USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Під виглядом рекультивації центр розкрадатиме бурштин?

8 Грудня 2016 14:50
Розкрадання надр Волині може приховуватися під благими намірами рекультивації лісогосподарських земель сумнозвісними державними підприємствами «Укрбурштин» та «Бурштин України».

Нещодавно уряд затвердив пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Відповідне рішення Кабінет Міністрів України ухвалив 30 листопада. Урядовці стверджують, що пілотний проект у зазначених регіонах сприятиме рекультивації земель лісового фонду, пошкоджених внаслідок незаконного видобування бурштину.

Рішення Уряду щодо пілотного проекту рекультивації земель визначає спеціальний порядок отримання спеціального дозволу на користування надрами, у разі виявлення залишків бурштину, та затверджує примірний договір на проведення робіт з рекультивації між державними підприємствами підвідомчими територіальним органам Державного агентства лісових ресурсів України та виконавцями пілотного проекту.

Виконавцями пілотного проекту будуть спеціалізовані підприємства державного сектору економіки, які мають досвід надрокористування щодо родовищ бурштину на підставі відповідних спеціальних дозволів, а саме: ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин» ПАТ «ДАК «Українські поліметали».

Втім, за благими намірами начебто рекультивації пошкоджених земель на Волині можуть приховувати наміри розкрадання природних ресурсів регіону: рекультивацією займатимуться державні підприємства, які раніше не змогли отримати дозволів облради. До того ж, ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин», видобуваючи нині бурштин на території Рівненської області, чомусь лишаються нерентабельними підприємствами, що викликає логічні та об'єктивні підозри у корупції. Ці підприємства часто фігурують у історіях з незаконним видобутком бурштину. Наприклад, ДП «Укрбурштин» намагалося заднім числом легалізувати бурштин, який конфіскували правоохоронці.

Як пояснив тимчасовий виконувач обов’язків КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз, підприємства «Урбурштин» та «Бурштин України» вже намагалися отримати спеціальні дозволи на видобуток бурштину на території Волинської області, у чому депутати їм відмовили.

«Рекультивація», з його слів, насправді полягатиме в обмані - насправді йдеться про пошук шляхів потрапляння на територію зокрема Волинської області для видобутку бурштину. Так, урядовці знають, що обласна рада створила КП «Волиньприродресурс». Наразі підприємство подає документи на отримання спеціального дозволу на дослідження ділянок на предмет наявності бурштину у Маневицькому, Любешівському, Камінь-Каширському та Ратнівському районах. В урядових колах це сприймають негативно, не бажаючи надавати право на розробку бурштину комунальному підприємству. Натомість насаджують ідею про те, що цим можуть займатися два державні підприємства – «Бурштин України» та «Укрбурштин». Ці підприємства Веніамін Туз назвав корупційними та «мафіозного типу». Попри те, що підприємства зараз займаються видобуванням бурштину на території Рівненської області, вони обидва є нерентабельними, отже, йдеться швидше про розкрадання надр.

Впадає у вічі те, що згадане рішення уряду визначає спеціальний порядок отримання дозволів на користування надрами. Тобто, підприємства отримають такі умови, коли вони матимуть можливість видобувати бурштин на порушених землях не за порядком, що існує в державі. Наразі для отримання спеціального дозволу потрібно пройти через погодження облради. Оскільки у Волиньраді ці два підприємства такого погодження не отримають, адже раніше депутати були категорично проти надання дозволів, тепер ці підприємства отримають дозволи через спеціальний порядок в обхід Волиньради.

Веніамін Туз нагадав, що в обласній раді була створена робоча комісія, яка планувала дослідити всі місця незаконного видобутку бурштину, зробивши оцінку щодо порушення земель, визначити, які збитки завдані економіці області внаслідок цього видобутку. Волинська ОДА та інші органи практично не допускали робочу комісію для здійснення оцінки на територіях, де були завдані збитки. Нині виявляється, що державні підприємства зможуть це робити замість комунального підприємства.

Створивши КП «Волиньприродресурс», облрада зайняла позицію, котра полягає в тому, що громада буде господарем природних ресурсів, які є на території Волині, адже природні ресурси є потенціалом розвитку економіки області.

Діяльність державних підприємств, на думку Веніаміна Туза, порушуватиме Кодекс України «Про надра», відповідно до якого, надра належать народу України, а керівництво надрами здійснюється через органи місцевого самоврядування, органи виконавчої влади мають лише певні повноваження. Отже, уряд своїм рішенням принижує обласну раду, яка має право погоджувати видобуток бурштину. До слова, Арсеній Яценюк, залишаючи посаду Прем’єр-міністра, видав новий порядок надання спеціальних дозволів, різко обмеживши можливості комунального підприємства – державні підприємства отримали преференції у отриманні спецдозволів без аукціону. Натомість КП зобов’язані брати участь в аукціонах, що є дороговарітсним – вартість спеціальних дозволів вимірюватимуться десятками мільйонів гривень.

До слова, вчора, 7 грудня, в обласному центрі Волині побувала т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич. Як вона написала у своєму Фейсбуці, у Луцьку обговорювали питання підпорядкованості лісів різним органам влади. Про робочу зустріч оголошено не було, нарада була проведена без ЗМІ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus