USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ОСББ замінять ЖЕКи заради тепла, гарячої води і комфорту. ФОТО

29 Липня 2010 12:09
Урятувати житлово-комунальне господарство Волині, як і загалом України, можливо лише через реформування, зокрема, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Про це 28 липня заявив у Луцьку керівник експертної групи з питань житлово-комунальної реформи Національного Бюро політ партії «Сильна Україна» Максим Городній.
Гість із Києва відвідав із робочим візитом Волинь, щоб виокремити нагальні проблеми ЖКГ області саме за нинішнього спаду ефективності комунального обслуговування. А також на тлі підвищення комунальних тарифів, що спричинене подорожчанням природного газу.
«Проблема житлово-комунального господарства – за політизованість підняття тарифів, теплопостачання, водовідведення, сміттєполігони і, загалом,виведення господарства зі ступору», - окреслив проблематику Максим Городній.

За його словами, найдужче допікають особливо городянам проріхи житлового фонду. Капремонти будинків не проводяться, бо немає коштів. Щоб мати гроші – потрібно вкладати витрати в тарифи. Однак за нинішньої передвиборчої ситуації ніхто цього не наважується зробити. А відтак, ЖКП животіють і поступово доходять до банкрутства.
«Уряд запропонував єдину схему порятунку – перехід на ОСББ. Це буде робитися за підтримки держбюджету. Тобто, держава допомагатиме робити капремонти, але лише для об’єднань співвласників», - зазначив керівник експертної групи «Сильної України».
Великі сподівання київський фахівець покладає на національну комісію регулювання житлотарифами. Саме вона стежить за рентабельністю тарифів. А також контролює якість комунальних послуг.
«Є нові закони для реформування ЖКГ – вони зобов’язують місцеву владу шукати інвесторів. БО інвестицію мусять надходити не лише з бюджету, але й зі сторони. Місцева влада повинна заохочувати інвесторів до співпраці, щоб ті були впевнені в довготривалій співпраці та гарантувала свої непохитні зобов’язання перед інвестором», - вважає Городній.
Щодо конкретних комунальних проблем краю та Луцька, то національна експертна група «Сильної України» зробила прискіпливий моніторинг ЖКГ області. За словами експертів, висновки детального вивчення житлово-комунального ринку зводяться до відсутності бодай найменшої конкуренції.
«Наприклад, у Луцьку взагалі немає конкурентного середовища. І що маємо? Влітку зникає гаряча вода. Взимку – «рве» труби, утруднене теплопостачання… Якість води – теж проблемна. Добре, що забір води йде із свердловин, то маємо більш-менш нормальну воду. Але ж, згадаймо, кілька років тому влада обіцяла інвестувати покращення якості води. Нібито щось таки починали… Але влада не довело ту справу до кінця», - каже глова Бюро Волинської обласної організації «Сильної України» Сергій Ющак.
На його думку, Волинь конче потребує демонополізації житлово-комунального господарства. Щоправда, місцеві власті мусять виважено підходити до виборів інвесторів: вимагати реальне і виконувати обіцяне.
«От,скажімо, ситуація з луцькою котельнею на вулиці Карбишева. Проблема у виборі інвестора, бо, як я розумію, в лучан на той час узагалі не було вибору. Якщо влада співпрацює з інвестором, то повинна чітко виписати умови економічних стосунків. Притім, мерія та громада загалом зі свого боку мусить дотримуватися домовленості. Якщо інвестор не виконує умови – його змінюють на іншого. Коли ж влада порушує угоду – інвестор звертається до суду. Такими повинні бути цивілізовані правила співпраці та господарювання», - зазначає Максим Городній.

Принагідно київський гість заспокоїв численну армію комунальників, які через реформування ЖКГ втратять роботу в колишніх конторах – вони без роботи не зостануться.
«Ці фахівці перейдуть працювати в нові формування, які будуть обслуговувати ОСББ. Вони матимуть зовсім інші заробітки – у кілька разів вищі. Однак, зрозуміло, працювати потрібно буде набагато ліпше, якісніше. Бо існуватиме конкуренція, яка відсіє недобросовісних працівників», - вважає керівник експертної групи «Сильної України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
OrestN Показати IP 29 Липня 2010 12:31
ваші "реформи" панове - суцільне театральне дійство!!! Треба не придумувати нові вивіски ЖКГ, ОСББ ФІВП, ФІВРВА... а карати казнокрадів, хабарників, ахламонів та інших покидьків!!! Треба провести ЛЮСТРАЦІЮ, як це зробили цивілізовані європейські країни (Українаміж ними не числиться, дякуючи владі кримінально-олігархічних кланів). ЛЮСТРАЦІЯ - це усунення від влади: кучмістів, чекістів, корупціонерів, комуністів, бовдурів, популістів, брехунів, казнокрадів та інша шваль, яка нахабно при владі дерибанить і розкрадає чуже майно!!! А панові з Києва досить піаритись і рекламувати антинародні партії-кровопивці!!!
VSC Показати IP 29 Липня 2010 12:48
Мечты, мечты, где ваша сладость? В стране, где разворовывается 70% бюджета, говорить о каких-то реформах? Очередной предвыборный бред. Просто Сереге хочется в руководящее кресло.
Ваш Показати IP 29 Липня 2010 12:49
Тигіпка, як і ви брехуни і бариги, а ваша головна мета, щоб біомаса дала вам голоса і щоб побільше бабла нагребти - от і вся ваша політика. Вже наспівав тут од молдавських ваш тигіпко під час президентських виборів, а потім бах і бігом у віце-прем"єри, щоб бабло відбити, і бандитський податковий кодекс, щоб було полегше його відбивати.
рената Показати IP 29 Липня 2010 14:53
назву змінюй, не змінюй - один .у. нвчого з того не буде
кідман Показати IP 29 Липня 2010 15:03
не так давно жителі одного з жилих домів Луцька обговорювали питання виходу з жеку і створення нового обєднання, а головою того обєднання дуже хотів стати один козел, вихваляючи себе перед людьми так, що огого!!! але на щастя чи на біду вже доводилось з ним мати справу в минулому, коли він був ще при дєлах, чіновнічком працював. звертались до нього громадяни, допомоги ж з нього як з ГУСЯ ВОДИ. а зараз він каже, що справиться з тими обов'язками, краще всіх знає тонкощі тої роботи. питається якої в біса роботи? позбирати бабки з всіх квартир і морозитись потім, не знаючи, що брехати? ось такі дєла,,,,
вого КРОК Показати IP 29 Липня 2010 16:52
ОСББ мяко кажучи не сама хороша ідея на сьогодні.Ібо взаемини власників квартир й ЖЕКів ще поки якось худо-бідно регулюється законодавством.(Закон України "Про житлово-комунальні послуги" і т.д)вразі тотальної комерціалізації,одного монополіста ЖЕК змінить більш жадібний й "просунутіший"ОСББ.Так саме монополіста тому що лірика на тему конкурентного середовища чистої води байка.Далі,стосунки ОСББ з населенням не будуть регулюватись вищевказаним законом а тому стануть господарським судом розглядатися як взаемини двох субєктів господарюванн, й в пересічного пенсіонера виграти цес суд шансів НУЛЬ!!Все це мені нагадує напівплатну медицину в Україні,гроші медикам брати дозволили а ось законодавчо захистити пацієнта забули.Вам заносять інфекцію в дорогій,модній клініці за ваші немалі гроші й ніхто ні за що не відповідає((
нюся Показати IP 30 Липня 2010 09:24
Меня всегда удивляет позиция власти,в части обслуживания населения.Мы платим за услуги,а нам говрят-нет денег на то,на это.Какого хрена мы должны платить,если всё равно ни на что нет денег.Если бы любой из нас пришел в налоговую инспекцию и сказал,что нету денег,ну там поиздержался или ещё чего.А налоговая давай создавать объеденение по погашению недостающих налогов за счёт налоговых инспекторов,надо же страну спасать.Нас имеют,а мы ещё рассуждаем с каким лубрикантом скользить лучше будет!
CONTRA Показати IP 4 Січня 2013 17:33
ОСББ замінять ЖЕКи заради здирництва та обкрадання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus