USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як правильно звернутись до суду: це має знати кожен

30 Січня 2016 19:00
Реформу судової влади нам ще тільки обіцяють. Але життя триває, і в ньому частенько трапляються ситуації, коли треба захищати свої права. В тому числі – і в суді. Як правильно це зробити і з чого почати – поради експерта опублікував «Канал 24».

У хитросплетіннях процесуальних судових вимог розбирались разом з керуючим партнером юридичної фірми «Діспекто лігал» Валерієм Пономаренком.

З якими питаннями йти в суд, а коли достатньо поліції?

Якщо це кримінальне чи адміністративне правопорушення – то до поліції. (Щоправда, не всі адміністративні правопорушення стосуються поліції). Якщо це порушення трудових, сімейних, цивільних прав чи інтересів, то це не в компетенції поліції, такі спори вирішує суд.

Однак нефахівець у цивільно-правових відносинах навряд чи зможе правильно визначити підвідомчість ситуації. Тому найкраще – говорить Валерій Пономаренко, звернутись до юриста, правознавця тощо.

Чи можна написати заяву в суд без юриста/адвоката?

Так, кожен українець має право звертатися до суду особисто з будь-яких питань, якщо має підстави вважати, що його права чи інтереси порушуються. І так само кожен має право захищати свої інтереси в судовому порядку. При цьому варто чітко усвідомлювати: якщо ви не тямите в механіці, то полагодити автомобіль не зумієте. Так само і з правовими питаннями: якщо далекі від юриспруденції, то навряд чи вам вдасться написати грамотний і правильний, з точки зору процесуальних вимог, позов.

Бувають випадки, коли при такій «самостійності» виявляється, що минули строки давності або зроблено ряд неправильних втручань в ситуацію – подали не ту інформацію, чи написали не ту заяву. Тому вирішувати проблему юридичного характеру все-таки краще за допомогою фахівця в галузі права. Так більше шансів захистити свої інтереси.

Як написати заяву?

Єдиного шаблону не існує. У межах кожного окремого виду правовідносин є свої вимоги. Простіше кажучи – заяви в господарський і адміністративний суд мають свій порядок звернення. Тобто, для цивільних справ вимоги прописані у Цивільно-процесуальному кодексі України, для господарських справ – у Господарському процесуальному кодексі України, для адміністративних правовідносин є Кодекс адміністративного судочинства України. Там і описано порядок подання заяв. Але написано їх сухою юридичною мовою, в якій простому громадянину розібратись досить складно, що знову повертає нас до питання юридичної кваліфікованої допомоги.

Втім, зразки найрізноманітніших позовних заяв можна легко знайти в інтернеті, таких юридично-освітніх порталів нині чимало. Варто скептично ставитися до озвученої там інформації. І краще все ж користуватися надійними джерелами, наприклад офіційним порталом "Судова влада України".

Якщо ж ви самостійно подали заяву до суду, а вона виявилася неправильно складеною, то суддя може повернути її вам з вказівками, що є неправильним і що треба переробити. Однак такий розвиток подій, зі слів Валерія Пономаренка, є ідеальним, і не часто зустрічається в реальному житті. Частіше заяву просто повертають із зазначеними нормами закону, яким заява не відповідає, без точних вказівок на порядок усунення недоліків.

Але навіть якщо вашу позовну заяву просто відхилили через неправильність, ви маєте право подати її вдруге, і навіть втретє (попередньо виправивши згідно з вимогами закону).

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКИМИ ПОСЛУГАМИ ДЕРЖАВИ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ БЕЗПЛАТНО

Скільки коштуватиме подача заяви?

В Україні існує поняття судового збору. Розмір його визначається законом України про судовий збір. Там прописані ставки і пільги. Тому по кожній окремій заяві може бути свій розмір збору. По цивільних справах для фізичних осіб за загальними правилами судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на січень 2016 року це виходить від 551 до 6890 гривень).

Скільки коштують послуги адвоката?

Вартість послуг адвоката визначається за багатьма факторами: складність справи, кваліфікація фахівця та престиж компанії, досвід, кількість виграних справ тощо. Чим більша кваліфікація і кількість переможних справ, тим дорожчий буде адвокат. Але, як свідчить практика, дорогий адвокат не завжди гарантує виграш справи.

Зазвичай по кожному окремому випадку адвокат і клієнт домовляються про розмір оплати. Однак на окремих сайтах адвокатських фірм є деякі орієнтовні розцінки:



Коли стане ясно, чи піде справа до суду?

По кожній галузі судочинства можуть бути свої терміни. Наприклад, у цивільних справах, якщо позовну заяву подано правильно, то упродовж 3 днів суддя має прийняти рішення про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі. Протягом 10 днів призначити та провести попереднє судове засідання, за два місяці розглянути судову справу. Але, знову-таки, за словами Валерія Пономаренка ці строки досить рідко бувають пов’язані з реальністю.

ЧИТАТИ ЩЕ: СУДОВА РЕФОРМА: НЕЗАЛЕЖНІ СУДИ ЧИ ЧЕРГОВІ МАРІОНЕТКИ ПРЕЗИДЕНТА

Чи змінить судовий процес обіцяна реформа?

Поки що зарано про це говорити. Існує низка законодавчих та громадських ініціатив — відзначив пан Пономаренко. Але навіть якщо щось нове буде проголосовано Верховною Радою, зміни ці потребуватимуть значної кількості часу і зусиль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Народ Показати IP 30 Січня 2016 21:44
Скоріше б звільнили всіх суддів - самих ""бідових "" людей в світі...
Не гоніть Показати IP 30 Січня 2016 22:18
Все одно асе вирішує бабло. Після повної реформи розкажете.
до народа Показати IP 30 Січня 2016 23:20
І кого замість них? Можна я відповім за вас - "молодих чесних випускників вузів яких буде обирати САМЕ ГОЛОВНЕ НАРОД". От це мене і лякая що буде обирати народ він у нас вже 25 років вибирає і скаче вибирає і скаче і все йому потім не так.
Анонім до до народа Показати IP 31 Січня 2016 11:09
видно стиль "слуги народу" - мерзенного корупціонера, якому на народ наплювати. так, суддів повинен обирати народ, бо у нас ДЕМОКРАТІЯ, тобто влада народу. просто треба створити механізм, коли це не перетворено на фарс
ку до аноніма до Анонім Показати IP 31 Січня 2016 12:14
Ні ви не вгадали я людина яка вже 2 роки "насолоджується вибором нашого розумного народу". І суди доречі я вигравав без грошей і знайомств.
Анонім до ку до аноніма Показати IP 31 Січня 2016 13:49
лайка сам собі поставив ? і проти кого ти вигравав ?
ку до аноніма до Анонім Показати IP 31 Січня 2016 15:41
Так лайка сам собі поставив, звоотню відповідь ви всеодно не споиймете. Вигравав і проти податкової і проти пенсійного а також декілька цивільних спорів. А ви якщо, можливо, програвали все то це ще нп значить що всі 100% куплені буває програш справи базується на елементарному невмінні і небажанні читати закон а лише на безпідставній, з точки зору закону, впевненості у своїй правоті.
Анонім до ку до аноніма Показати IP 31 Січня 2016 16:38
справа навіть не в куплених. судді апріорі захищають органи державної влади, незважаючи на закон, особливо, коли йдеться про стягнення коштів з держбюджету. і про це вам скаже будь-який юрист.
ку до Анонім Показати IP 31 Січня 2016 16:53
А от це вже проблема законодавства і його судді не пишуть.
Анонім до ку Показати IP 31 Січня 2016 22:40
яка проблема законодавства ?!!!! судді пишуть такі маразми в рішеннях, що навіть сміятись не хочеться
Ольга до ку до аноніма Показати IP 25 Серпня 2020 14:03
І де ж це такі справедливі суди ????!!!!
Не знаю до до народа Показати IP 31 Січня 2016 20:14
Зразу видно, що це написав суддішка ( або його син)
Ну да Показати IP 31 Січня 2016 07:58
Давайте звільнемо усіх суддів, замість них наберемо людей підконтрольних виконавчій гілці влади. Тоді зможемо в судах тільки розлучитися. З позовами про перерахунок та призначення пенсії та з іншими позовами про порушення інтересу з боку держ.органу та правлячої еліти до суду нічого буде звертатися. І це буде справжня демократія по українськи. :)
Анонім до Ну да Показати IP 31 Січня 2016 11:10
а що, зараз є чого звертатись ? хтось похвалиться виграними у держави справами ?
волинянам Показати IP 31 Січня 2016 09:08
куди звертатися???? філя всюди
Анонім до волинянам Показати IP 31 Січня 2016 11:11
а ще подролюки, які мать по 200 квадратних КІЛОМЕТРІВ (територія 5 люцьків) у власності
Юрист Показати IP 31 Січня 2016 10:06
Перше питання виникає не як звертатися, А КУДИ. Відповідь на нього не знає переважна більшість юристів. В Польщі для прикладу СУД один, подаєш заяву, а судді вирішуються як її розглядати. А в провінційному Луцьку чотири суди, один з яких розташований в трьох приміщеннях, чотири голови суду.
юрист до Юрист Показати IP 31 Січня 2016 11:23
неправда, у Польщі також є поняття інстанційної підсудності, хоча ідея єдиного суду є вірною. просто в рамках єдиного суду слід створити різні палати : цивільну, кримінальну, господарську та адміністративну. щодо судового збору. за поганого ющенка подати позов нематеріального характеру коштувало 3 гривні з копійками, за бандюка януковича - 30 - 60 гривень, за ох"""нного демократа порошенка - 600 гривень це так херант забезпечує право громадян на захист своїх інтересів у суді ? це половина прожиткового мінімуму. щоб оскаржити адмінпротокол на 51 гривню, треба заплатити 600 гривень судового збору, 660 гривень за апеляцію, 720 гривень за касаційну скаргу. результат відомий - справу ви програєте
Юрист до юрист Показати IP 31 Січня 2016 15:30
На рівні населеного пункту 200 тис населення - суд один. А у Варшаві адмінсуд дійсно є. Підсудність - це компетенція в межах суду однієї спеціалізації, а те що Ви маєте на увазі - підвідомчість (як вчили в університеті) або юрисдикція (як написали в сучасних процесуальних кодексах).
Анонім до Юрист Показати IP 31 Січня 2016 16:41
навіть у першій інстанції справу може розглядати або районний, або окружний суд. залежно від характеру спору
Анонім Показати IP 31 Січня 2016 11:29
"Скільки коштують послуги адвоката?" а де розцінки по кримінальних справах ? 1 рік - від 1000 у.о.
Ми Показати IP 31 Січня 2016 20:10
А судді тим часом будують будиночки і переписують їх на мам- тат. І не треба розказувати, що суд можна виграти просто так. А за що пани СУДДІ будуються????
ку до ми до Ми Показати IP 31 Січня 2016 21:06
ДОКАЗИ будь-ласка, а інакше ви пустомеля. І тільки не треба мол всі знають всі бачать всі розуміють це те саме що в муку пукнути. Я наприклад не знаю хто що будує і на кого переписує просвітіть мене будь-ласка.
Анонім Показати IP 31 Січня 2016 22:46
суддя апеляційного суду ВО подлюк володіє майже 200 квадратними КІЛОМЕТРАМИ земельки http://www.volynnews.com/news/realty/simia-volynskoho-suddi-oblasti-maye-u-vlasnosti-zemli-iak-5-lutskiv-doslidzhen/
Юрист до Анонім Показати IP 1 Лютого 2016 10:13
Навіщо цей фейк розповсюджувати? Все г... з себе вилили? Форма декларації така, що дехто навіть пише довжину транспортного засобу: 4 м. 50 см.
Анонім Показати IP 1 Травня 2020 09:47
Де дивиться влада, як голови сільради обдирають людей, забираючи у людей ЇХНІ землі, а натомість продають і діляться між собою, а кажуть, що нібито забрала держава, і дають в набагато гіршому місці!!!!!
Ольга Показати IP 25 Серпня 2020 14:06
Закон в Укораїні як дишло - куди повернуть , туди і вийшло . Коротше кажучи - беззаконня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus