USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Природа дала вени не для того, щоб їх видаляти», – волинський хірург*

25 Жовтня 2021 09:00
Чому турбує варикоз, а людина не йде до судинного хірурга? Про це ми запитали в провідного експерта з флебології на Волині, засновника Медичного центру «Бодро клінік» у Нововолинську Сергія Анатолійовича Крижановського.

Досьє

Хірург-практик, лікар УЗД з шістнадцятирічним стажем, директор Медичного центру ПП «Бодро Клінік».

Закінчив Тернопільський медичний університет. Стажувався з УЗД судин і судинної хірургії в Національному Інституті Хірургії і Трансплантології ім. Шалімова, а також у Сlinica san Сamillo Сremona в Італії, де здобував досвід у провідних флебологів світу.

Володіє більшістю ультразвукових методик обстеження з тих, що проводять у світі.

Сфера інтересів – судинна хірургія.

Єдиний в Україні сертифіковано застосовує гемодинамічну корекцію CHIVA для лікування захворювань вен на ногах.
Сергію Анатолійовичу, то чому ж люди живуть з варикозом і не звертаються до хірурга?

Насправді риторичне запитання, і однозначної відповіді у мене немає. Можливо, просто витрачати на здоров’я – не в пріоритеті, і тут неважливо, про якого лікаря йдеться. Хоча, за опитуваннями, для українців цінність здоров’я завжди на першому місці. Гіпотетично, люди менше стали довіряти лікарям і більше піддаються впливу реклами. Та все ж переконаний, що тут спрацьовує психологія, і людина не йде до лікаря, поки не усвідомить наслідків.

Чи може варикоз призвести до летального наслідку?

Припускаю, що така інформація вільно гуляє в глобальній мережі, тому й виникає таке питання. Ні, варикоз не призводить до смерті, але точно спричиняє неприємні наслідки, як-от набряки, різні періодичні болі, трофічні виразки. Молодих мам після вагітності часто турбує те, що проявляється варикоз, а треба ж зберегти гарні ноги. Тобто потрібно говорити не лише про неприємні больові відчуття, а й про соціальну точку болю. Можливість тренуватися, ходити в зал чи на важку фізичну працю. Жити повноцінно в суспільстві.

Скажіть, коли людині з варикозом все ж таки варто звернутись до судинного хірурга?

Перші сигнали, на які треба розумно відреагувати, – важкість в ногах при чітко вираженому варикозі, набряки та систематичні спазми в литках у нічний час. Такі прояви можуть означати, що у вас – венозна недостатність. Відповідно, варикоз прогресує. І потрібно ухвалювати рішення, чи його оперувати. Записатися до судинного хірурга можна за телефоном +380673847678 або на сайті.

Розкажіть, як ви визначаєте, потрібно оперувати варикоз чи ні?

Усе дуже просто. Безпосередньо на консультації проводжу УЗД вражених судин, оцінюю фізіологічний стан пацієнта, чи є надмірна вага. Цікавлюся способом життя, активно живе людина чи ні, раціоном харчування та сферою діяльності. Але ключовий фактор, який беру до уваги, – чи є в людини венозна недостатність.

Це чітко бачу під час УЗД й оцінюю складність оперативного лікування та ризики.
Визначення анатомії вен ніг
Визначення вени, через яку йде неправильний кровотік
Маркування місця, де перекриваємо вену для правильного кровотоку


Якщо є набряки, в гіршому випадку – зміна кольору шкіри та трофічні виразки, треба оперувати. У мене чітке правило: якщо є венозна недостатність – оперувати, якщо її немає – то не оперувати. Найпоширеніші запитання пацієнтів та відповіді – у відео.
Якщо все-таки потрібно оперувати, що ви кажете своїм пацієнтам?

Перш за все, розповідаю, що варикоз – це генетична хвороба, і якщо клапани неспроможні, то в більшості вен. Тому потрібно розуміти, що сама операція не дає стовідсоткового результату. Ще раз повторюю, що оперувати потрібно не завжди.

Інша річ, коли жінки здебільшого готові зробити «косметичну операцію», щоб зберегти гарні ноги. Те, що не завжди візуально гарне, не обов’язково впливає на стан вашого здоров’я. Операція – це завжди маленький ризик, і кожен адекватний хірург керується правилом: не нашкодь. Тому можна зробити операцію один раз, і все буде гарно, а є ризик, що варикоз проявиться через деякий час.
На сьогодні є різні сучасні методики оперативного лікування варикозу. Ви ж єдиний в Україні практикуєте унікальну методику геодинамічної корекції CHIVA. Не почуваєтеся самотнім та поза трендом?

Так, справді, на ринку зараз є чотири основні методики. Складна і травматична операція з видалення вен, яка потребує реабілітації та призводить до частих рецидивів у 50% випадків.

Наступні методики, подібні між собою, – електро- та лазерна коагуляція. Дуже модні методики, яка підкуповують, бо ж після операції встав і пішов додому, і маєш чудовий косметичний ефект. У соціальних мережах часто можете побачити успішні результати до і відразу після операції лазером. А чи показує хтось результат через п’ять років? Ні, тому що через кілька років стаються рецидиви у 90% пацієнтів, і це вже доведено. Будьмо чесними: є й плюси цих методик. Вони амбулаторні й тому мають право на існування.

Третя методика – це склеротерапія, коли використовують спеціальну рідину, а саме – клей. Суть та сама, тільки вену не палять, а склеюють. Руйнують ззовні, і вона не виконує функцію каналізації.
І методика, яку я люблю, – це гемодинамічна корекція CHIVA. Вени, вражені варикозом, ми не видаляємо, а зберігаємо їх природну функцію. Рецидиви після операції, звичайно, бувають, але лише у 10% пацієнтів. Тому сподіваюся, що в майбутньому це стане трендом й інші хірурги в Україні будуть застосовувати CHIVA. Було б чудово обмінюватись досвідом. Ось тут десь самотність відчувається.

Єдина перевага гемодинамічної корекції CHIVA, що ризик рецидиву мінімальний?

Хочу почати з фрази: «Не для того Бог чи природа створили вени, щоб їх видаляти». Вени, як і будь-який інший орган в організмі, виконують важливу функцію, а саме – каналізації. Спадає на думку асоціація з річкою. Якщо ви зруйнуєте русло, вода все одно знайде собі шлях. Тому, якщо немає русла, виникає рецидив.

Клод Франческі – засновник CHIVA – вчив нас технології, яка допомагає зберегти вени, не палити їх, не руйнувати. Створити такий кровотік, щоб вена виконувала свою функцію, і позбутися варикозної хвороби, тобто варикозної недостатності. Не руйнувати нічого в організмі, а дати пацієнтові шанс одужати.
Сергій Крижановський і гуру гемодинамічної корекції CHIVA Клод Франческі

Наступне: ми можемо використовувати вени як природні шунти у випадках, коли є вражені артеріальні судини. І це теж причина, чому Клод Франческі придумав CHIVA, коли шунтував артерії в пацієнта, у якого були видалені вени.

По-третє, ми не руйнуємо природних вен, якими натурально тече кров. Тому навіть мінімальний ризик рецидиву не є складним для маніпулювання і коригування, як у випадку лазера. Такий собі екологізм в медицині.

Я завжди кажу, що CHIVA – методика для розумних лікарів та розумних пацієнтів. Розумні лікарі мають знати анатомію, фізику, хімію, УЗД. Розумні пацієнти – ті, які розуміють, що може їм нашкодити, а що дасть позитивний результат.
Останнє і дуже важливе: CHIVA можна виконувати у пацієнтів з атеросклерозом та цукровим діабетом. Інші методики не підходять, адже при цукровому діабеті та атеросклерозі маленькі вени виконують функцію артеріальних судин.

Направду дуже багато нової інформації для роздумів. Насамкінець розкажіть, Сергію Анатолійовичу, над чим працюєте зараз, чи є у вас глобальна мета?

У 2021 році почесно став членом міжнародної експертної ради хірургів CHIVA, де ми працюємо над стандартами оперування складнішого тазового варикозу. Окрім того, почав застосовувати CHIVA для оперативного лікування варикозу на статевих губах. І наразі маємо позитивні результати. Тому вірю в себе, вірю в CHIVA і знаю, що є пацієнти, які мислять, які думають про наслідки операції, а не лише про миттєвий результат.

Чи є у мене мета? Так, і ми з командою однодумців втілюємо мою ідею: створити найкрутішу приватну клініку на рівні найкращих клінік світу не десь у Києві, а в провінційному місті Нововолинську.

У нас в «Бодро клінік» уже працює потужний центр діагностики болю – команда фахівців, які спільно шукають причину болю. Реабілітаційний центр, в якому відновлювалися перші спортсмени з фехтування серед української та турецької олімпійських збірних.
Турецька олімпійська збірна з фехтування та наш фізіотерапевт Іванна Костів

Проходить реабілітацію професійна спортсменка, член олімпійської збірної з Молдови Юлія Фіськович.
У нас є операційне відділення: проводимо операції в гінекології, урології, травматології, хірургії, ЛОР та ендоскопічні операції. Команда «Бодро клінік» щоденно надає понад 300 послуг пацієнтам, і кожному з них намагаємось допомогти. Працюємо над розвитком медицини, зокрема над медичним туризмом на Волині.
Насправді навколо ідеї створення найкрутішої клініки у Нововолинську роботи багато. Спостерігайте за нами, ми точно матимемо чим поділитися.

За можливості передаю вітання колегам: усе буде Бодро! Нашим пацієнтам хочу сказати: ви для нас – найбільша цінність, і ми завжди готові вам допомогти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus