199 КПК України (тобто не подав клопотання за п’ять днів до закінчення дії попередньої ухвали). Тим не менше, це не завадило начальнику СВ Олександру Хитрику відмовити у поверненні паспорта.

Окрім того, захисник звертався до Управління ДМС у Волинській області із заявою від 11.10.2017 про повернення зі зберігання паспорта.

Проте, Управління ДМС України у Волинській області 20.10.2017 надало відповідь, якою фактично відмовило в поверненні закордонного паспорту з посиланням на лист Управління СБУ у Волинській області про те, що видача паспорта Олександру Тиводару не вбачається можливою.
Відтак, у Луцькому міськрайонному судді ще не було клопотання прокурора, але 18.10.2017 до Управління ДМС у Волинській області надійшов лист від УСБУ у Волинській області «щодо продовження застосування Олександру Тиводару запобіжного заходу».

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади і їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Натомість службові особи Управління ДМС України у Волинській області вирішили керуватися сумнівним, з правової точки зору, листом УСБУ у Волинській області та відмовили у поверненні паспорту.

Незаконність діянь службових осіб обох згаданих установ додатково підтверджується ухвалою слідчого судді Горохівського районного суду від 27.11.2017 по справі №161/13965/17.
З даної ухвали вбачається, що і представник прокуратури Волинської області і слідчий СВ УСБУ у Волинській області визнали, що термін обраного Олександру Тиводару запобіжного заходу закінчився.
Слідчий суддя також встановив, що прокурор із продовженням обраного Олександру Тиводару запобіжного заходу не звертався, а тому термін його дії закінчився ще 09.10.2017.

«Побачимо чим будуть керуватися посадові особи міграційної служби: законом чи вказівками-забаганками окремих службовців УСБУ у Волинській області», - зазначає захисник та додає, що у статті 3 Закону України «Про Службу безпеки України» визначено, що діяльність СБУ, її органів і співробітників грунтується на засадах законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійності та відповідальності перед народом України.

А стаття 3 Закону України «Про прокуратуру» визначає, що діяльності прокуратури ґрунтується на засадах (приведу окремі з них):

- верховенства права та визнання людини, її життя і здоров'я, честі і гідності, недоторканності і безпеки найвищою соціальною цінністю;
- законності, справедливості, неупередженості та об'єктивності;
- презумпції невинуватості;
- політичної нейтральності прокуратури;

«Я б хотів жити у країні, де силові та правоохоронні інституції дотримуються вказаних засад. Ну а в нашому випадку кожен, хто цікавиться перебігом «справи Тиводара», може самостійно зробити висновки про те чи узгоджуються описані вище факти з прекрасними положеннями наведених витягів із законів…», - резюмує Вадим Матвіїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тиць-здиць Показати IP 2 Грудня 2017 09:45
може вже й не один кредит на той паспорт оформили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus