USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Вакцини є: волинян закликають щепитися проти кору, поліомієліту, туберкульозу та інших інфекцій

21 Квітня 2023 13:54
Спалахи небезпечних інфекційних захворювань можна попередити – достатньо пройти імунізацію організму, відповідно до затвердженого МОЗ календаря профілактичних щеплень.

Вакцинація проти захворювань, які викликають тяжкі ускладнення й можуть призвести навіть до смерті, як-от туберкульоз, поліомієліт, кір, є безплатною.

Керівник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух під час пресконференції в Луцьку 21 квітня розповів: показники охоплення плановими щепленнями відповідно до календаря профілактичних щеплень зберігаються на тих же рівнях, що й до пандемічного періоду, але не досягають рекомендованих ВООЗ 95%.

Торік в області показники охоплення населення області вакцинацією були вищі за середні в Україні: зокрема, проти туберкульозу – 90,7%, проти кору в один рік та у шість років – 86,1% і 94,4%, проти дифтерії, кашлюку та правцю дітей до року, дітей до 18 місяців, дітей до шести років, дітей до 16 років та дорослих – 79,9%, 80,2%, 85,4%, 90,7% та 56% відповідно, проти вірусного гепатиту В у пологових стаціонарах і дітей до року – 99,9%, 77%, проти гемофільної інфекції до року та в один рік – 81,6%, 74,7%, проти поліомієліту до року, у 18 місяців та в шість років – 79,5%, 78,1%, 85,3%.
Читати ще: Одна дитина померла: зафіксували спалах туберкульозу серед найменших волинян

Очільниця Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Янко наголосила, що безоплатно можна отримати щеплення проти низки небезпечних захворювань. Вакцини доступні, а імунізацію можна пройти відповідно до затвердженого МОЗ календаря профілактичних щеплень.

Ідеться про щеплення проти туберкульозу, дифтерії, правцю, кашлюка, поліомієліту, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Часто ці захворювання можуть призводити до ускладнень і летальних випадків.

«Загроза поширення цих інфекцій на сьогодні висока. На жаль, у зв’язку з прогалинами в щепленнях уже реєструємо спалахи цих небезпечних захворювань. Зокрема, в Україні триває спалах поліомієліту; випадки були зафіксовані в Закарпатській і Рівненській областях. Також зафіксовано два спалахи кору в Рівненській і Тернопільській областях. На Волині – один випадок кору в підлітка віком 16 років, що може свідчити про початок епідемічного процесу. Попередній спалах кору в області та Україні в цілому фіксували у 2018-2019 роках… Ліків від захворювання на кір не існує, тому вакцинація є надзвичайно актуальною. Цього року було зареєстровано 30 випадків захворювання на кашлюк. Торік це захворювання не реєстрували. В області зафіксовано спалах епідпаротиту (26 осіб захворіли, зокрема 24 дитини)», – сказала Наталія Янко.

Читати ще: Щодня реєструють до 500 випадків: понад 2500 волинян із COVID-19 померли з початку пандемії

За перший квартал року за рекомендаціями ВООЗ показник щеплень повинен сягати 25%. Цей показник виконано лише проти гепатиту В у випадку дітей, а також проти кору, паротиту та краснухи у випадку дітей до року. Охоплення щепленнями проти решти хвороб сягає близько 18%. Це викликає занепокоєння, адже якщо щеплення відбуватимуться такими темпами й надалі, то наприкінці року показник охоплення вакцинацією становитиме трохи більш як 70%.

«Це високий ризик і може призвести до поширення цих небезпечних інфекцій», – сказала Наталія Янко.

Вона підкреслила: єдиний спосіб захиститися від цих небезпечних хвороб – вакцинація. Вакцини є, вони доступні. Потрібно лише звернутися до сімейного лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 21 Квітня 2023 19:35
від поліомеліту вакцини НЕМАє.....
Внук Показати IP 22 Квітня 2023 10:30
Трутку для щурів завезли, налітай!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus