USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перші попри відсутність снігу. Лижний туризм на Волині: історія та досягнення

19 Березня 2023 19:05
Лижний спортивний туризм – це один із різновидів туризму, що передбачає подолання різних дистанцій та смуг перешкод на лижах. Не всім відомо, що не надто багатосніжна Волинська область є однією із провідних у цій дисципліні. Спортсмени краю ставали багаторазовими переможцями та призерами чемпіонатів України, незважаючи на нелегкі умови підготовки та тренувань. На цьогорічних змаганнях вони теж не залишилися без нагород.

Спортивний туризм належить до неолімпійських видів спорту. Він має багато різновидів, серед яких і лижний. В області розвиває цей напрям Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради (ЦНПВТК), на базах якого тренуються спортсмени.

«Основне приміщення Центру в Луцьку. Але у Луцькій громаді працює менш як 30% гуртків. Ми розширили діяльність в області: проводимо різноманітні заняття в 33 територіальних громадах. Залучаємо також дітей із сільської місцевості. Загалом у нас понад 1700 учнів», – розповідає заступниця директора ЦНПВК Алла Корнійчук.
Лижний спортивний туризм – це не лише катання на лижах. Важливу роль також має робота з карабінами, мотузками – та ж техніка туризму, яка присутня і в пішохідних різновидах. До традиційного лижного спорядження – лиж, лижних палок та черевиків – додаються страхувальна система та чимало туристичних приладь.
Історія лижного туризму на Волині бере початок із 70-х років минулого століття. Його умовно поділяють на змагальний і похідний. Для змагального облаштовують спеціальний маршрут на певну дистанцію з перешкодами різних рівнів складності. Під час похідного учасники долають маршрут у якійсь сніжній місцевості.

Читати ще: База для тренувань та дозвілля: чим живе луцький шахово-шашковий клуб «Біла тура»
Як зауважує Алла Корнійчук, Волинська область має давню славетну історію участі в складних лижних походах. Це подорожі Хібінами на Кольському півострові, горами Алтаю, Полярним та Приполярним Уралом, Карпатами. «Бувало, спортсмени йшли на лижах по 14 днів, несучи на собі всю провізію та спорядження, та спали в холодних наметах», – пригадує жінка.
За її словами, Волинь завжди мала сильні колективи учасників та тренерів, багато з яких отримували звання майстрів спорту. Відомими представниками лижного туризму є Леонід Толстіхін, Борис Третевич, Микола Кльоц, Олександр Оришко, Юрій Горобець. Останній став першим майстром спорту із цієї дисципліни в області.
У змаганнях команди Волині утримують провідні позиції, регулярно посідаючи призові місця. Неодноразово спортсмени з області здобували першість на чемпіонатах України. Зокрема й на цьогорічних змаганнях, що відбулися на початку березня на Івано-Франківщині, волинянам вдалося тріумфувати. У складі збірної виступали Олександр Оришко, Анна Мельник, Володимир Казаков та Максим Патута.
Змагання, в яких брали участь дев’ять команд, складалися з трьох дистанцій: смуга перешкод, лижний маршрут, естафета. Волинські лижники-туристи стали найкращими в кожній із них, відтак здобули перше місце в загальному командному заліку. До того ж, Володимир Казаков та Анна Мельник виконали нормативи кандидатів у майстри спорту зі спортивного туризму.

«Добре, що навіть у такі важкі часи відбуваються змагання з лижного туризму. У нас була дуже згуртована команда, що і сприяло успіху. Перемогою однозначно задоволені», – ділиться враженнями Анна Мельник.
Крім цього, Волинь – одна з двох областей в Україні, де проводять змагання на лижах для дітей. Вони відбувалися в селі Гаразджа Луцького району. Але в останні роки через відсутність снігового покриву в області їх не було.

До слова, дитяча команда на останньому чемпіонаті України теж не залишилася без нагород. У загальному командному заліку юні спортсмени посіли друге місце.
Кліматичні умови на Волині не дозволяли проводити повноцінні тренування на лижах, відзначили лижники-туристи. Це ускладнило підготовку до змагань. Розповідають: більше відточували навички роботи зі спорядженням. Але навіть у таких умовах вони гідно представили край.

Читати ще: Бігав у європейських столицях й здолав марафон у 400 км. Історія 76-річного спортсмена із Луцька
Спортсмени наголосили: лижний спортивний туризм, як будь-який вид спорту, сприяє фізичній активності організму. Також це розвиває вміння реагувати на складні ситуації в екстремальних умовах. У ЦНПВТК закликають школярів приєднуватися до тренувань.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото автора, Алли Корнійчук та пресслужби ЦНПВТК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus