USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Подальшу долю вугільної галузі Волині вирішуватиме Міненерго, – глава уряду

29 Жовтня 2021 20:58
Рішення про те, які шахти в Україні працюватимуть, а які закриють, ухвалюватиме Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Глава уряду переконує: закриття шахт найближчим часом не планується, проте не виключає, що в деяких регіонах розпочнуть пілотний проект програми справедливої трансформації вугільних регіонів. Та чого чекати волинським гірникам – конкретної відповіді він так і не надав.

Нагадаємо, 29 жовтня відбувся робочий візит прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на Волинь. Серед поставлених запитань главі уряду – подальша доля волинських гірників, які не знають, чого їм чекати, чи бува не надумає уряд вже завтра закрити шахти.

У відповідь урядовець запевнив: так швидко шахти закривати не будуть, однак вугільну галузь таки чекають зміни. Щоправда в далекій перспективі.
"В Україні набирає обертів програма справедливої трансформації вугільних регіонів, де мова не йде про закриття шахт, а про те, що етапами до 2030, 2050 і 2070 року буде відбуватися трансформація вугільних регіонів з трансформацією шахт, соціальним переорієнтуванням, інвестиційним переорієнтуванням. Ми не говоримо про закриття шахт завтра. Кожна шахта має свій життєвий цикл. Вона утворюється, будується, заряджаються лави, піднімається вугілля на-гора, але приходить час, коли ресурс вичерпується, і цей час прийде для багатьох шахт, але це буде не раніше 2050 року", – переконує він.

Сьогодні ж Міністерство енергетики вивчає, які шахти можуть продовжувати свій виробничий життєвий цикл, а які треба готувати до закриття. В тих регіонах, де економіка дуже залежить від гірничих підприємств, можливо, припускає прем’єр-міністр, проект справедливої трансформації буде впроваджений у якості пілотного проекту. І над цим, каже, міністертво працює.
Водночас Денис Шмигаль визнає: у час світової енергетичної кризи, питання розвитку вугільної промисловості – це вже питання енергетичної безпеки країни.

«Зараз дуже важливий момент, коли на фоні зростання цін на газ є дефіцит вугілля і держави починають конкуренцію за вугільний ресурс. Це ще раз підтверджує, що вугільна промисловість в Україні – це основа нашої енергетичної безпеки в країні», – переконує він.

Не висловив прем’єр-міністр і жодної конкретики щодо подальшої долі шахти №10, яку будували в Нововолинську. Нагадаємо, шахту-довгобуд так і не запустили. Нині її законсервували і виділяють кошти лише на відкачування води. А ще раніше її включили до списку об’єктів на приватизацію, однак і досі не виставили на торги.
Читати ще: Добудувати не можна приватизувати. Які перспективи 10-ї шахти у Нововолинську

Денис Шмигаль заявив: про шахту в курсі, однак, що буде з нею в майбутньому і які на неї плани, – так і не сказав.

«Кінцева відповідь за міністерством», – підсумував він, переклавши відповідальність за ухваленням рішення на Міненерго.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus