USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Орбан заблокував 50 млрд для України від ЄС: буде новий саміт у січні

15 Грудня 2023 09:39
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні.

Як повідомляє Європейська правда, про це оголосив президент Європейської ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі.

Мішель підкреслив, що тематикою дискусії було не лише фінансування України. Лідерам ЄС запропонували для ухвалення "пакет", у який увійшло фінансування підтримки України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

"Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення... Решта 26 лідерів погодилися на цей пакет, включаючи одну Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших", – заявив Мішель.

Читати ще: Вступ України в ЄС коштуватиме мільярди євро

Президент ЄвроРади у відповідь на запитання ЄвроПравди підтвердив припущення, що 27-м лідером, який не дав згоди, є прем’єр Угорщини Орбан.

"Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія", – напівжартома прокоментував він.

Як відомо, раніше Орбан обіцяв заблокувати також початок переговорів про вступ України до ЄС, але згодом дозволив ухвалити це рішення; у голосуванні щодо фінансових питань цього не сталося.

Читати ще: The Guardian: Європейці позитивно ставляться до ідеї вступу України до ЄС

Утім, як підкреслив Мішель, пакет не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню.

"Ми повернемося до цього питання на самому початку наступного року і спробуємо отримати одностайність, щоби зробити можливим втілення цього пакету", – заявив президент ЄвроРади. За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

Читати ще: Грузії надали статус кандидата на членство в ЄС

Зауважимо, саміт ЄС підтримав відкриття вступних переговорів з Україною і Молдовою, а також погодив 12-й пакет санкцій проти РФ.

Однак згодом у Орбана попередили про потребу ще 70 разів долати угорське вето для вступу України в ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Історик Показати IP 15 Грудня 2023 12:09
Угорці чурбани що присунулися в Європу з Волги
ВІРУС Показати IP 15 Грудня 2023 13:54
А ЧОМУ НАМ МАЮТЬ ВСІ ЩОСЬ ДАВАТИ?І ХТО БУДЕ ВІДДАВАТИ І ЧИМ?....
Клава Показати IP 16 Грудня 2023 04:11
чи не забагато уваги цьому дешевому прихвосню, котрий ще недавно, в КНР, тиснув супостатську руку в крові сусідів-українців ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus