USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинян попереджають про загрозу поширення поліомієліту

7 Вересня 2015 14:58
Головне управління Держсанепідслужби у Волинській області інформує волинян про епідемічну ситуацію з поліомієліту.

Нагадаємо, згідно з повідомленням Міністерства охорони здоров'я України, у Закарпатській області зареєстровано спалах поліомієліту (2 випадки у дітей 10 місяців та 4 років).

Основною причиною виникнення ускладнення епідемічної ситуації з даного захворювання є низький рівень охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями в цілому по Україні, який на третину нижчий показників рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (95%), та їх відсутністю в даних дітей зокрема. За даними Міністерства охорони здоров'я України

рівень охоплення вакцинацією дітей проти поліомієліту в Україні за минулий рік становить лише 49%, за перше півріччя поточного року - 14,1%.

Протягом останніх років в області також спостерігається суттєве зниження рівня імунопрофілактики проти поліомієліту, який в минулому (31%) та поточному роках (8%) є критично низьким.

Нагадаємо, що поліомієлі́т - гостре інфекційне захворювання, яке зумовлене вірусом поліомієліту та характеризується ураженням нервової системи, із розвитком млявих паралічів і парезів.

Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, ригідність шиї і біль у кінцівках. В одному з 200 випадків інфікування розвивається параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних м'язів.

Резервуаром і джерелом збудника інфекції є хвора людина та вірусоносій. Збудник інфекції передається харчовим, водним, контактно-побутовим, повітряно-краплинним шляхами.

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років.

Попередити захворювання можна лише шляхом вакцинації. Вакцина від поліомієліту вводиться декілька разів і захищає дитину на все життя.

Згідно з повідомленням Міністерства охорони здоров'я України в тісній співпраці з експертами ВООЗ і ЮНІСЕФ вживаються всі необхідні заходи для швидкої зупинки циркуляції вірусу поліомієліту в Україні. Частина з 4.8 мільйона доз вакцин проти поліомієліту, у тому числі 3.8 мільйона доз оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ), наданих ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Канади, вже в країні і ці вакцини мають бути розподілені Міністерством охорони здоров’я відповідно до плану реагування.

Враховуючи вищезазначене звертаємо увагу батьків на більш уважне ставлення до питання імунопрофілактики дітей.

Держсанепідслужбою в області налагоджено активний епідеміологічний нагляд за обов’язковим обліком та подальшим обстеженням осіб з підозрою на поліомієліт.

В поточному році виявлено троє хворих з клінічними симптомами, подібними до поліомієліту. Згідно з результатами проведених досліджень центральною лабораторією з діагностики поліомієліту, кору, краснухи та епідемічного паротиту ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» діагноз гострого поліомієліту не підтверджено.

З метою вивчення циркуляції поліовірусів серед населення та об’єктах довкілля вірусологічною лабораторією ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводяться діагностичні дослідження матеріалу від хворих з симптомами ентеровірусної інфекції, профілактичні від здорових людей та з навколишнього природнього середовища (стічні води, води відкритих водоймищ, води діючих басейнів) на наявність поліо- та інших ентеровірусів. Поліовірус не виявлявся.

Держсанепідслужба області продовжує роботу щодо попередження виникнення та поширення захворювань поліовірусної етіології серед населення області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучани Показати IP 7 Вересня 2015 15:01
Заборонити непривитим дітям відвідувати дитсадок та школу. Вони мають право відмовитись ві прививок, а ми маємо право не бути з ними у одному приміщені.
Анонім до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 15:15
ну то й не виводь своїх "привитих" на вулицю
Оля до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 16:08
Згідна,але це недієво,оксільки Ви і знати не будете,чи привита дитина,чи ні, бо якщо не хочеш вакцини-плати 50 грн і тобі напишуть,що дитя привите!
Оля до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 16:08
Згідна,але це недієво,оксільки Ви і знати не будете,чи привита дитина,чи ні, бо якщо не хочеш вакцини-плати 50 грн і тобі напишуть,що дитя привите!
Анонім до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 17:33
Взагалі-то причина не в непривитих дітях! Захворіти можуть і поивиті, прививка просто полегшує перебіг хвороби. А от привитим потрібно посидіти на карантині 2-3 дні, оскільки в цей час вони заразні! І дітки ці захворіли саме від привитої дитини!!!! А то деякі батьки аби дитину спихнути з дому в любому стані ведуть дитину, а потім страждає решта группи і батьків!
Інна до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 17:54
Якщо ваша дитина привита, то чого ви боїтесь???
до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 15:58
ти чудо горохове...НЕМА вакцини НЕМА!!!! близьким родичам лікарів є...а простим НЕМА!!!
луцьк мама до до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 17:08
вакцина раніше була! я в травні робила своїй дитині прививку від поліміеліту живою вакциною. хто хотів - мав можливість зробити, нас направляли із дитячого садочку і також телефонували із дит. поліклініки!!!
Оля до до лучани Показати IP 7 Вересня 2015 17:16
Дійсно, вакцини вже довший час немає. Я з весни її застати в поліклініці на Волі не можу.
Аптека Показати IP 8 Вересня 2015 12:17
http://www.apteka.ua/article/341874

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus