USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Потрібно не закривати виші, а збільшувати видатки на вищу освіту, – Ігор Палиця

21 Липня 2021 13:57
У жовтні міністерство освіти планує укласти угоду зі Світовим банком про надання кредиту на оптимізацію системи вищих закладів освіти. У результаті кількість державних вишів в Україні може скоротитися більш ніж удвічі. А це значить, що понад 40 тисяч викладачів, науково-педагогічних і наукових працівників можуть втратити роботу.

Про це заявив народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Як зазначає парламентар, висококваліфіковані фахівці, які віддали десятки років освіті та науці, будуть фактично викинуті на вулицю. Багатьом із них уже за 40, отже, знайти нову роботу, тим паче за спеціальністю, буде вкрай важко. Єдиним варіантом залишатиметься їхати працювати за кордон, де завжди потрібні фахівці з України. Втрата освітнього та наукового потенціалу держави відкине нас на багато років назад.

Читати ще: Тарифи, дефіцит продовольства, борги та безробіття: Ігор Палиця розповів, які виклики чекають українців

Оптимізація ВЗО, наголошує нардеп, порушить право на здобуття вищої освіти майже 400 тисяч студентів. Першою чергою постраждають жителі малих міст і сіл, адже не кожна родина, яка живе від зарплати до зарплати, зможе відправити дитину навчатися в інше місто та оплачувати навчання за контрактом.

«Немає жодних гарантій, що діти, які 1 вересня підуть на навчання, зможуть його продовжити, адже ніхто не може бути впевнений, що, наприклад, в «укрупненому» університеті знайдуться місця для студентів «оптимізованих» вишів. Дітям, які вчилися на бюджеті, можуть запропонувати контракт», – зазначає Ігор Палиця.

Також є багато питань до проєкту оптимізації ВЗО щодо корупційних ризиків. В українських реаліях може йтися не про закриття неефективних вишів, а про заволодіння чиновниками цінною землею та приміщеннями для отримання корупційної вигоди.

Читати ще: Партія «ЗА Майбутнє» закликає уряд підвищити пенсії та зарплати відповідно до індексу зростання цін

«Крім того, не можна виключати, що на ректорів чинитиметься корупційний тиск.

Вважаю, що уряд має призупинити переговори між Міносвіти та Світовим банком про надання кредиту на оптимізацію вишів. Одразу після початку роботи 6-ї сесії парламенту у вересні наша група наполягатиме на звіті міністра освіти Шкарлета перед депутатами з цього питання. Упевнений, що замість закриття університетів уряду варто зосередитися на збільшенні фінансування вищої освіти», – зауважує парламентар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Рауль Показати IP 21 Липня 2021 14:14
верно
Власолена Показати IP 21 Липня 2021 14:23
А де працювати людям з освітою? На клюбніці в Польщі робочиз місць немає
33-ій Показати IP 21 Липня 2021 14:34
не можемо на на будівельну фірму знайти толкового інженера будівельника з досвідом, всі або в Польщі, або хочуть під 1тис $ заробітної плати (((
ABC до 33-ій Показати IP 21 Липня 2021 16:04
Мій брат інженер-будівельник із стажем роботи близько 20 років, має досвід роботи на будівництві великих промислових об'єктів по всій Україні.. Він правдв намагався знайти роботу вдома, в Луцьку, походив по конторках типу вашої, але у нас хочуть щоб працював за копійки і днював/ночував на об'єкті 24/7. В кінцевому результаті поїхав працювати за спеціальністю за кордон, де йому платять набагато більше озвученої тут вами 1тис $. А ви шукайте далі, нехай щастить.
Анонім Показати IP 21 Липня 2021 15:02
Правильно. Наші науковці можуть навчити студента хіба скачувати реферати з Інтернету, а самі навчають студентів за конспектами 20-річної давності. Зроблених під копірку професорів-науковців не цікавлять новітні технології, бо самим треба вчитеся, а того як їм не хочеться. Студенту диплом видадуть із словами - ЯКЩО влаштуєшся на роботу, то там сам навчишся.
Нема дурних ! Показати IP 21 Липня 2021 15:37
А який резон вчити студента в Україні, витрачати бюджетні гроші, якшо він завтра виїде на роботу за кордон ? Хоче диплом - нехай платять батьки, або їде вчитись у Польщу ! Але ж хочеться просто так корочку отримати ! Побачив би, як поляки наших студентів за бюджет Польщі вчили би, знаючи, шо такий студент проїде працювати в Німеччину, або навіть повернеться в Україну !
ABC Показати IP 21 Липня 2021 15:56
Збільшувати видатки потрібно на підвищення якості освіти. А то більшість сучасних ВИШів - це кіоски з продажу дипломів. Якщо потрібні якісні прикладні знання - то робити там нічого.
Рауль Показати IP 21 Липня 2021 17:04
ученье - свет, а не ученных - тьма.
До Рауль Показати IP 21 Липня 2021 17:22
Правду кажеш, cудячи з граматики твого комента !
До Нема дурних Показати IP 21 Липня 2021 18:49
За кордон їдуть більш менш толкові, бо не витримують конкуренції з численною армією малограмотних та агресивних.
ЗМІ Показати IP 21 Липня 2021 18:50
Переважна більшість українських вузів видають дипломи, які є довідками про цілковиту професійну непридатність. Кількість не завжди йде паралельно з якістю. Такі "вузи" шкодять, тому що приносять соціалне невдоволення. Мовляв, я маю диплом, але не можу знайти роботу і чищу в поляків курники або мию в ресторані посуд. Україна має скоротити кількість вишів наполовину, відкинувши усю напотріб, яка була названа вузами в останні десятиліття.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus