USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Реформа профтехосвіти на Волині: досвід запозичують в естонців

19 Лютого 2018 22:33
В Естонії вдвічі скоротили кількість закладів профтехосвіти, об’єднавши їх у центри підготовки під конкретних роботодавців. Подібний досвід хочуть запозичити на Волині.

Про це йшлося під час оперативної наради у Волинській ОДА 19 лютого.

Начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна розповіла, що обмінюватися досвідом з естонськими колегами почали ще два роки тому. З її слів за цей час відбулася низка заходів, зокрема іноземні колеги працювали й на Волині.

«У 2016 році за ініціативи естонської сторони розпочата співпраця щодо обміну досвідом для розвитку профтехосвіти в Україні. У них є позитивний досвід реформи, зокрема відбулося злиття низки навчальних закладів. Так, із 60 освітніх закладів стало 30 – один на 400 кілометрів. Вони орієнтовані під конкретного роботодавця.

У нас на Волині працювало 12 естонських партнерів. Вони відмітили багато позитивного у наших нових об’єднаних центрах. Також зауважили, що у наших учнів досить велика мотивація до навчання, значно вища, ніж у естонських», - розповіла посадовець.

Та додала, що іноземці зацікавились тим, аби мати змогу стажуватися у Луцькому центрі професійно-технічної освіти на швейному профілі та з професії електрогазозварник у «Камінь-Каширському ВПУ».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ПТУ Показати IP 19 Лютого 2018 23:25
Чому з естонського досвіду переймають те, що вигідно владі - зменшити кількість ПТНЗ, закрити і т. д. Чому не переймають досвід із матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів, рівня зарплати педагогів, вимог до роботодавців щодо працевлаштування (навіть некваліфікована праця має бути забезпечена документом про навчання). Насправді реформи, що в освіті, що в медицині, у нас проводяться непродумано, ради лише реформ, запозичуючи чийсь найгірший досвід. Невже "еліта" настільки тупа, що не може придумати чогось свого, унікального, чого немає у світі? То нащо нам така "еліта"???
Думка Показати IP 20 Лютого 2018 00:20
Може якщо "іноземці" цікавляться тим що є в нас, то треба не позичати їх досвід, а продавати свій? Хоч якесь відчуття власної гідності ще десь залишилося?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus