USD 39.85 40.25
  • USD 39.85 40.25
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Польські фермери анонсували повну блокаду українських перевезень

13 Лютого 2024 19:25
20 лютого польські фермери заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Про це заявив Незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів «Солідарність», його заяву наводить RMF FM, повідомляє Європейська правда.

«Будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, а й транспортні вузли, під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів», – йдеться в комюніке профспілки.

Фермери кажуть, що протестують проти неконтрольованого напливу товарів з України до Польщі через рішення ЄС. За їхніми словами, відсутність регулювання ставить під сумнів прибутковість сільськогосподарського виробництва, переробки та інших галузей, пов’язаних з сільським господарством.

«Тому на 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку аграріїв, ми оголошуємо, що вся протестна діяльність буде зосереджена на повній блокаді всіх польських прикордонних переходів з Україною та протестах у польових умовах» – повідомили профспілковому союзі «Солідарність».

Протестувальники закликають громадськість підтримати їхню акцію. Вони стверджують, що їхня акція спрямована на «забезпечення продовольчої безпеки в країні».

Нагадаємо, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), які розпочалися ще у листопаді 2023 року. 12 лютого поляки пообіцяли заблокувати ще два КПП – «Угринів – Долгобичув» і «Зосин – Устилуг» з польської сторони кордону.

Фермери пообіцяли, що акція протесту триватиме 30 днів, до 9 березня. У Дорогуську, де протестувальники висипали українське зерно, черга вантажівок сягнула понад 25 км.

10 лютого протестувальники відновили рух вантажівок у пункті пропуску «Медика – Шегині», який блокували всього один день. У ДПСУ повідомили, що наразі це єдиний з раніше заблокованих КПП, через який можна здійснювати проїзд на вантажівках.

Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні, зазначивши, що вони зробили це емоційно, перебуваючи у складній економічній ситуації. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за фактом висипання зерна з українських вантажівок перед переїздом у Дорогуську.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава Показати IP 14 Лютого 2024 03:45
а польські фермери не хочуть заблокувати безперешкодне ввезення через рб з російського боку викраденого українського зерна ?..
Віктор Показати IP 14 Лютого 2024 14:02
Пшеки це такі ж паскуди як і кацап.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus