USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Під забороною навіть попільнички в закладах: з 11 липня за куріння в громадських місцях штрафуватимуть

10 Липня 2022 13:16
З 11 липня кафе, бари та інші приміщення ресторанного бізнесу Волині повністю звільняються від диму сигарет для нагрівання (Айкосів, Гло) на рівні зі звичайними сигаретами, а також кальянами та електронними сигаретами.

На порушників чекають санкції, і навіть наявність попільнички на столі є приводом для накладення штрафу. Для закладів ресторанного господарства – це 3 тисячі гривень у випадку першого порушення, і 15 тисяч гривень – у разі повторного протягом року.

Зміни набувають чинності у відповідності до закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну", згідно з яким розширено перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів. Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держпродспоживслужба.

Читати ще: В Україні з 11 липня заборонять курити електронні сигарети у громадських місцях

Норми закону спрямовані на захист громадян від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю сигарет для нагрівання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, будь-який вплив вторинного аерозолю – як електронних сигарет, так і тютюнових виробів – є шкідливим для здоров’я.

Рестораторів та власників закладів Волинської області просять вжити заходів: проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні і текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Крім суб'єктів ресторанного бізнесу, обмеження стосуються куріння у лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах; приміщеннях органів влади та самоврядування; на підприємствах, в установах і організаціях; готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях; на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; місцях загального користування житлових будинків; підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб'єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує штраф 1 тисяча гривень, у разі повторного протягом року порушення – 10 тисяч гривень. Примітно, що органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях (закладах господарювання) має бути розміщено графічний знак про заборону куріння і текст: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!". Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1 тисяча гривень.
"Абсолютна більшість громадян України підтримують нововведення. Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2022 року, 80% українців підтримують заборону куріння сигарет для нагрівання в громадських місцях. При цьому дві третини українців готові проактивно захищати своє право на бездимне повітря", – прокоментував виконавчий директор ГО "Центр громадянського представництва "Життя" Дмитро Купира.

Разом з цим, внаслідок агресивної реклами сигарет для нагрівання та електронних пристроїв для куріння вперше з 2006 року поширеність куріння, яка стабільно зменшувалась, різко змінила динаміку і поповзла вгору. У 2022 році, порівняно із 2020-м, поширеність всіх видів куріння в Україні зросла з 23% до 28%. Що є приводом для посилення антитютюнового законодавства з боку держави, адже 85 тисяч українців щороку помирають від хвороб, спричинених курінням.
Якщо ви страждаєте від куріння у громадському місці – захистіть себе. Попросіть курця припинити, або зверніться до адміністрації закладу, на території якого порушується закон. У разі ж неможливості покласти край порушенню, зверніться до поліції за номером 102, а стосовно закладу, адміністрація якого створює умови для куріння, можна подати скаргу до Держпродспоживслужби. Закон захищає від тютюнового диму, але й кожен з нас має слідкувати за виконанням його норм.

«Завдяки широкій суспільній підтримці антитютюнових заходів в Україні відзначається високий рівень дотримання бездимного законодавства. Держпродспоживслужба готова реагувати на скарги споживачів щодо випадків куріння чи вживання у заборонених місцях тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, а тепер і пристроїв для нагрівання тютюну», – наголошує головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби України Юрій Сахно.

Фахівець Держпродспоживслужби також зазначає, що скаргу на куріння у забороненому законом місці можна подати в електронний спосіб, навіть з мобільного телефону. Зауважимо, що за куріння у заборонених законом місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Ха Показати IP 10 Липня 2022 14:32
Було б непогано розтлумачити тезу "громадське місце" по перше. А по друге це наступ на демократичні цінності. Тут дозволяють гей-паради і марихуану в громадських місцях а табак не можна. То може вже в алкоголь заборонити?
Хо до Ха Показати IP 10 Липня 2022 15:16
Слайди-фото дивіться! І взагалі - кидайте курити, щоб вам нічого не пояснювали :)))
Ху-ху до Ха Показати IP 10 Липня 2022 15:18
Марихуану у медичних цілях! Алкоголь на вулиці і так заборонений! Немає до чого доє...колупатись?! Таким геть все треба забороняти, "демократи" ср@ні!
Кен до Ха Показати IP 10 Липня 2022 16:16
1) Закон України Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення 2) ст.1 громадське місце - частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони;
лучани Показати IP 10 Липня 2022 15:15
Як-би ще заборонити куріння у багатоповерхівках на балконах, де курять на нижніх поверхах, а весь сморід йде у вікна верхніх поверхів і квартиру неможливо провітрити у таку спеку! То лайно смердить то куриво - жах просто!
Курун Показати IP 10 Липня 2022 17:47
Громадські вбиральні також заборонити, виключно в памперс і все своє ношу з собою
Дяк Показати IP 10 Липня 2022 17:50
А як нащот попа з кадилом ?
Тоска Показати IP 10 Липня 2022 18:00
Всьо, пропали тусування на терасі в кальян-клубах, вимірюваяння на стоянках в кого в машині вихлопна труба грубша, гьорлам в білих кросовках бой-френди в шортах не світять ... . Де ж, блін, себе продати ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus