USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Перформативне читання і «Люди на каві»: Мар’яна Савка презентувала в Луцьку нову збірку. Фото

27 Березня 2024 16:41
Українська письменниця Мар’яна Савка презентувала в Луцьку свою збірку прози «Люди на каві».

Зустріч відбулася 26 березня в книгарні-кав’ярні Books and Brew у рамках проєкту «Луцька літературна резиденція «Місто натхнення».

«Символічно те, що сьогодні ми зустрічаємося на каві на презентації книги, яка так і називається «Люди на каві». І я з радістю запрошую авторку прозової книги Мар’яну Савку. Ми, звичайно, знаємо її як поетесу, як засновницю та головну редакторку «Видавництва Старого Лева», – зазначила модераторка заходу, поетеса Ольга Ольхова.
Спершу глядачі прослухали перформативне читання одного з оповідань авторки, яке увійшло до її нової книги.

Асистував Мар’яні актор Остап Вакулюк.
«Мені завжди дуже приємно приїжджати в Луцьк. Перформативне читання – це формат театру з книжкою. Важко уявити, що є книжка, яку неможливо зіграти. Все можна перетворити на театр. Перше моє місце роботи – театр імені Леся Курбаса. Остап – професійний актор театру і кіно, вихованець відомого польського режисера Кшиштофа Зануссі», – сказала Мар’яна Савка.
Згодом настав час для спілкування авторки з публікою. Як відзначили читачі, книга «Люди на каві» багата на кольори, смаки та запахи, ця збірка – цілий спектр особливих відчуттів.
Читати ще: Як видавати та продавати крутий наукпоп: у Луцьку Макс та Тетяна Кідруки розповіли про закулісся книжкового ринку

«Скільки в цій книзі мене? Література та життя дуже тісно переплетені. Буває, що частинка сюжету дійсно змальовує якісь реальні моменти, але далі все іде іншим руслом. А, наприклад, в оповіданні «Бібліотечний рок-н-рол» дуже багато реальності. Життя завжди цікавіше, смішніше та карколомніше за вигадку, – розповіла письменниця. – Насправді я хотіла написати дуже легку, легковажну книгу, таку, щоб розважитися: почитав, покайфував, залишив чи забув і передав іншому. Але потім я зрозуміла, що не можу писати поверхнево про одну історію, бо завжди якась драма туди вкрутиться. У людей дуже багато історій і дуже багато граней. Тому книга вийшла багатоемоційною».
Авторка додала, що одне з оповідань збірки – «Шанель №5» – містить сюжет із її дитинства. Звичайно, там теж є багато вигадки.

«Я навіть не знаю, що мені подобається більше: вигадувати чи згадувати, – поділилася вона. – Насамперед ця книжка – про людину. А кожна людина хоче, щоб її бачили, щоб вона була видимою. Кожна людина хоче, щоб її почули. Кожна людина хоче бути обійнятою, відчути тепло».

Насамкінець Мар’яна Савка пообіцяла приїхати до Луцька на початку літа з презентацією нової книги віршів.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
книголюб Показати IP 27 Березня 2024 19:02
Маряна Савка, четверте фото зверху. ОЧІ... Бездонні. Увесь світ в них видно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus