USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Посли ЄС схвалили надання Україні коштів від заморожених російських активів

8 Травня 2024 20:05
У середу, 8 травня, посли ЄС уклали політичну угоду про використання надприбутків від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України.

Про це повідомляє Euractiv.

План розроблявся з тих пір, як союзники Києва вирішили заморозити активи на сотні мільярдів євро у відповідь на вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Водночас країни ЄС обережно чекали юридичної визначеності від установ ЄС щодо того, як ці активи можуть використовуватись.

Згідно з узгодженою схемою, блок зможе використовувати надприбутки від заморожених російських активів на суму до 3 мільярдів євро на рік, які зараз застрягли в бельгійській розрахунковій палаті Euroclear та інших європейських депозитаріях, головним чином для фінансування спільної покупки зброї для України.

За словами дипломатів ЄС, цей сьогоднішній крок став можливим завдяки компромісу, згідно з яким Бельгія заявила, що буде готова з 2025 року спрямовувати податкові надходження від доходів у спільний фонд для України.

Читати ще: У країнах ЄС заморозили понад 240 млрд євро російських активів, – єврокомісар

Крім того, Брюссель також знизив комісію, яку Euroclear стягуватиме за обробку заморожених російських активів – до 0,3% з початково обговорюваних 0,5% після поштовху Німеччини та Франції, повідомили дипломати ЄС.

При цьому повідомляється, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) здійснюватиме управлінні надзвичайним резервом, створеним для оплати послуг юристів у разі російського судового розгляду.

Як наступний крок міністри фінансів ЄС мають підписати відповідну угоду на зустрічі наступного вівторка (14 травня).

Очікується, що в рамках окремої ініціативи лідери G7 зустрінуться на саміті в червні, щоб обговорити ініціативу під керівництвом США, яка дозволить групі країн надати до 50 мільярдів доларів допомоги Україні, при цьому основна частина допомоги буде спрямована з надприбутків від заморожених російських активів, заарештованих у всьому світі, пише видання.

Читати ще: ЄС погодив передачу Києву доходів від активів РФ

У квітні міністри закордонних справ країн-членів «Великої сімки» (Італії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції і Японії) заявили, що продовжить вивчати шляхи використання заморожених активів Російської Федерації для надання допомоги Україні.

У комюніке глав МЗС G7 за підсумками зустрічі на острові Капрі (Італія) наголошується, що Росія повинна заплатити за завдані Україні руйнування і спустошення. Міністри заявляють, що налаштовані забезпечити повну відповідальність та підтримують Україну в отриманні компенсації.

При цьому, глави МЗС привітали запуск роботи Реєстру збитків, завданих внаслідок російської агресії проти України, та схвалення Євросоюзом правових актів стосовно надприбутків приватних суб’єктів.

Перед тим, у березні, віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель запропонував спрямувати надприбутки із заморожених активів на закупівлю зброї для України.

Своєю чергою президент Європейської Ради Шарль Мішель сказав, що Євросоюз не боїться реакції Москви в цьому питанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus