USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Посол Великобританії у Луцьку: про санкції, майбутнє і писанки

16 Квітня 2015 19:00
«Конфронтація в Україні стосується не лише України, а й майбутнього Європи. І британський уряд повинен бути активним та впливовим учасником. Уряд має сигналізувати, що ми не готові працювати в міжнародному середовищі, в якому міжнародні норми закону порушуються.

Тому ми продовжуватимемо дотримуватися політики санкцій щодо Росії доти, доки ми не будемо переконані, що Росія готова з нами бути партнером, як держава, яка поважає міжнародне право. Ми хочемо бачити в європейському регіоні успішні країни, а не вразливі і нестабільні».

Волинські студенти мали нагоду почути від британського дипломата про те, як Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії бачить подальшу співпрацю з Україною.

До Луцька приїхав Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт. Метою його візиту сьогодні, 16 квітня, було відкриття центру британської культури, що діє при інституті іноземної філології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. По тому волинські студенти мали змогу поспілкуватися із Саймоном Смітом.

Насамперед дипломат зізнався, що на Волині, у тому числі й у Луцьку, він уперше. А в Україну він приїхав ще у вересні 2012 року.

Україна змінилася, а Об’єднане Королівство чекають вибори

Саймон Сміт переконує, що за ці кілька років Україна зазнала значних змін. Сьогодні Україна змінилася, порівняно з тим часом, коли він прибув до Києва.

Як відомо, 7 травня у Великій Британії мають відбутися парламентські вибори. Саймон Сміт пояснює: саме йому доведеться розповідати новим парламентарям, що відбувається в Україні.

«Я намагатимуся пояснити, в чому полягає ситуація в країні, і намагатимуся давати рекомендації, як британський уряд має реагувати на цю ситуацію», - зазначив він.

Британець Саймон Сміт зізнався, що передбачити результати виборів неможливо. Та є вірогідність, що до влади в Об’єднаному Королівстві прийде той самий уряд, який продовжить роботу, і будуть ті самі прем’єр-міністр й міністр закордонних справ.

Однак є вірогідність, що уряд зміниться. Відтак, Саймон Сміт вже думає, які меседжі передати новому уряду, і як би він хотів, щоб урядовці сфокусували свою увагу на Україні.

«Незалежно від того, який буде уряд, як мінімум 200 нових парламентарів потрапить у британський парламент. І серед новообраних членів парламенту будуть люди, яких я хотів би зацікавити Україною. Хотілося б, щоб вони мали вплив у закликах до британського уряду, до продуктивної співпраці з Україною та впливової ролі у тому, що відбувається», - пояснив він.

Посол додав: його робота в Україні полягає у презентації того, що таке Об’єднане Королівство, що воно робить для українців, українських інституцій, урядовців та представників бізнесу. Інший бік його роботи – пояснювати британським урядовцям, що відбувається в Україні, що Об’єднане Королівство може зробити для України та разом із нею.

Що почують нові парламентарі про Україну

Він заінтригував присутніх тим, що волинські студенти першими почують думки, які він хоче донести новим парламентарям та членам уряду.

«Я заохочуватиму їх зрозуміти, що конфронтація в Україні стосується не лише України, а й майбутнього Європи. І британський уряд повинен бути активним та впливовим учасником. Уряд має сигналізувати, що ми не готові працювати в міжнародному середовищі, в якому міжнародні норми закону порушуються.

Тому ми продовжуватимемо дотримуватися політики санкцій щодо Росії доти, доки ми не будемо переконані, що Росія готова з нами бути партнером, як держава, яка поважає міжнародне право. Ми хочемо бачити в європейському регіоні успішні країни, а не вразливі і нестабільні», - переконує Саймон Сміт.

Асоціація з ЄС

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт повідомив, що минулого тижня британський парламент ратифікував угоду про Асоціацію Євросоюзу та України. І це, на його думку, – значний крок уперед.

Але Саймон Сміт запевнив: пояснюватиме новим парламентарям, що Асоціація – це хороше досягнення, але разом з тим це - лише перший крок до чогось значнішого. Зокрема, це лише початок до встановлення продуктивної співпраці з Україною як з успішним європейським сусідом та як з країною, яка нарешті після 23 років незалежності починає використовувати потенціал, який має.

Власне, на думку дипломата, Україна має потенціал стати хорошим партнером для Великобританії і внести свій вклад у розвиток Об’єднаного Королівства.

Також, на думку Саймона Сміта, сусіди Великобританії – члени ЄС також мають бути активними в співпраці щодо України.

Британські мас-медіа і конфлікт в Україні

Саймона Сміта студенти запитали, як британські мас-медіа висвітлюють конфлікт в Україні. З його слів, за півтора роки висвітлення подій в Україні значно змінилося. І в цьому він переконався на власному досвіді. Бо ще рік тому його мама запитувала про те, як він живе в Україні і казала, що тут дуже небезпечно.

«Британські мас-медіа тоді (рік тому – ред.) Україну зображали країною війни, конфлікту, нестабільну. Я розумів що це - не повна картина, не повне враження від країни. Тепер висвітлення подій стало більш фаховим. Медіа чіткіше розуміють, що тут насправді відбувається. Треба розуміти, що проблема тут – проблема не лише однієї України. Вона лежить у полі стратегії російського керівництва та в баченні російського керівництва того, якими повинні бути зв’язки між європейськими країнами», - пояснив він.

Власне, на його думку, британці повинні краще розуміти суть конфлікту в Україні, якщо вони хочуть бачити свою країну стабільною і розвинутою. Відтак, британці мають бути стурбовані тим, що відбувається в Україні.

Ще рік тому висвітлення британськими ЗМІ подій в Україні концентрувалося на конфліктних регіонах України. Та зараз воно стало ширшим. Саймон Сміт пов’язує це з тим, що британці зрозуміли, що інформація теж може бути зброєю у конфлікті.

«У мас-медіа працюють розумні люди. І вони одні з перших зрозуміли, що існує певна інформаційна кампанія, або інформаційна війна, які тут відбуваються. Я думаю, вони стали більш строгими в своїх стандартах, у достовірності, в стандартах того, що вони говорять. Бо вони розуміють, які є можливості маніпулювання інформацією. Як фотографії використовують для впливу на свідомість читачів та глядачів. Мушу чесно визнати, що чимала частина висвітлень в британських мас-медіа показує Україну як надто віддалену і екзотичну частину Європи, ніби інший бік Європи», - зауважив він.

Свого часу він поспілкувався з британськими журналістами, які працюють в зоні конфлікту. З його слів, бачення медійників за рік також змінилося. Воно стало більш точним і більш об’єктивним, а висновки, які вони роблять, – ближчі до реальності, вважає Саймон Сміт.

Проте, варто зауважувати, що навіть матеріали журналістів проходять через редакторів і телестудії. Відтак, там теж можуть дещо спотворити інформацію. Але він переконує: загалом висвітлення України стало більш прямим, миттєвим, об’єктивним і точним.

Українські традиції в британському виконанні

Запитали Саймона Сміта і по те, чи перейняв він якісь українські традиції, перебуваючи в Україні. З’ясувалося, дипломат напередодні Великодня розписував з родиною писанки.

«Протягом останніх кількох тижнів я з дружиною і наші двоє доньок провели багато годин, розмальовуючи варені яйця різними візерунками. Мені соромно показувати результати цього. Треба виділити більше часу вивченню цього процесу. Але це була чудова розвага. Для цього трохи треба професійної освіти, але ми на Великдень багато часу провели, створюючи власні писанки», - напівжартома пояснив він.

До слова, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт грає на тромбоні. Часто з дружиною вони «будять сусідських собак» спільною грою (вона володіє грою на фортепіано). Також Саймон Сміт багато читає. Маючи філологічну освіту, він читає твори англійською, німецькою, українською, російською та японською мовами. А ще дипломат любить готувати. Каже: це його розслабляє.

***

Власне, Саймон Сміт у своєму виступі надзвичайно м’яко пояснював своє бачення ситуації в Україні. Жодного разу він не вжив слів «сепаратизм», «тероризм», «анексія» або «окупація». Також він дуже дипломатично висловися щодо партнерства з Україною. Мовляв, Асоціація – це лише початок шляху до співпраці.

І насамкінець зауважимо: приїзд до Луцька Надзвичайного і Повноважного Посола Великої Британії в Україні - подія непересічна. Тим паче, коли дипломат, який представляє цілу країну, збирається говорити про міжнародне право і те, які кроки зробить Великобританія щодо конфлікту в Україні. Однак організатори не забезпечили перекладача на цій зустрічі, хоча й афішували її для ЗМІ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus