USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Прогнозують, що тариф на опалення в Україні подорожчає на 40%

14 Червня 2021 14:29
У газових угодах з газопостачальною компанією «Нафтогаз Трейдинг» є ознаки використання монопольного становища, що спровокує зростання платіжок за опалення до 40%.

Про це сказано в заяві асоціації «Укртеплокомуненерго», яка є у розпорядженні УНІАН.

Зазначається, що ті умови, які в договорах на постачання газу запропонувала газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» виробникам тепла, поглиблять галузеву кризу в теплокомуненерго (ТКЕ) і поставлять під загрозу опалювальний сезон 2021/2022 року.

«За попередніми прогнозами, за таких умов постачання газу кінцевий тариф на опалення в Україні в опалювальному сезоні може зрости на 15-40% залежно від міста», – сказано в повідомленні.

В асоціації заявили, що всупереч домовленостям з президентом і урядом, «Нафтогаз Трейдинг» в нових договорах на закупівлю газу застосовує щодо підприємств ТКЕ неринкові вимоги, зокрема – вимагає авансові платежі за газ, квотування обсягів споживання, безакцептне списання коштів з рахунків підприємств у разі виникнення заборгованості за спожитий газ. Крім того, «Нафтогаз» призначив непомірно високі штрафні санкції та розірвання власного газового контракту за умови укладення договору поставки з іншою газопостачальною компанією.

«Найбільш дискримінаційна вимога і прояв свідомого тиску на ТКЕ – щомісячні авансові платежі за газ. Згідно з чинним законодавством, населення як основний споживач послуг централізованого теплопостачання (опалення та гаряча вода) розраховується за спожиті послуги на умовах подальшої оплати», – наголошується в повідомленні.

За інформацією тепловиків, борг населення за тепло і гарячу воду перевищує 25,5 млрд грн. Низька платіжна дисципліна клієнтів і відсутність у правовому полі дієвих механізмів боротьби з боржниками унеможливлює авансування закупівель газу у «Нафтогаз Трейдинг». За порушення термінів оплати, передбачених договором, до підприємств ТКЕ застосовуватимуться суворі штрафні санкції-10% від загального місячного обсягу поставки.

Також «Нафтогаз Трейдинг» укладає договори тільки на своїх власних умовах квотування обсягів газу, які є нижче необхідних на 10-15%.

«Квотування в угодах, запропонованих газопостачальником, використовується як інструмент примусу до закупівлі відсутніх обсягів газу за завищеною майже на 50% вартості, що є ознакою порушення антимонопольного законодавства. Коригування квот у бік збільшення договором не передбачено взагалі, і в разі недобору газу підприємства ТКЕ не зможуть переносити ці обсяги на наступні періоди», – заявили в асоціації.

В асоціації вважають, що таким чином, ринок природного газу в Україні функціонує в абсолютно неринкових умовах, головним гравцем в яких є НАК «Нафтогаз України» та її дочірні компанії.

Наприкінці травня Кабінет міністрів доручив профільним міністерствам і НАК «Нафтогаз України» забезпечити укладення договорів про постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) і розв’язати питання з накопиченою заборгованістю ТКЕ.

Асоціація «Укртеплокомуненерго» заявила, що «Нафтогаз України» не виконує доручення президента Володимира Зеленського про постачання газу для тепловиків.

«Нафтогаз» підготував трирічний контракт на постачання газу для теплокомуненерго, згідно з яким з червня 2021 року і протягом 13 місяців довгострокова ринкова ціна становитиме 7,42 грн за один кубометр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 14 Червня 2021 15:10
Переходим на дрова,димар в витяжку,буржуйку в кімнату
Єєєха до Анонім Показати IP 14 Червня 2021 16:13
Новиє літсца дохазяйнувалися.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Червня 2021 16:14
Переходимо на старі автомобільні покришки, по другому ахметки і їх служки не поймуть.
Ста_ДО_ Показати IP 14 Червня 2021 15:36
А то ще нормально. Зараз же кінець епохи бідності, могли б і на більше трохи підняти ті тарифи.
Василь Показати IP 14 Червня 2021 15:53
Це тільки початок.Тут не потрібно довго думати-ел.енергія в 2 рази(хоча вже подейкують про 2,5-3рази)-то і газ вже на біржі в 11гр.-то як він буде взимку по 7,4??Буде прибл. так ,як в Європі+мін. 10% за реверс.І будемо робити,так як в Європі-різко обмежувати споживання газу,температура в квартирах не більше 20град.Для чого систему опалення приводити до норм. стану.Другого не дано.Обіцянки-цяцянки ми вже чули.
Василь Показати IP 14 Червня 2021 15:59
Німеччина та Франція захищає свої власні інтереси-введення в дію півн. потоку-2 різко збільшить вартість газу для України.Можливо,40% -це тільки початок.
Да невже ? до Василь Показати IP 14 Червня 2021 16:11
Ти при своєму розумі, чоловіче? Ціна на газ, на опалення та е/енергію в Україні чисто спекулятивна, з неї кормляться всі основні олігархічні структури. Ми платимо нашим олігархам.
Анонім до Василь Показати IP 14 Червня 2021 16:18
Скоріше ПедеРацсія введенням північного потоку хоче шантажувати Україну.
Ти усраєнець тупий до Анонім Показати IP 14 Червня 2021 17:16
Чекаєш, що Бідон дасть Зе таких бобів, що будуть газу повні шаровари.
Анонім до Ти усраєнець тупий Показати IP 14 Червня 2021 18:32
Твоєю істерикою задоводений.
Отакої Показати IP 14 Червня 2021 20:24
Подякуйте "святому" майдану
Корiнний лучанин до Отакої Показати IP 15 Червня 2021 00:13
Правильно тут собака зарита.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus