USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перетнув кордон уплав і видавав себе за монаха-паломника: як на волинському блокпосту затримали бойовика з «ДНР»

24 Грудня 2022 10:00
Блокпости на Волині нині діють там, де справді потрібні. Адже вони допомагають виявляти зловмисників.

На цьому в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини наголосив очільник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко.

Головний поліцейський Волині навів промовистий приклад затримання на волинському блокпосту іноземного громадянина, який видавав себе за паломника, а насправді виявився членом «ДНР».

«На блокпосту в Камінь-Каширському районі було затримано громадянина Росії – засудженого, який відбуває реальне покарання. Чоловік видавав себе за монаха-паломника, мав відповідний вигляд – борода, волосся, зібране у хвіст. Перетнув українсько-білоруський кордон уплав, через болота, йшов увесь мокрий. Переконував, що він нібито вірянин і мандрує в Почаївську лавру. Чому пішки? Мовляв, паломник, тому так.

Однак на блокпосту відразу розчули його російський говір, української мови він до пуття не розумів. Було ясно, що людина не з наших країв. Стали детальніше з ним працювати, оглянули одяг, речі. Виявилося, що Білоруссю він пересувався на автобусах – знайшли квитки, натомість Україною нібито мав мандрувати пішки. Дивним видавалося, що на території різних країн у нього різний спосіб паломництва.

Зрештою він виявився членом незаконного збройного формування – так званої «ДНР», брав участь у бойових діях на боці терористів. Ми передали його Службі безпеки, адже це їхня підслідність. І нині його засуджено до реальної міри покарання, відбуває його в українській установі відбування покарань. Чи був він на момент затримання диверсантом та чи були у нього якісь завдання – це вже питання до тих, хто розслідував цю справу. Та навряд він був паломником», – розповів Юрій Крошко.

Читати ще: «Були готові навіть до бойових дій». Головний поліцейський Волині Юрій Крошко – про роботу поліції в умовах війни. ІНТЕРВ’Ю

Крім того, наявність блокпостів, відзначає полковник, допомагає з-поміж іншого боротися і з незаконним обігом зброї.

«В країні зараз багато різної зброї: і облікованої, і трофейної. До речі, не завжди трофейну зброю ставлять на облік. Був випадок затримання людини, яка перевозила на територію області зброю. Чоловік поїхав у зону бойових дій, завіз туди допомогу, а звідти віз автомат у розібраному стані, гранати й патрони. Все це було заховано за обшивку мікроавтобуса, тобто він розумів незаконність своїх дій. Але на блокпосту все це виявили, і цього чоловіка тепер притягнуто до відповідальності за незаконне збереження зброї», – розповів правооохоронець.

Заразом Юрій Крошко допускає, що проблема незаконного обігу зброї в державі у майбутньому може загостиритися.

«Поки що, на щастя, на території області не надто багато таких випадків, але треба бути завжди готовими. І ця робота триває повсякчас.

Важливо, що ми не допустили хаотичного роздавання зброї на початку цих масштабних бойових дій. До слова, видавали людям зброю навіть з речових доказів, коли її не вистачало. Коли зброї з’явилося достатньо, речові докази зібрали назад. На той час була саме така потреба.

Крім того, багато зброї видали добровольчим формуванням територіальних громад. Вся вона на обліку, нам чітко зрозуміло, де вона і за ким закріплена. Якщо ж є надлишок і ні за ким не закріплено, то ця зброя зберігається у відповідних місцях. Тому в цьому сенсі контроль чіткий», – резюмував він.

Також очільник волинської поліції поділився думкою про те, чи потрібна досі комендантська година.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus