USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Перший молитовний сніданок Волині об’єднав представників різних конфесій та партій

1 Червня 2018 17:37
Забути про гординю та допомагати одне одному, а насамперед дітям, закликали учасників першого молитовного сніданку Волині, на який завітали представники духовенства, влади та почесні гості з конгресу США.

Перший молитовний сніданок Волині відбувся 1 червня в приміщенні облмуздрамтеатру.

Україна стала третьою країною у світі, яка проводить молитовні сніданки. У день захисту дітей організували перший Молитовний сніданок Волині, до якого долучилися представники різноманітних релігійних конфесій, обласної та міської влади, бізнесу тощо.

Молитву за Україну на початку сніданку виголосили митрополит Луцький та Волинський УПЦ КП Михаїл, екзарх Йосафат Луцького екзархату УГКЦ, директор релігійної місії «Карітас-Спес» Луцької дієцезії РКЦ отець Роман Бурник.
Митрополит Михаїл зазначив, що у цей день доречно згадати про сім’ю, тому що міцна сім’я – це міцна українська держава. Він побажав, щоб у нашому українському домі панувала любов, яка зближує та об’єднує людей. Владика наголосив, що речей, які об’єднують українців, значно більше, ніж того, що нас роз’єднує.

Під час заходу збирали кошти на придбання гемоаналізаторів для потреб Волинського дитячого ОТМО з метою раннього виявлення онкологічних захворювань крові. Взяти участь у зборі коштів можна було у три способи: перерахувавши гроші на розрахунковий рахунок медичного закладу, у скриньку, або заповнивши сертифікат учасника благодійного заходу та додавши до нього кошти, таким чином зробивши пожертву публічною. Першим заповнив сертифікат і перерахував пожертву керуючий Волинської єпархії УПЦ Нафанаїл.
Голова облради Ігор Палиця відзначив, що у залі присутні представники різних конфесій, а також різних галузей – від охорони здоров’я до освіти, а також воїни АТО. Всі вони прийшли, аби прочитати молитву, згадати про Бога, зрозуміти, що нас нічого не роз’єднує, і рухатися вперед потрібно тільки разом і звести нанівець агресію та заздрість. Він наголосив, що Бог дав нам десять заповідей, які чітко наголошують, що ми повинні любити один одного, ми не повинні заздрити один одному, не повинні творити собі кумирів, повинні робити усе так, щоб було що згадати після того, як ми залишимо це життя.
«Я завжди рухався і буду рухатися, маючи перед собою одну ціль: щоб ніколи ніхто не міг сказати моїм дітям, що я зробив щось погане, щоб ніхто не міг сказати, що я щось пообіцяв і не виконав, і щоб я міг сміливо дивитися в очі друзям та усім, кого побачу», - розповів голова облради.

Ігор Палиця наголосив, що діти – це усе, що в нас є, це наше майбутнє, ми живемо, щоб їх виховувати. Він відзначив, що варто усім зрозуміти, що хто б не намагався нас використовувати, сіяти ненависть одне до одного за релігійними і національними та мовними ознаками, це усе не від Бога. Ми повинні любити один в одного такими, як є і ніколи не вдаватися до насилля, а найостанніше, що може трапитися – це те, що коїться на сході України, де вбивають один одного. Голова Волиньради зазначив, що український та російський народи не винні в тому, що відбувається, винні десяток людей, які заради своїх амбіцій – імперських чи олігархічних – довели країну до такого стану, в якому вона зараз перебуває.

Він зауважив, що всі війни закінчувалися, тож закінчиться і ця війна. Що швидше припиниться бізнес на крові, то швидше припиниться війна, і всі винні у ній будуть покарані як людьми, так і Господом. Покарані будуть ті, хто спричинив війну, продовжує її і наживається на ній. Ігор Палиця закликав присутніх допомагати один одному, а насамперед дітям і благодійними внесками допомагати рятувати дітей. Голова Волинської ОДА Олександр Савченко відзначив, що Волинь – благословенна земля, тому що серед усіх волинян 240 тисяч становлять діти, тобто, майже чверть населення. Майже половина з них це ті, хто має право отримувати допомогу від держави. Він побажав усім оптимізму, віри в Бога та те, що ми єдині.
Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив, що якби не було Ісуса Христа та християнства, у нас не було б шансів на спасіння. З йог слів, зараз особливий час, коли за одним столом зібралися люди різного роду занять, різного віку, віросповідань, політичних переконань, але вони разом, щоб прославити Бога, виголосити молитву за Україну, дітей. Він подякував Волинській раді церков, яка долучилося до такого заходу вперше на Волині. Якщо орієнтиром життя присутніх буде Ісус Христос та християнські заповіді, якщо вони на своє робоче місце дивитимуться як на місце служіння Богу, прийматимуть рішення з Божою мудрістю та Божим страхом, Україну чекають успіх, процвітання, добро та розвиток, - наголосив радник міського голови.
Уляна Супрун розповіла, що багато їздить з колегами Україною, щоб втілювати трансформацію в системі охорони здоров’я. у цих поїздках вона зауважила, що ті регіони, які мають кращі темпи та якісні показники, мають спільну рису – там у спільноті громадян та її лідерів у пріоритетах стоїть спільне благо і розвиток. Це завжди дозволяє обговорити будь-яку проблему і знайти рішення в інтересах громадян. Іноді для цього потрібно стримувати власне его, треба вміти пробачити і дати ще один шанс. Тільки з таким підходом можна робити системні зміни, особливо у системі охорони здоров’я. Вона висловила переконання, що учасники зібрання мають саме такі думки і наміри. Уляна Супрун подякувала українським церквам та релігійним організаціями, які грають важливу роль у розбудові доступної та якісної медицини, адже вони як ніхто знають про проблеми зі здоров’ям українців, які до них звертаються. Від імені уряду та прем’єр-міністра вона подякувала за запрошення на Перший молитовний сніданок Волині і повідомила, що спілкуватиметься з місцевою владою про трансформації системи охорони здоров’я, а справжні перетворення можливі лише з допомогою Бога та важкою працею.
Організатор національних молитовних сніданків в Україні нардеп Павло Унгурян зауважив, що вчора відбувся великий національний молитовний сніданок у Києві в Українському домі, де раніше стояв Ленін. Тепер там немає Леніна, але пролунала молитва, тож за це варто славити Бога. Пояснюючи, що таке молитовний сніданок, нардеп розповів, що насправді це особлива та цікава форма управлінської діяльності, яка покликана об’єднати за одним столом різних людей, як об’єднував різних людей Христос, про що свідчить Святе Письмо. Суть молитовних сніданків у тому, аби служити один одному, подолавши гординю, адже в Ісуса були різні учні, але він їх зробив своїми учнями. Якщо нація має правильні християнські сталі цінності, ця нація має шанс стати могутньою, - наголошує Павло Унгурян. Як проблему він відзначив те, що Україна увійшла в 30-ку найстаріших країн світу, тож потрібно розвивати родини та народжувати дітей. Він повідомив, що завтра проводитимуть всеукраїнську ходу за сім’ю та за життя.


Почесними гостями молитовного сніданку стали конгресмени зі США шести скликань Джим Слеттері (демократична партія)та Роберт Макюен (Респубілканська партія).
Джим Слеттері визнав, що Луцьк історичне місто, а цей молитовний сніданок – історичний момент. Він висловив солідарність українцям у нелегкий час та сподівається, що українці здатні цінувати прогрес, що відбувся тут, відколи він останнє відвідував Україну як двадцятирічний студент. Конгресмен закликав усіх присутніх, прийшовши додому, відкрити Біблію та прочитати декілька думок, які Ісус висловив під час Нагірної проповіді і які мають на меті поєднати усе людство. Ці слова – «благословенні миротворці, тому що будуть названі Синами Божими». Це найвища похвала, яку міг надати Ісус. Він навчав любити ворогів і молитися за тих, хто вас переслідує. Конгресмен закликав присутніх пам’ятати про основу молитви «Отче наш»: прости нам провини наші, як ми пробачаємо винуватцям нашим. Ісус навчав, що якщо ми очікуємо на прощення, ми повинні прощати. Конгресмен закликав пам’ятати про силу прощення, яка звільнює кожну людину. Якщо учасники молитовного сніданку справді сьогодні читатимуть Святе Письмо, його подорож у кілька тисяч кілометрів справді була не марною, - відзначив Джим Слеттері.
Роберт Мак’юен передав вітання волинянам від конгресу США та мільйонів американців, які люблять Україну. Він розповів, що колись виступав з промовою на святкуванні тисячоліття хрещення Русі у Клівленді. Там зібралися представники української діаспори з усього світу. Наприкінці святкування йому вручали квіти дівчатка в українському національному вбранні. Тоді він сказав: Україна буде вільною ще до того, як ці дівчатка стануть дорослими. Світ зрадів, коли Україна знову стала незалежною. Конгресмен зазначив, що людина завжди шукає любов, радість та мир і сама по собі людина не може цього досягнути, але Святе Письмо вчить нас, що Господь це любов, він приносить радість і дає мир.
Під час сніданку виголошували низку молитов, згадуючи у них Волинь, Луцьк, родини, військових тощо. Відбувалися також виступи музичних колективів. Завершили захід виконанням молитви «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus