USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Раком молочної залози хворіють і жінки, яким ледве за 20

20 Жовтня 2018 21:52
За даними дослідження Національного інституту раку, в Україні чоловіки найбільше помирають від онкохвороб дихальних шляхів (трахеї, бронхів, легень), а жінки – від раку молочної залози (РМЗ). Кількість жінок, у яких діагностують РМЗ, щороку зростає. Причому онкозахворювання молодшають – їх виявляють навіть у 20-25-річних жінок.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини від 18 жовтня.

У чому причина такої сумної статистики і як уникнути небезпечної хвороби розповідає завідувач мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Володимир Федорчук.

ЯКІ ФАКТОРИ ПРОВОКУЮТЬ БОЛЯЧКИ?

Це зайва вага, токсичні речовини, з якими ми стикаємося, в тому числі алкоголь і тютюн, порушення режиму сну. Тобто жінки, які працюють у нічні зміни, мають уважно ставитися до свого здоров’я. Крім того, до факторів ризику належать пологи після тридцяти років, відмова від годування грудьми, зловживання гормональною терапією, а також вік: що жінка старша, то більша ймовірність захворіти на рак.

Мамолог застерігає також від надмірної засмаги, особливо у соляріях. Причинами РМЗ є нервові перенавантаження, стреси, гормональні порушення, прийом протизаплідних засобів. На тлі хронічного стресу може статися гормональний збій. Від цього страждають яєчники, матка. Але найчутливіші до стресу груди.

ХВОРОБІ КРАЩЕ ЗАПОБІГТИ

Починаючи з 25 років, жінка має обов’язково раз на рік проходити обстеження молочних залоз. Не примусово, а добровільно. І найкраще це робити з 6 до 12 дня місячного циклу. Адже саме у цей період молочні залози стають спокійнішими та дослідження буде найінформативнішим. Але якщо з’являються ущільнення, яких раніше не було, звертатися до лікаря треба якомога швидше.

Жінкам, які перебувають на оральних контрацептивах та на гормонотерапії, рекомендовано відвідувати мамолога кожні шість місяців. Крім того, варто зазначити, що до 35 років лікар дивиться жінку обов’язково сам і додатково робить УЗД. Після 35 років призначають мамографію. Дуже часто вона поєднується із УЗД, але після 35 років це треба робити обов’язково.

Дівчаткам з 15 років мами мають розповісти про те, як оглядати молочні залози. У 18 років жінка має пройти перше УЗД молочних залоз і до 30 років його варто робити раз на два-три роки. А з 30 до 40 років – раз на рік. Із 35 років мають бути раз на два роки мамографія і огляд мамолога, навіть за відсутності скарг.

КОЛИ ТЕРМІНОВО ЙТИ ДО ЛІКАРЯ?

Звертатися до мамолога потрібно, якщо є ознаки запалення у молочних залозах. Тобто почервоніння, місцевий біль, підвищення температури, при рухах відчувається, що десь є запальне вогнище. Це стосується ущільнень або навіть підвищення температури. Треба проконсультуватися, коли є одностороннє виділення червоного кольору із сос¬ка або з’явилися утворення, яких раніше не було.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Молочні залози дуже тісно пов’язані з гормональним статусом організму, фоном для якого є хороша робота щитоподібної залози, а також узгоджена робота яєчників. Якщо у жінки все добре по гінекології та ендокринології, то для молочної залози нема причин хворіти.

Також, звичайно, треба звертати увагу на травмування молочної залози. Цього треба уникати. Не має бути жодних синців, а в разі, якщо вони з’являються, їх треба відстежувати протягом трьох років. І, звичайно, здоров’я молочної залози повністю залежить від репродуктивної функції. Основне її завдання – це лактація. Від того, як довго мама годувала грудьми (сьогодні норма до 1,5 року) і скільки малюків (троє діток вважається оптимальним), залежить здоров’я жінки в майбутньому.

ПАЛЬПАЦІЯ ЯК КОРИСНА ЗВИЧКА

У нормі молочна залоза не є ідеальною, пухкою та м’якою, вона має бути тонкою та зернистою. Якщо жінка проводить пальпацію та відчуває цю зернистість під руками, вже на п’ятий-шостий раз створюється тактильна пам’ять. І на сьомий раз пальпації вона буде знати, чи щось змінилося, чи все на місці. Процедуру рекомендують проводити раз на місяць. Якщо жінка сама помітила зміни і вчасно прийшла до лікаря, то це – найкраще. Зазвичай жінки не вбачають потреби у відвідуванні мамолога, не приділяють увагу самообстеженню і в результаті приходять до лікаря уже із запущеними хворобами.

Однак самостійно більшість жінок не можуть виявити підступну недугу на першій стадії. Потрібне обстеження на спеціальній апаратурі: це або мамограф, або апарат УЗД. Загалом пухлина на першій стадії раку грудей може сягати розмірів до 2 см. Жінка може її відчути, хоча тут усе залежить від розміру грудей і місця розташування пухлинки. Якщо груди великі, а новоутворення біля реберної стінки, то натрапити на нього годі.

НА РАННІХ СТАДІЯХ РАК ВИЛІКОВНИЙ

Успішне лікування раку молочної залози у першій стадії складає близько 96%. Його лікувати найлегше, переважно оперативним шляхом. Можливе також застосування гормонотерапії. Головне – вчасно звернутися по допомогу. Крім серйозних шансів досягти успіху в лікуванні, це дозволить значно знизити фінансові й моральні витрати. Однак буває, що медики діагностують рак на перших стадіях, а пацієнти обіцяють приїздити на лікування і зникають.

Виліковність раку молочної залози у другій стадії складає до 90%. Хоча тут треба зазначити, що ця стадія поділяється на другу А (90%) і другу Б (82%). Третя стадія А – 75%, третя Б – 67%. Найбільш безнадійною є четверта стадія із 18% виліковування.

БЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я ТРЕБА ЗМОЛОДУ

До трійки факторів ризику, які впливають на розвиток раку молочної залози, входять харчування, статеве життя й генетика. До слова, не варто зловживати консервованими продуктами – така їжа може спричинити рак шлунка.

Жінкам важливо вести регулярне статеве життя. Також мамолог радить обирати нетісні бюстгальтери з натуральних тканин. Від тісноти погіршується кровообіг і в тканину грудей не надходить кисень разом із кров’ю. Починається розростання сполучної тканини, тобто мастопатія.

Пам’ятайте: на власному здоров’ї економити не слід. Краще регулярно навідуватися до лікаря й переконатися, що все гаразд, ніж витрачатися на дороге лікування.

Оксана Хведченя
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus