USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Побачивши пост Дубілета про перепис населення, була близька до істерики, – директорка Інституту демографії

30 Листопада 2019 17:23
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова вважає, що електронний перепис населення, запропонований урядом, є неефективним і неточним.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це вона заявила в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Нагадаємо, раніше міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет повідомив, що на перепису населення в 2020 році вдасться заощадити 2-3 млрд грн. В уряді збираються провести електронний перепис населення.

За словами Лібанової, побачивши пост Дубілета, вона була «близька до істерики».

Дубілет стверджував, що разом з фахівцями-математиками і соціологами можна частину перепису проводити за таким алгоритмом: зібрати анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів і їх розташування.

«Навіть якщо припустити, що все населення нашої країни, кожна людина від 0 до 100 років має бодай один мобільний телефон (імовірність чого дорівнює нулю), то однак є території, не охоплені вишками. Це сільська місцевість. 30 кілометрів убік від серйозної траси – і зв’язок уже проблематичний, навіть у Боярці. Тому я дуже сумніваюся, що таким чином можна охопити все населення.

Але припустімо навіть, що сталося диво, і нам це вдалося. Постає велике питання: а що, перепис – це тільки чисельність? Як мінімум, це ще й статевовіковий склад. Так ми його не отримаємо. Спроби ж накласти з допомогою моделей поточну інформацію Держкомстату на ось цей розподіл чисельності – дуже сумнівні. Для поточного обліку, для якихось оцінок міжпереписного періоду, може, це й буде корисно. Але це не замінить перепису», – сказала вона.

За її словами, якщо перепис в Україні буде проведений таким чином, як пропонує міністр Кабміну, то міжнародне співтовариство може не визнати його.

«Це оцінка чисельності населення. Якщо ми не проведемо повноцінний перепис, то просто не зможемо нормально управляти країною. У таблиці, яку я склала для Дмитра Дубілета, все розписано щодо кожного міністерства – які дані перепису і для чого потрібні», – пояснила вона.

Нагадаємо, єдиний перепис населення незалежної України відбувся в грудні 2001 року. Згідно з його результатами, в країні налічувалося 48,457 млн жителів. Новий перепис спочатку планували провести в 2012 році, але його переносили тричі: на 2013-й, 2016 й і 2020 рік.

30 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про цифрові послуги. Він передбачає електронні вибори і перепис населення. Серед іншого указ передбачає аудит всіх державних реєстрів в Україні, а також створення єдиного вебпорталу електронних послуг.

За словами прем’єр міністра Олексія Гончарука, Кабінет міністрів України спробує до кінця 2019 року провести частковий перепис населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Нас 24 Показати IP 30 Листопада 2019 18:27
Максимум
народна прокуратура Показати IP 30 Листопада 2019 18:44
Дибілет вже вдзначився багатьма перлами.
Раб народу Показати IP 30 Листопада 2019 20:15
Досить учасників останніх виборів, щоб зрозуміти, що населення менше 30 міньйонів.
Правда Показати IP 1 Грудня 2019 09:50
На даний час достовірний провести перепис населення є НЕМОЖЛИВИМ.Вони про це знають,як і Лібанова,тому і цей спір.Щось там ніби проведуть "у смартфоні" і на цьому все скінчиться.
Правда Показати IP 1 Грудня 2019 11:10
Причина одна-недовіра до влади взагалі.Не буде ні доступу до мешканців,ні правильних відповідей.Так що все буде "зі стелі".В принципі як завше.В кого які ідеї,пишіть владцям,може почують.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus