USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«От ви в Луцьку думаєте, що все гаразд, а я був у таких місцях, де негаразд», – польський журналіст в Україні

28 Жовтня 2022 19:40
Матеуш Лаховський – знаний польський журналіст та документаліст, кореспондент Polsat TV. Із початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України він висвітлює події з гарячих точок фронту. Лаховський побував у Бахмуті на Донеччині та Куп’янську на Харківщині, бачив ексгумації тіл у Бучі та Ізюмі.

27 жовтня журналіст відвідав факультет філології та журналістики Волинського національного університету, де поспілкувався зі студентами.

Матеуш Лаховський приїхав в Україну, незважаючи на всі застереження рідних. У перші дні війни був волонтером, а вже згодом почав працювати як військовий кореспондент. У його доробку чимало сюжетів із передової, тому на початку зустрічі студентам показали відео понівеченого снарядами міста на сході України.
Про мотивацію поїздки в Україну

Говорячи про те, що мотивувало його поїхати до нашої держави, поляк розповідає: «Не міг дивитися на те, що робить Росія». Він познайомився із багатьма людьми, для яких Україна – це все. На жаль, деяких уже немає серед живих.

«Я побачив, якою може бути сила інформації, коли зробив один із перших репортажів. Там розповів, що потрібно українським військовим. Через тиждень усе їхало до Києва. Люди із Польщі купували», – наголосив журналіст, додавши, що якби війна була у якійсь іншій країні, то також поїхав би.
Про роботу журналістів під час війни

Поляк вважає, що висвітлювати події війни потрібно лише правдиво, щоби населення мало уявлення про реальний стан речей. Також, за його словами, потрібно повідомляти українцям про втрати наших військ, про ситуацію на складних напрямках фронту.

«От ви в Луцьку сидите й думаєте, що все гаразд, а я був у таких місцях, де негаразд», – прокоментував він.
На його переконання, журналісти воюють за правду, бо такою має бути журналістика. Водночас пан Матеуш сумнівається в достовірності деяких українських ЗМІ:

«Деякі журналісти пишуть, що все гаразд. Пишуть, наприклад, що Крим скоро стане українським. Треба розуміти, що ще багато людей загине за те, щоби Крим був українським».
«Світ знає, хто ґвалтує, а хто ні, знає, хто вбиває. Потрібно показати людям це», – підсумував він.

Пригадав пан Матеуш також жахливий випадок із роботи іноземної преси в Україні. Знімальна група із Франції показала сюжет про українських захисників. Перед публікуванням французи ні з ким не порадилися й не проконсультувалися. Після цього росіяни обстріляли українські військові позиції.

Про перспективи війни Лаховский говорить неохоче, адже сумнівається у своїй компетентності: «Я не знаю, як буде далі, тому що не можу уявити, як поведуться ваші політики. Я люблю Зеленського, але не люблю Арестовича, Єрмака. Не можу прогнозувати, бо я журналіст, а не аналітик».
Про найважчі моменти роботи

Одним із найбільших потрясінь для журналіста стала ексгумація тіл у Бучі. Пан Матеуш припускає, що так важко йому було через те, що вперше побачив процес. Уже в Ізюмі він знав, до чого готуватися. Із болем згадує жахливу історію із селища Макарів Київської області:

«Там була вулиця, на якій розміщувалися російські військові. Вона була замінована. На тій вулиці не було нічого, стояла підірвана машина. Ідучи нею, побачив, як собака гризе людську руку. Я заплакав…»
Про страх за своє життя і плани

Поляк зізнався, що йому, звісно ж, страшно за своє життя. Розповідає, що має ще багато планів, зокрема написати книгу та відвідати Рим. Однак Матеуш Лаховський вирішив, що до завершення війни буде працювати в Україні.

Поляк висловив підтримку мужньому українському народу, який протистоїть російській агресії. Наприкінці зустрічі студенти оплесками провели польського журналіста, побажавши наснаги в роботі.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ян Показати IP 28 Жовтня 2022 20:03
Оглядав його репортажі . Показує все як є. Без прикрас. Об'єктивно. Дуже хороший репортер. Відчувається його велика симпатія до нас , до українців. Відважний хлоп ! Дякую.
Руслана Показати IP 28 Жовтня 2022 21:20
Написано щиро!цікаво читати... Згідна з польським журналістом, що не все у нас пишеться правдиво. Ми так багато не знаємо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus