USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перша ніч безвізу на кордоні з Польщею. Як це було

11 Червня 2017 19:00
Безвіз встипув у дію. Минулої ночі чимало українців тестували його на практиці. Як відбувалася процедура перетину кордону, чи викликала довгоочікувана подія ажіотаж в українців - про це та інше у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів активіст громадської організації «Завтра» Михайло Катрук.

З його слів, чимало людей тестували «режим» цієї ночі. Але особливого ажіотажу не було. Зокрема, йдеться про ПП «Рава-Руська», де Михайло разом із представниками ГО «Завтра» бачили на власні очі, як усе це відбувалося.

«Вдалося поспілкуватися з польськими прикордонниками щодо того, як працюватиме безвіз. Нині він - у тестовому режимі. Наразі прикордонники запевняють, що будуть лояльними до українців», - наголосив він.



ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ПЕРШИЙ ДЕНЬ БЕЗВІЗУ: НАЖИВО З КОРДОНІВ УКРАЇНИ З ЄС

Каже, сама процедура перетину кордону – проста.

«При в'їзді людина декларує мету подорожі, залежно від якої і формується пакет необхідних документів, які доведеться пред'явити. Наприклад, якщо ви їдете в Гданськ, ви маєте мати заброньований номер у готелі або запрошення тощо.

Важливим є момент, що кошти мають бути завжди. Підходить готівка або виписка з банку, «свіжа» - з мокрою печаткою.

«Виписки» з банкомату - не підходять (йдеться про роздруківку балансу на картці, - ред.)», - пояснює Михайло Катрук.

Каже, зі слів прикордонників, очікується збільшення людей, охочих перетнути кордон. Тому йдуть переговорити про перепідписання меморандуму між країнами (України-Польщі) щодо збільшення дозволеної кількості пропуску авто за годину.

«Наразі на пункті «Рава-Руська» пропускають максимально 70 авто за годину. Планується збільшити кількість на 30%», - додає активіст.

Ажіотажу на пункті пропуску у ніч запуску безвізу, як такого не було, переконує Михайло. Каже, людей було багато, але для більшості - це був звичайний вечір. Приблизно 95% автомобілів, які перетинали кордон минулої ночі, це ті, хто їздить постійно. Була також частка тих, хто у першу ніч хотів протестувати «безвіз» на практиці.

Самі прикордонники особливої різниці у процедурі перетину кордону з «безвізом» не відчувають. На кордоні кажуть, все залишається так, як і було, окрім оформлення візи. Можливо ретельніше будуть ставитися до тих, хто має чистий паспорт, ніколи раніше не подорожував. Щоправда, і тут прикордонники обіцяють бути лояльними.

Минулої ночі, згідно з спостереженнями активіста Михайла, через кордон пропустили усіх охочих. Інцидентів з поверненням не траплялося.

Спокійною була ніч і на пункті пропуску «Ягодин», на Волині. Прикордонники також цікавилися у мандрівників метою поїздки, документами, що підтверджують бронювання готелю та наявністю зворотніх квитків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
КУ Показати IP 11 Червня 2017 19:07
Відео на 43 секунді порадувало. На "Москвичі" в Європу.
Ой Показати IP 11 Червня 2017 23:14
Не розумію, від чого вільним попуваються? Хто мав гроші їздити з візою, той має гроші і без візи. А ті, що не мали на візу, навряд чи зараз можуть теж собі дозволити таку поїздку. Кинули той безвіз як брязкальце для дітей... Смішно і печально водночас(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus