USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Опитування: більшість вважає, що Україна повинна звільнити всі свої території, навіть попри ризик тривалішої війни

13 Березня 2023 15:37
Абсолютна більшість опитаних українців вважають неприйнятними будь-які територіальні поступки для досягнення миру.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), передає УНН.

«Абсолютна більшість українців вважають неприйнятними будь-які територіальні поступки для досягнення миру. За останніми даними КМІС, лише 9% загалом готові до поступок, хоча 87% українців проти жодних поступок», – зазначає виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Це запитання ставилося загалом щодо «територіальних поступок», без конкретизації територій та можливих «компромісних» пропозицій.

Респондентам також пропонувалися два сценарії, один з яких включав допомогу Заходу визволити та надійно захистити всі території включно з Донбасом, проте без Криму. Згідно з цим сценарієм, Україна утримується від військового визволення. Другий сценарій – спроби військового визволення Криму, проте з розуміння, що Захід може зменшити допомогу, а війна може затягнутися.

«У такому підході простір для знаходження «компромісів» розширюється, і більше людей готові пристати на такий формат дій. Утім, разом з цим більшість респондентів – 64% – вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни. На противагу цьому 24% більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від військових дій в Криму», – додає Антон Грушецький.

Також у КМІС зазначають, що з 24 лютого 2022 року провели десятки всеукраїнських опитувань, у яких різні замовники – західні науковці, аналітики, журналісти тощо – часто намагалися «намацати» у різних формулюваннях та методиках межі допустимих компромісів для українців.

«Досі складається враження, що справжньою метою деяких коментаторів є не справедливе завершення війни, а віднайдення «саме того» формулювання, при якому українці «добровільно» відмовляться хоча б від певних територій», – додав Антон Грушецький.

Резюмуючи дослідження, у КМІС зазначають, що незалежно від формулювань запитань – просто «мир» не цікавить українців. Українці усвідомлюють, що без додаткових серйозних умов просто припинення вогню лише відкладе подальшу агресію росії, тому боротьба має продовжуватися і поступок не може бути.

Опитування проводилося впродовж 22 лютого – 6 березня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2007 респондентів, що проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з громадянами України 18 років і старше, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Правда Показати IP 13 Березня 2023 16:04
А скільки людей готові самі стати учасниками цієі війни і зі зброєю відвойовувати території?
123 до Правда Показати IP 13 Березня 2023 21:15
Такі питання не ставили
Dr. Whom до Правда Показати IP 13 Березня 2023 22:44
"Ви хочете тоальної війни?!" - кричав Геббельс, "так, так!" - вторила йому юрба.
Анонім до Правда Показати IP 14 Березня 2023 11:11
Питання ціни не запитували, мертвим території не потрібно? Інше скільки Захід буде підтримувати нас фінансово і зброєю бо без підтримки ми не витягнемо . Та якою буде підтримка зараз, якщо будуть давати ложечкою то закидати людьми не вийде що би там "паркетні" генерали не фантазували (щей потім держава кидає тебе сам на сам з каліцтвом і бюрократією) в нас ресурс в рази менше навіть якщо забрати ВСІХ чоловіків з економіки що нереально. Більш схоже на пропаганду про "незламних українців" ніж на реалії.
Анонім Показати IP 14 Березня 2023 00:00
А чому тоді немає зараз черг до воєнкоматів, а навпаки всі чоловіки ховаються від них, чому багато розлучаються, щоб зробити чоловіка батьком-одинаком, ще інші роблять інвалідами своїх батьків?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus