USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Податкова взялася за зарплати українців: кому загрожує штраф від 60 до 180 тисяч гривень

2 Серпня 2021 17:22
На кожному третьому підприємстві, які перевірила Державна служба України з питань праці за останні пів року, були виявлені проблеми з трудовим законодавством, найчастіше порушення – неоформлені працівники.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними OpenDataBot, пише УНІАН.

За інформацією платформи, кількість перевірок може суттєво зрости. Цього року органом заплановано вдвічі більше перевірок, ніж було проведено у 2020 році. Тоді інспектори здійснили всього 10 тис. 429 рейдів. У 2021 році планують перевірити 21 тис. підприємств.

Кількість виявлених правопорушень щодо працівників цього року збільшилася. У 2020 році порушення фіксували у 28% роботодавців, у 2021-му – у 31%.

Зазначається, що якщо людина працює без трудового договору, то для першої та третьої груп спрощеної системи оподаткування виноситься попередження. Для решти суб’єктів штраф становить 10 мінімальних зарплат – 60 тис.грн за кожного працівника.

Повторне порушення тягне за собою штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат, або 180 тис. грн. Це максимальний штраф за одного неоформленого працівника.

За інформацією заступника Голови Держпраці Ігоря Дегнери, сума нарахованих та фактично сплачених штрафів за результатами перевірок суттєво відрізняється. Так, у 2019 році всього було нараховано 1,618 млрд грн штрафів, сплачено з них 57,6 млн грн. У 2020 році з 314,6 млн грн сплачено 34,1 млн, а з початку 2021 року з 99,4 млн грн сплачено 23,1 млн грн.

На що мають право інспектори:

- прийти на будь-яке підприємство;

поговорити з працівниками;

- відвідати виробничі приміщення;

- перевірити документи про працевлаштування працівників.

За даними Мінекономіки, під час інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин, яка триває в Україні майже місяць, було виявлено 4 тис. 64 працівника, допущених до роботи без трудових договорів.

В якому випадку, роботодавець не має права уникнути офіційного оформлення працівників:

- якщо він приймає на роботу людину з певними професійними обов’язками;

- якщо він визначає графік робіт і тривалість робочого дня найманого працівника;

- якщо він встановлює заробітну плату працівнику;

- якщо він платить працівнику за процес праці, а не за кінцевий результат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus