USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Пережила війну і голод: історія 102-річної волинянки. Відео

1 Липня 2022 07:00
102-річна жителька села Підбереззя Горохівської громади Ольга Чернюк пережила Другу світову війну і голод. Попри поважний вік, пам’ятає своє життя до деталей.

Довгожителька читає без окулярів. Без них може заправити і нитку в голку, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Жінка родом із села Лемешів, що за кілька кілометрів від Підбереззя. Має трьох внуків і сімох правнуків. Єдина донька вже померла.

Старенька добре пам’ятає війну. Каже: на наших землях були поляки, німці і росіяни.

«Була Польща. Поляки не воювали, вони тут робили, снопи в’язали. Потім прийшли росіяни. Польща пішла без бою і покинула все тут. Потім німець нагнав росіян. Вони летіли-летіли… Що то було? Який то був бій! Скільки там народу полягло! Там могилу зробили. Я не ходила, бо не могла», – пригадує бабуся.
Читати ще: «Господь дає здоров’я, от і живу». Історія 95-річної волинянки

Вона добре пам’ятає, як над головою пролітали снаряди. Бачити обстріли їй довелося не раз.

«Як летіли ті снаряди, ми були тут, на долині, де тримали прив’язану корову. А снаряди летіли з-за болота – понад нами. Усе розбили… Я стільки пережила і все пам’ятаю», – говорить Ольга Чернюк.

Під час війни вона була вже у свідомому віці, тож запам’ятала, як військові ставилися до місцевого населення.

«Німець не добрий. А росіяни – то прокляті. Як вони почали дерти тих людей… Будинки зривали… Так гнобили тих людей і катували», – тримається за голову старенька.

Жінка важко працювала протягом життя. До роботи вставала і вдень, і вночі. А в часи голоду їла хліб з осипки.

«Вдень ідемо в колгосп робити: жати, в’язати. А вночі йдемо віяти зерно… Я ходила і робила… І голод тоді був. Святий хліб, прости Господи, не з муки, а з осипки пекли. І я їла той хліб… Але перебула», – згадує довгожителька.

Зараз жінка доживає літ в оточенні внуків і правнуків. Про те, що в Україні війна, пані Ольга знає. І в тому, що буде далі, покладається лише на Бога.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus