USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лісова галузь Волині – банкрут, – голова тимчасової комісії облради

17 Жовтня 2019 22:51
Лісова галузь області працює зі збитками, тому що обласне управління лісового та мисливського господарства виконує не притаманні йому функції, - стверджує голова Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією 17 жовтня.

Як поінформував голова Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин Анатолій Грицюк, у статистичній звітності галузь доповідає, що від основної господарської діяльності перерахували 174,67 мільйона податків у бюджети протягом першого півріччя. Однак за підрахунками експертів, яких залучив голова тимчасової комісії, цю цифру можна подвоїти. Чистий дохід галузі становить 573 мільйони, що на 64 мільйони або на 10,2% менше, ніж торік. На 22 держлісгоспи припадає лише 7,3 мільйона чистого прибутку.

У фінансовому плані, на його думку, лісова галузь Волині – банкрут. Якщо зробити аудит держлісгоспів, можна побачити, що вони мають до 300 мільйонів гривень боргів. Це, зі слів Анатолія Грицюка, пояснюється тим, що представники лісопереробної галузі не прислухаються до рекомендацій тимчасової комісії та громадських організацій. Так, рекомендували змінити господарсько-фінансову мотивацію, щоб лісова галузь стала багатогалузевою, серйозну увагу присвячували б заготівлі ягід, грибів, соків та більш раціонально вели переробку лісу.

«Сьогодні вся галузь передана в оренду братам, кумам, сватам і вони не мають стосунку до зберігання і вирощування лісу», - нарікає депутат.

Він повідомив, що понад 80 тисяч метрів кубічних деревини не розбивають на щепу, а бездумно спалюють. До того ж, закриті нижні склади лісгоспів, де раніше деревину сортували. Тепер її везуть просто з лісу на переробку.

На Волині отримують 212 метрів кубічних хвойної деревини з гектара головного користування (найнижчий показник у західному регіоні країни), дещо більш деревини отримують у насадженнях листяних порід – 240-245 метрів кубічних.

Голова тимчасової комісії нагадав, що свого часу обласна рада створювала підприємство «Волиньагроліс», яке мало великі площі, ефективно працювало та створювало конкуренцію держлісгоспам. Деревина та дрова у ньому були дешевшими. На жаль, правдами і неправдами підприємство передали у ВОУЛМГ і є рішення суду щодо відновлення підприємства. Депутат вважає, що ліс був переданий незаконно, не був облікований за запасами деревини.

Основний бич лісової галузі, на його думку, полягає у тому, що ВОУЛМГ, порушуючи законодавство, виконує не притаманні йому функції. Замість контрольно-інспекційної функції, при управлінні створили офіс комерційної структури, яка втручається в господарську діяльність держлісгоспів, вказуючи, куди, кому і за скільки продавати ліс. Ці схеми, продумані на рівні ВОУЛМГ, не розслідують правоохоронні органи. Основні лісові фонди здані в оренду комерційним структурам, які привозять у ліс наймані бригади, що не оформлені офіційно у держлісгоспах, але здійснюють рубки. Попри те, що лісова галузь хизується високими зарплатами на рівні 10 тисяч гривень, не враховують 2,5 тисячі не оформлених працівників. Зі слів депутата, на кожному метрі кубічному деревини лісгосп втрачає 1500-1700 гривень.

Голова комісії Анатолій Вітів попросив депутата, аби від тимчасової комісії підготували проект рішення, який облрада могла б спрямувати для реагування у правоохоронні органи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus