USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Проти президента і цензури: протести, які охопили світ

3 Березня 2019 12:11
Антипрезиденські протести, акції проти цензури у ЗМІ, протести «жовтих жилетів» – у різних куточках світу тривають акції, що збирають сотні людей.

Так, щонайменше 183 людини отримали поранення в Алжирі під час протестів проти чинного президента Абдельазіза Бутефліки. Адже він вирішив балотуватися на п’ятий термін поспіль.

Про це повідомили у міністерстві охорони здоров’я Алжиру, передає канал 24.

Протести відбувалися мирно, утім один з протестувальників помер від серцевого нападу.

А поблизу президентського палацу у столиці Алжиру між протестувальниками та правоохоронцями виникли сутички.

Протести в Алжирі тривають вже тиждень, але 1 березня вони набули найбільшого розмаху. Участь взяли декілька десятків тисяч осіб.

Коментарів президента Абдельазіза Бутефліки наразі немає. Варто зазначити, що кілька років тому він зазнав інсульту, і після цього пересувається в інвалідній колясці, важко говорить та на людях з’являєтьс явкрай зрідка. Править країною він з 1999 року.

На акції проти президента вийшли тисячі людей Чорногорії.



У столиці Чорногорії Подгориці в суботу, 2 березня, відбувся протестний марш, який зібрав тисячі осіб, повідомляє Reuters. Демонстранти вимагали відставки президента країни Міло Джукановіча і його уряду, звинувачуючи владу в корупції, кумівстві і зловживанні службовим становищем, передає УНН.

Тисячі людей, які підтримуються громадськими активістами, блогерами і журналістами, які запевняють, що не пов’язані з політичними партіями, пройшли через центр міста, скандуючи «Міло – злодій». Опозиційні політики від протестів дистанціювалися, відзначає Reuters.

Це вже четверта акція протесту в Чорногорії за останні кілька тижнів. Мітинги почалися після того, як колишній союзник Джукановіча Душко Кнєжевіч звинуватив президента і правлячу Демократичну партію соціалістів (ДПС) в корупції, кумівстві, зловживанні службовим становищем і фінансових махінаціях.

Чорногорська прокуратура звинуватила банкіра Кнєжевіча в шахрайстві і відмиванні грошей, але той утік до Великої Британії. Він пообіцяв представити більше свідчень сумнівних угод Джукановіча і його союзників.

Джукановіч і ДПС звинувачення спростували, заявивши, що протести – законні, якщо вони не набувають насильницьких форми.



Тим часом, сотні журналістів протестували проти цензури у ЗМІ у столиці Хорватії.

Представники хорватських медіа провели акцію проти тиску на журналістів та свободу слова. Вони звернулися до уряду, щоб той вплинув на ситуацію. Про це повідомляє УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Кілька сотень хорватських журналістів провели в столиці країни Загребі в суботу, 2 березня, акцію на підтримку свободи слова та проти тиску на працівників ЗМІ. Вони пройшли маршем до міністерства культури, яке в країні відповідальне за сферу ЗМІ, та провели мітинг на площі, де розташовані будівлі парламенту та уряду.

Захід під назвою «Ви захопили ЗМІ, але ми не відмовимося від журналістики» був організований хорватською журналістською асоціацією, повідомляє агенція AP. Таким чином представники медіа вирішили відреагувати на понад 1,1 тисячі судових позовів, що були подані в країні проти журналістів. Учасники акції передали свої вимоги про припинення цензури у ЗМІ хорватському уряду консерваторів, який очолює лідер Хорватського демократичного союзу (HDZ) Андрей Пленкович.

«Проблема із цензурою у ЗМІ у Хорватії опинилася в центрі уваги після того, як хорватський суспільний мовник HRT подав понад 30 судових позовів проти журналістів телеканалу та інших ЗМІ, які скаржилися на цензуру», – вказують журналісти DW.

Надалі тривають протести «жовтих жилетів» у Парижі. Поліція затримала 33 людини. Загалом у французській столиці у мітингах взяли участь близько чотирьох тисяч учасників протесту.

Про це повідомляє Громадське радіо з посиланням на France Info.

За даними МВС, по всій країні поліція нарахувала 39,3 тисяч осіб. При цьому самі «жовті жилети» повідомили про понад 92 тисячі учасників мітингів.

Протести в низці міст Франції відбулися в суботу, 2 березня. В останню хвилину головний рух змінив свій запланований маршрут, у результаті чого поліція застосувала спецзасоби. Повідомлялося про дев’ятьох затриманих.

Нагадаємо, протести «жовтих жилетів» у Франції розпочалися 17 листопада. На акції вийшли через незгоду з підвищенням податку на пальне. Згодом влада Франції пішла на поступки та заявила, що не підвищуватиме акциз на пальне наступні півроку, проте протести не припинилися. Люди продовжували мітингувати проти політики діючого президента в цілому. Найбільш руйнівними акції були у Парижі там люди перевертали автівки, палили шини та пошкодили Тріумфальну арку.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus