USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Потрібно увійти в темряву: лучанам розповіли, що «Тінь на порозі»

18 Лютого 2018 13:05
Не потрібно тікати від проблем, які звалилися на тебе, тяжких ситуацій, які рано чи пізно все ж таки доведеться «розгрібати», необхідно лише усвідомити всю складність життєвих обставин, «поглянути на цю темряву та увійти в неї». Цю тезу й намагається донести до читача молода українська письменницю у своєму першому опублікованому творі.

Дебютний роман «Тінь на порозі» Ната Гриценко презентувала 17 лютого в луцькій книгарні «Є».

На початку авторка наголосила, що її твір написано у жанрі міського фентезі, однак вона особисто сприймає його як майже реальну історію.

«Незважаючи на художнє перебільшення та певний містицизм, ця історія могла трапитися в будь-якому відносно великому місті з будь-якими майже звичайними людьми», – наголосила Ната.

Саме тому в тексті відсутня прив’язка до конкретного міста чи країни, а також незрозуміло, якої національності головний герой.

Окрім того, на переконання письменниці, її роман – це «історія про внутрішню темряву, якісь сили, які є в кожному з нас і які інколи втримують над нами контроль та поглинають нас».
Боротьбу зі своїми «демонами» переживає головний герой книги Томаш, який виховувався у авторитарній і жорсткій родині. На додачу до постійних знущань у сім’ї, недоотримання уваги, насміхання з боку сторонніх він ще й чує голоси та бачить видіння. Тож протягом усієї описаної Натою історії хлопець намагається зрозуміти, чи те, що з ним відбувається, – це прості галюцинації і єдине його місце – в психлікарні чи вся ця паранормальність реальна і є невідривною частиною його «Я».

Ната розповіла, що ідея написати містичний роман у неї виникла три роки тому, коли вона зацікавилася шаманською культурою, зокрема передачею здібностей майбутньому шаману, а також теорією про колективну реальність і вченням Карла Густава Юнга про підсвідоме.

Твір, попри чергування низки пригодницьких подій, основується фактично на особистій драмі однієї людини, яку довгий час суспільство, в якому вона живе, намагається взагалі не помічати через її несхожість.

Головна теза книги, своєю чергою, полягає в іншому: «Ми не завжди докладаємо зусиль, аби вирішити різні проблеми, труднощі, складні ситуації, які можуть заважати нам жити, хоча ми можемо й не усвідомлювати того, що вони заважають нам жити. І стратегія тікати від цих проблем, тікати від цих ситуацій – це те, що протягом багатьох років робить головний герой книги Томаш. Йому настільки болісно стикатися з реальністю, натомість набагато простіше кудись тікати і ховатися, аби знову не переживати цей біль».
За словами Нати, така стратегія, однак, ніколи не є ефективною, адже, скільки би часу ми не тікали від своїх проблем, вони нікуди не зникають.

«Більше того – вони нас наздоганяють. І в той момент, коли вони нас наздоганяють, вони вдаряють по нас настільки сильно, що в цю мить із ними впоратися буде ще складніше. Єдиний варіант – розвернутися обличчям до ситуації, поглянути на цю темряву та увійти в неї», – впевнена авторка.

Наостанок Ната поділилася, що працює над продовженням історії Томаша, і сподівається вже під кінець цього року чи на початку 2019 року видати наступну книгу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Конь в пальто Показати IP 18 Лютого 2018 14:25
Як цікаво,особливо про дурдом,чітав би й чітав

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus