USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

202 жінки, 189 чоловіків та п’ятеро дітей: в Ізюмі завершили ексгумацію тіл, більшість зі слідами насильницької смерті

23 Вересня 2022 18:11
У місті Ізюм Харківської області, яке звільнили від російської окупації, завершилась ексгумація тіл з місця масового поховання. Загалом ексгумували 436 тіл, більшість з них мають ознаки насильницької смерті, а 30 – сліди катувань.

Про це 23 вересня повідомив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Є тіла з мотузкою на шиї, зі зв’язаними руками, з поламаними кінцівками та з вогнепальними пораненнями. У декількох чоловіків ампутовані геніталії. Все це докази жахливих тортур, яким окупанти піддавали мешканців Ізюму. Більшість тіл – цивільні, 21 – військові», – йдеться у повідомленні.

Таке масове поховання не єдине в Ізюмі, в цьому районі є щонайменше ще три такі місця. Також є подібні поховання в інших звільнених містах Харківщини. Наразі такі місця оглядають і розміновують.

«Кожне зі знайдених тіл – це окрема історія. І ми з’ясуємо обставини загибелі кожної людини, щоб їхні рідні і близькі дізналися правду, а вбивці були покарані.

Читати ще: Соснові хрести і запах смерті. Репортаж зі звільненого Ізюма

На жаль, таке масове поховання не єдине в Ізюмі. Знайдено щонайменше ще 3 таких місця в цьому районі, є поховання і в інших звільнених містах Харківщини. Наразі проводяться огляд та розмінування. Усі злочини окупантів будуть задокументовані, а винні заплатять за скоєне», – додає Синєгубов.
15 вересня стало відомо, що під Ізюмом знайшли масове поховання загиблих військових ЗСУ та цивільних, наразі триває ексгумація тіл – орієнтовно, там 445 могил.

Як повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелєєв на брифінгу 23 вересня, серед ексгумованих тіл з місця масового поховання в Ізюмі – 202 жінки, 189 чоловіків та п’ятеро дітей. 11 тіл настільки понівечені, що наразі встановити їхню стать неможливо. Також у братській могилі в цьому ж місті виявлено 21 тіло наших військовослужбовців. Більшість виявлених тіл під час візуального огляду мають ознаки насильницької смерті.

Він запевнив, що точна причина загибелі кожної людини буде встановлена внаслідок додаткових досліджень.

За даними представника Нацполіції, із загальної кількості виявлених на Харківщині тіл – 460 – встановлено особи більше третини. Робота з ідентифікації триває, і всі виявлені тіла спрямовуються для ретельного проведення судово-медичних досліджень.

«Уже призначено понад тисячу різних досліджень, які допоможуть встановити причини загибелі, а також можливих убивць», – повідомив Пантелєєв.

Читати ще: Назвали ім’я закатованого в Ізюмі бійця із синьо-жовтими браслетами

На початку вересня ЗСУ почали контрнаступ на Харківщині. Українським військам вдалося звільнити 421 населений пункт, зокрема Ізюм і Балаклію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus