USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Під час досліджень монастиря шариток у Луцьку відшукали 300 археологічних знахідок

11 Жовтня 2021 20:58
У Луцьку під час досліджень північного муру колишнього монастиря шариток на вулиці Кафедральній науковці відшукали 300 одиниць археологічних знахідок.

Про це розповів науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, повідомляє Суспільне.

Серед знайденого археологічного матеріалу – зразки цегли із цоколя, керамічні декори з тавром WIELICK, ковані чотирикутні цвяхи, підкова, скляний та керамічний посуд часу будівництва та побутування монастиря.
«Це дуже цікаве приміщення, яке було частиною оборонних споруд міста. Ця частина ніколи не була досліджена. Знайдені фрагменти – це рухомий археологічний матеріал, який перебуває зараз в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» на опрацюванні», – зазначив волинський археолог.

Зі слів Віктора Баюка, окремі знахідки буде передано в наукові фонди, частину після опрацювання можуть передати на експонування в Луцький замок.

Одна зі знахідок, каже Віктор Баюк, – повністю збережений зразок «часнику»: металевий виріб із трьома шипами, який використовували проти кінноти та піхоти ворога, розсипаючи перед оборонними мурами Окольного замку.
«Щодо «часнику» є багато історичних даних. У цілому стані їх майже не знаходять», – зазначив науковець.

Також під час археологічних досліджень виявили систему розвантажувальних арок та продух, зокрема з’ясували, що оборонний ризаліт було добудовано до основного об’єму споруди після зведення корпусу монастиря.

Археологічні дослідження, які тривали впродовж десяти днів, було проведено під час робіт з гідроізоляції відрізка північного муру колишнього монастиря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus