USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Прорізалися зуби – пора до стоматолога: як забезпечити дітям білосніжну усмішку

25 Лютого 2018 22:51
Кожна мама хоче, аби в її сина чи доньки були здорові й міцні зуби. Однак думати про це треба ще тоді, коли малюк перебуває в утробі, тобто з перших днів вагітності.

Як забезпечити дітям білосніжну усмішку, розповідає лікар вищої категорії, завідувачка стоматологічного відділення №2 Луцької міської дитячої поліклініки Ольга Лега, пише газета Волинські Новини від 22 лютого.

Стан зубчиків у малюків залежить від різних факторів. Насамперед від того, як протікала вагітність. Закладення молочних зубів відбувається у перший триместр вагітності. Це небезпечний період, коли в багатьох жінок буває токсикоз, виникає загроза викидня. Серед стоматологів поширений такий вислів: «Якщо є на зубі плями, токсикози були в мами». Закладення постійних зубів відбувається у третій триместр вагітності. Мами мають про це знати. У період вагітності жінка має споживати більше кальцієвмісної їжі. Грамотний гінеколог має на цьому наголосити і скерувати на нормальне здорове харчування. Бо статистика каже, що в Україні 35% дітей до трьох років мають карієс молочних зубів, – каже дитячий стоматолог.

– Чи варто лікувати молочні зубчики? Багато батьків вважають, що вони все одно випадуть, тому не ведуть малюка до стоматолога.

– Молочні зуби обов’язково треба лікувати. Адже вони мають виконувати свою функцію – гарно пережовувати їжу, щоб вона розщеплювалася у шлунку. Інакше потім доведеться звертатися до гастроентерологів. І найголовніше – на місці хворого молочного зубчика не виросте здоровий постійний. Стан зубчиків ще залежить від слини. Вона виконує захисну функцію ротової порожнини – слизової оболонки і зубів. Якщо ж у малюка проблеми зі шлунком, слина буде густа і не зможе омити зубчики. Залишки їжі їх руйнуватимуть.

До нас часто приводять діток після лікування в стаціонарі. Бо спрацьовує ланцюжок: від прийому ліків порушився процес травлення, слина стала кислою і зубчики «полетіли». Останнім часом почастішав карієс внаслідок ацетонемічного синдрому.

– Коли ж батькам планувати перший візит малюка до стоматолога?

– Виріс перший зубчик і мама бачить, що щось не так – веде малюка до лікаря. Особливо, якщо дитинка народилася недоношеною, або ж мама лежала на збереженні і приймала фармацевтичні препарати. А загалом, перший огляд ротової порожнини немовляти роблять педіатри, вони дивляться вуздечку язика. Якщо є проблеми, скеровують до стоматолога на пластику язика.

Згідно з чинними нормами, в період від 0 до 18 років дитина має обов’язково раз на рік відвідати стоматолога. А коли молочні зуби змінюються на постійні, лікар має оглядати ротову порожнину дитини раз на два-три місяці, щоб правильно вибудувався зубний ряд. Якщо зубчики ростуть кривенькі, допоможе спеціальна гімнастика. Часто батьки сподіваються, що зуби вирівняють брекети. Але це лікування недешеве, тривале і не на всі 100% ефективне.

– Відомо, що прорізування зубчиків завдає малюкам чимало страждань. Часто цей процес супроводжується розладами травлення, підвищенням температури. Як полегшити цей процес?

– Ринок пропонує безліч препаратів для полегшення болю – пігулки, сиропчики, іграшки-прорізувачі. Однак не варто їх купувати на власний розсуд, краще порадитися з лікарем.

– Що порадите батькам, які хочуть, щоб у малюків були міцні й здорові зубчики?

– Не дозволяти засинати з пляшечкою в ротику. Є таке поняття – пляшечковий карієс, який вражає передні зуби. Сосочки, пляшечки на ніч з молоком, солодкими чаями – один з факторів виникнення карієсу. Також не треба забувати про харчування. Чому в наших бабусь не було кривих зубів і карієсу? Тому що в дитини прорізався передній зуб – і вона починала відкушувати, прорізався кутній – жувати. Нині технології стрімко розвиваються, в усіх з’явилися блендери, якими перемелюють їжу малюкам до трьох, а то й п’яти років. А дитина має жувати!

– Не секрет, що на стан зубів впливає харчування. Що слід їсти, щоб зуби були здоровими?

– Дітям раннього віку особливо потрібен кальцій, на який багаті молочні продукти (сир, йогурти), горіхи. Він накопичується в організмі до 25 років, після цього тільки витрачається. Так, усі люблять солодощі, проте батьки мусять пам’ятати: надлишок цукру шкідливий для зубів. Привчіть дитину після десерту обов’язково полоскати рот, а ще краще – чистити зуби.

– Коли привчати малюка до гігієни ротової порожнини?

– Першою щіткою дитини є спеціальний силіконовий масажер, який одягають на палець. Він оснащений спеціальними виступами, які не тільки доглядають за поверхнею перших зубів, але й допомагають масажувати ясна. Такі масажери купують, щойно проріжеться перший зубчик. Причому варто придбати відразу дві такі щітки – одну використовувати за призначенням, тобто чистити зубки і масажувати ясна, при цьому зберігати в спеціальному футлярі між використанням. Другу – віддати дитині. У період, коли в малюків активно прорізуються зубки, вони намагаються гризти все, що потрапляє під руку, то нехай це буде чистий силіконовий масажер для ясен.

Після того як дитині виповниться рік, в аптеці треба придбати справжню зубну щітку для дітей цієї вікової категорії. Такі щітки вже оснащені щетиною, але дуже м’якою, щоб не травмувати ніжну емаль молочних зубів.

Малюкам достатньо чистити зуби водичкою. Адже головне для них – зняти бактеріальний наліт. Пасти приєднувати, коли дитина навчиться випльовувати водичку. Які обрати пасти, порадьтеся з лікарем.

В ідеалі зуби чистять двічі на день: зранку після сніданку і на ніч перед сном. Зубні еліксири малюкам не потрібні. Їх радять застосовувати, коли дитина має брекети, замочки і дротики не дозволяють дістатися зубів. Ополіскувачі також допомагають зняти почервоніння ясен при запальних процесах у підлітків.

– Часто батьки самі бояться зубних лікарів, тому і не поспішають вести діток до стоматолога. Як їх переконати в протилежному?

– Справді, всі проблеми дорослих родом з дитинства. Але сьогодні ми лікуємо сучасними безболісними методами. І дітки змінилися, їх не треба силоміць змушувати, тим більше, лякати. З ними треба домовлятися. Придивіться до лікарів і знайдіть свого, якому дитина довірятиме. І все буде гаразд!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus