USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Правильно підібрані дверні замки вбережуть оселю від крадіїв

12 Червня 2019 07:00
Починається літо, і любителі легкої наживи в період відпусток не відпочиватимуть. Однак правильно підібрані дверні замки допоможуть вберегти житло від дилетантів та на якийсь час затримають досвідчених крадіїв.

У цьому переконаний завідувач сектору трасологічних досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Роман Cлесар, йдеться на сторінках газети «Волинські новини».

– У який спосіб найчастіше проникають в помешкання?

– Найчастіше шляхом злому замка вхідних дверей. Однак бувають випадки, коли у квартири, які розташовані на першому поверсі, проникають через балкон, розбиваючи вікно або відчиняючи двері чи вікна шляхом їх пошкодження (віджимання) за допомогою різноманітних інструментів, як-от лом, стамеска, викрутка тощо. Також пригадую випадки, коли злодії проникали у помешкання на дев’ятому поверсі з даху, спустившись на балкон. Втім такі випадки менш поширені.

– А які бувають замки і скільки часу потрібно для того, щоб їх зламати?

– Загалом замки поділяють на чотири класи. Замки першого класу є найменш надійними, тому їх встановлюють лише в міжкімнатних дверях, підсобних приміщеннях. Їх ще називають «дитячими», бо використовують для захисту приміщення від того, щоб туди не дісталися діти. Якщо замок не піддається злому протягом п’яти хвилин, то його уже відносять до другого класу. Щодо третього класу, то з таким замком зловмисник мусить поморочитися протягом десяти хвилин, а ось замки четвертого класу мають затримати злодюгу як мінімум на пів години. Для визначення класу замок випробовують на стійкість до злому, надійність. Під час випробовування на стійкість основним критерієм є час, який зловмисник витрачає на злам замка. Хороший замок має не піддаватися будь-якому втручанню (висвердлюванню, ударам) від п’яти до десяти хвилин. Сьогодні є низка іноземних фірм, які пропонують замки дуже високої якості, однак і ціна на них теж чимала. Поряд з цими технічними новинками не слід забувати і про те, що найбільш надійними все-таки залишаються сувальдні замки, до яких складно підібрати ключ і важко зламати, оскільки сувальди, надто якщо їх не менш як чотири у конструкції замка, дають змогу отримати понад 24 варіанти комбінацій.

– Що ви радите для того, щоб захистити помешкання від любителів чужого добра?

– Загалом захист оселі має бути комплексним, тобто потрібно враховувати чимало моментів. Наприклад, для захисту вхідних дверей, які, до речі, мають бути з добротного матеріалу, варто використовувати як мінімум два замки різних типів. Тоді один із них виконуватиме функцію основного і його використовуватимуть у нічний час або ж в період тривалої відсутності вдома, наприклад, під час відпустки або відрядження. А інший – допоміжний. Його використовують для того, щоб зачинити двері вдень. Обов’язково, щоб один із вказаних замків був сувальдного типу, з кількістю сувальд чотири й більше. Що більше сувальд у замку, то менший шанс відімкнути його підібраним, підробленим ключем або стороннім предметом. Потрібно, щоб час, який зловмисник витрачатиме на злом замка, був якомога довшим і для цього потрібні були інструменти, наприклад, дриль чи болгарка, лом або молоток, тобто застосування яких супроводжувалось би шумом. Для підвищення надійності замків, ускладнення їх відмикання сторонніми ключами та іншими предметами або запобігання цьому використовують спеціальні запобіжники, до яких можна віднести вузьку ключову шпарину, ключову шпарину фігурної форми (тобто не рівну горизонтальну чи рівну вертикальну), якомога менший виступ замка з дверей. Бажано також встановити сигналізацію.

– Що ще порадите, аби вберегти оселю від злодюг?

– У жодному разі не давати ключі в чужі руки, а у випадку втрати хоча б одного ключа треба замінити замки, навіть якщо це дорого. Не варто також зберігати вдома великі суми грошей, а коли вже є така потреба, слід придбати сейф. Варто також пам’ятати про те, що ресурс використання дверного замка розрахований у середньому на десять років. Про це вам скаже і продавець. Однак реально ситуація є зовсім іншою. Буває й так, що замок «живе» близько двох років, а подекуди і менше, адже інколи деякі його частини виготовлені зі звичайної пластмаси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ватман Показати IP 12 Червня 2019 08:27
Прокурора хабарника не спасуть замки від народного гніву

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus