USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Проект за кошти ЄС: у Луцьку особливих дітей лікуватимуть чотирилапі друзі

1 Грудня 2017 15:31
Проект, що допоможе впровадити каністерапію не лише у Луцьку, а й в усій Україні, реалізовуватимуть на КП «Ласка» за кошти міжнародного гранту та за співфінансування з міського бюджету.

Про це йшлося під час прес-конференції щодо презентації проекту «Лікування людей з інвалідністю з допомогою тварин» 1 грудня у Луцьку.

КП «Ласка» виграло проект «Соціальна реабілітація людей з обмеженими можливостями в транскордонному регіоні завдяки створенню умов та підготовці спеціалістів у галузі каністерапії». У багатьох країнах лікування собаками стало звичним явищем. Для того, аби така терапія використовувалася у Луцьку, відповідно до проекту, залучать зовнішніх експертів, які навчатимуть правильному проведенню лікування.

Як зауважив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, у Луцьку розвинута проектна діяльність. Попри те, що свого часу він активно критикував КП «Ласка», є факти – результати діяльності підприємства, на яке приїздять з інших міст, щоб запозичити досвід роботи у галузі. Підтвердженням успішності роботи КП «Ласка», з його слів, є виграний грант. На реалізацію проекту надійде 90 тисяч євро, тобто, майже три мільйони гривень. 10% вартості проекту профінансують з міського бюджету. Каністерапія сприяє покращенню стану здоров’я та кращій соціальній реабілітації особливих дітей – зокрема з розладами аутичного спектру, з синдромом Дауна. Цей проект стане ще одним кроком співпраці міської влади та громадських організацій, що опікуються особливими дітьми.


Керівник КП «Ласка» Дана Новарчук зазначила, що міськрада завжди підтримує проекти, зокрема виділила на співфінансування 200 тисяч гривень. За допомогою проекту зможуть навчати охочих проводити каністерапію. Навчені спеціалісти отримуватимуть відповідні сертифікати. Проект впроваджуватимуть по всій території України, навіть після його завершення через рік. Передбачене будівництво спеціального майданчику для каністерапії на території КП «Ласка».

Майданчик буде поділений на частину для занять та вольєри зі спеціально відібраними тваринами, з якими працюватимуть кінологи. Дана Новарчук розповіла, що для цієї терапії використовують три категорії собак – спокійні за характером (їх відбиратимуть на підприємстві), спеціально виведені породи для роботи з людиною, добрі за характером (співпрацюватимуть з власниками таких породистих собак) та спеціальні собаки для рятування людей, собаки-поводирі. Собак відбиратиме кінолог, якого найматимуть за кошти ЄС. Він визначатиме, чи придатна тварина для роботи з дітьми. Головною характеристикою є покладистість, собака мусить бути спокійним, піддаватися командам, не зриватися різко, щоб не налякати людину.


У проекті передбачені тренінги, круглі столи з обміну досвіду, телепрограми, заходи як на території КП «Ласка», так і в центральному парку з залученням людей з особливими потребами та тварин, поїздки в ніші міста тощо.

Як пояснила керівник КП «Ласка», під час емоційних нападів в аутистів саме за допомогою кота чи собаки знімають емоційний напругу, нормалізують емоційний стан людини, коли вона погладжує тварину, розмовляє з нею. Для менших діток навіть передбачене читання книжки для тварин. Дитина їхатиме на КП «Ласка», знаючи, що там на неї чекає друг, якому усе можна розповісти – такі діти часто не розповідають про свої проблеми людям, але знімають напругу, легко ділячись проблемами з тваринами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
халепа Показати IP 5 Грудня 2017 00:36
Євросоюзе, скажи "прощавай" коштам. Новарчук раденько присвоїть. Вміє, практикує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus