USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Пов’язана з Росією компанія скуповувала стратегічно важливу землю у Фінляндії

24 Вересня 2018 13:45
За компанією Airiston Helmi, щодо якої, за даними ЗМІ, у Фінляндії ведеться масштабне розслідування, стоїть російський бізнесмен, ймовірно пов’язаний з ФСБ – підозрюють, його фірма готувала ділянку у Фінляндії для ремонту російських підводних човнів.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на фінське видання Yle.

Цими вихідними неподалік від міста Турку пройшла велика спецоперація фінської поліції у співпраці з іншими державними структурами. Розслідування стосується відмивання грошей у міжнародних масштабах. Поліція не розкриває, яка фірма та хто перебуває під підозрою. Проте численні фінські ЗМІ повідомляють - йдеться про компанію Airiston Helmi, яка неодноразово фігурувала у заголовках медіа.

Airiston Helmi заснована восени 2007 року, тоді головою правління компанії було зареєстровано чоловіка російського походження 1964 року народження. За даними фінського реєстру комерційних компаній, у нього є громадянство Мальти.

Журналісти Yle MOT з'ясовували, що сліди власників фірми і членів її правління ведуть також в Польщу, Естонію і Італію. ЗМІ звертали увагу на підозрілі операції компанії з земельними ділянками на стратегічно важливих територіях. Одного разу журналісти знімали із дрона ділянку, яка належить фірмі, проте безпілотник за незрозумілих обставин упав. Коли журналісти знайшли квадрокоптер, прикріплена до нього камера зникла.

З 2007 по 2014 роки Airiston Helmi уклала в районі архіпелагу Турку безліч угод із земельними ділянками на загальну суму приблизно 9,2 мільйонів євро. В основному компанія скуповувала землі, проте в 2014 році продала приватній особі велику ділянку в Парайнен за 4,5 мільйона євро. У реєстрі нерухомості не зазначено, хто став новим власником ділянки.

Примітно, що компанія щороку працює неприбутково: у 2017 році збитки склали 300 тисяч євро.

Основні побоювання фінів щодо Airiston Helmi пов'язані з тим, що фірма купує земельні ділянки біля місць, важливих з точки зору національної безпеки.

У неділю колишній депутат центристської партії Мікко Кярня заявив, що розслідування економічних злочинів щодо Airiston Helmi є справжнім, але одночасно служить прикриттям іншої справи. Політик стверджує, що компанія готувала ділянку під військову гавань для розміщення та ремонту російських підводних човнів в Балтійському морі, а керівник компанії пов'язаний з ФСБ.

У Центральній кримінальній поліції Фінляндії наполягають: розслідування стосується винятково економічних злочинів, в результаті яких були відмиті великі суми грошей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шозабрєд? Показати IP 24 Вересня 2018 14:46
Що за маячня? Землі скуповували мальтієць, поляк, естонець та італієць. Порушення в чому? Якщо їх продавати не можна, то треба по шиї надавати тому хто продав, а не хто купив. А військові бази приватно будуватися на території іншої держави не можуть, має бути міждержавна угода. Ну а втому що винно в усьому ФСБ ніхто навіть не сумнівається.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus