USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Медична реформа на Волині: які зміни очікують на лікарів та пацієнтів

7 Лютого 2020 13:53
З 1 квітня 2020 року не лише на Волині, а й на території України в цілому стартує наступна хвиля медичної реформи. Цього разу конкретних змін зазнає галузь вторинної медицини. Якими ж будуть ці нововведення, чи приймуть їх волиняни, та чи стане медицина, нарешті, безкоштовною – у статті Інформаційного агентства Волинські Новини.

Загалом, під час тематичного брифінгу для ЗМІ, який відбувся сьогодні, 7 лютого, у стінах Волинської обласної ради, представники керівних органів медичної галузі області розповіли про те, що на Волині – 100% спеціалізованих медичних закладів уже перетворили на некомерційні комунальні підприємства.

«Через це пройшли всі країни. Пройдемо і ми!»

За станом на 3 лютого 2020 року до укладення контракту з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за усіма показниками готові понад 84% медичних закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу в області.

«Ті кроки, через які пройшли всі країни, зобов’язані зробити й ми – для того, щоб виграли наші пацієнти та лікарі. У всіх високі сподівання на цю реформу, але від того, як ми зробимо перші кроки, буде залежати все в подальшому. Коли ми говоримо про спеціалізовану медичну допомогу на Волині, маємо на увазі 46 закладів, що почнуть працювати зовсім в інших умовах з 1 квітня 2020 року. За станом на сьогодні, у регіоні автономізовано 100% закладі вторинної медичної допомоги, комп’ютеризовано – понад 63%, зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я – близько 98%. Кваліфікований цифровий підпис отримали понад 66% медичних працівників, яких буде залучено до виконання договору з НСЗУ», - зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.
З її слів, якщо говорити про первинну ланку, то в межах 80% мешканців України уклали декларації, що дає можливість пацієнтам у повному об’ємі користуватися медичними гарантіями з 1 квітня 2020 року.

Разом із тим, якщо пацієнт уклав договір з сімейним лікарем – він може отримувати спеціалізовану медичну допомогу безоплатно.

Натомість, з квітня 2020 року відбудеться реформа системи фінансування закладів охорони здоров’я. Тобто, фінансується не ліжко, не коридор, в центрі реформи – пацієнт, який може вільно обирати заклад, де він може отримати медичну допомогу.

Як це працює?

Як пояснила директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко, раніше усі лікарні, крім приватних, отримували кошти, що надходили у межах субвенції з державного бюджету. Цю субвенцію розподіляли на рівні областей, а потім вже на лікарні. У центрі цієї системи було «ліжкомісце». І, якщо фінансувалося «ліжкомісце» – то воно мало бути зайнятим.

«Була велика кількість невиправданих госпіталізацій, і люди займали те «ліжкомісце» навіть більше, ніж цього було їм потрібно. Згідно із новою хвилею реформи, пацієнт обирає лікарню на власний розсуд, а гроші, виділені на нього, «йдуть» слідом за пацієнтом. Оскільки реформа стартувала ще з 2018 року, є певні правила, згідно із якими пацієнт може отримувати безоплатну медичну допомогу в рамках програми медичної гарантії. Дуже важливо укласти декларацію з сімейним лікарем терапевтом чи педіатром. Чому це важливо? Бо, коли пацієнт укладає декларацію, ми його бачимо і можемо на нього перерахувати кошти», - каже Тетяна Бойко.

Лікарню й вузьких спеціалістів пацієнт обирає сам, не прив'язуючись ні до населеного пункту, ні до району, ні до області

Після того, як пацієнт потрапив на прийом до сімейного лікаря із скаргою, яку терапевт чи педіатр вилікувати не може, сімейний лікар зобов’язаний надавати хворому електронне направлення до фахівця вузького профілю із формулюванням, який саме вид допомоги чи оперативне втручання людині потрібне.

Своєю чергою, медичний заклад для отримання кваліфікованої медичної допомоги пацієнт обирає сам, як і лікаря вузького профілю, у якого хоче лікуватись. Також пацієнт більше не прив’язаний ні до міста, ні до області чи району, де хоче отримати медичну допомогу.

«З іншого боку, якщо у вас немає декларацій, ви можете розраховувати на екстрену та ургентну медичну допомогу. Такий вид допомоги нададуть усім, незалежно від того є декларація чи її немає. Але, з іншого боку, якщо ви не зареєстровані і не уклали декларацію, лікарня може офіційно брати з вас кошти за надання певних послуг, якщо ви не користуєтесь правилами медичної системи», - наголосила Тетяна Бойко.
Пріоритетні пакети послуг

З її слів, НСЗУ укладає з медичними установами контракт на 27 пакетів медичних послуг. Серед них є кілька пріоритетних – це означає, що НСЗУ сплатить за ці послуги лікарням підвищений тариф.

До них відносяться: лікування інфаркту та інсульту, допомога при пологах, складна неонатальна допомога та ендоскопічні дослідження для виявлення онкології на ранніх стадіях.

Ці послуги обрали як пріоритетні, тому що на першому місці серед захворювань в Україні – серцево-судинні захворювання. Друга причина смертності – онкологія. Майже 335 тисяч жінок на рік народжують, і ці витрати також потрібно покривати. Окрім того, майже 20 тисяч дітей на рік народжуються передчасно, а це – кожна 15-та дитинка. Вартість послуг з неонатальної допомоги, які буде сплачувати НСЗУ для допомоги таким дітям від 26 до 98 тисяч гривень – в залежності від складності випадку.

«Згідно із тарифами, на одні пологи закладена сума, трошки більша, ніж 8 тисяч гривень. Однакову суму будуть сплачувати як за фізіологічні пологи, так і за розтин Кесарева, і за всі пологи з ускладненнями. Ця сума – це так звана середня медіана. Наші економісти переглядали різні розрахунки собівартості пологів у лікарнях, також звертались за допомогою до міжнародних експертів. До прикладу, собівартість фізіологічних пологів в полтавському перинатальному центрі, де велика кількість пологів на рік – близько трьох з половино тисяч гривень. Натомість, вартість пологів в містечку Шабо, де трошки більше 100 пологів на рік – 12 тисяч гривень. І, якщо говорити про собівартість, то на це впливає безліч інших факторів. Наприклад, на 100 фізіологічних пологів, які вартуватимуть лікарні в 3 тисячі гривень, випаде декілька більш складних випадків, які обійдуться у значно більшу суму. Саме тому ми вивели середній тариф, і таким чином, зможемо покрити всі витрати – складні й не дуже. До того ж це не дасть змогу лікарням маніпулювати здоров’ям пацієнтів, аби отримати більше коштів від держави», - пояснила «медичну арифметику» фахівець.

Вартість яких медичних послуг не компенсуватимуть?

Також вона зазначила, що НСЗУ покриває більшість медичних послуг. Однак, за медичні послуги, які не вважають необхідними для життя пацієнта, лікарня має право брати додаткові кошти – до прикладу, за масажі чи пластичну хірургію. Також пацієнт може офіційно сплачувати кошти у лікарню, якщо він не має укладеної декларації з сімейним лікарем та електронного медичного направлення.

«Якщо ми говоримо про пріоритетні медичні послуги, то всі лікарські засоби входять у їхню вартість. Що стосується лікарень, то ми розуміємо, що певні медичні послуги можуть бути надані, якщо в лікарні є необхідне обладнання та медичні фахівці. Тому для укладання контрактів теж є аргументовані вимоги», - резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що у 2020 році жителі України зможуть безкоштовно скористатися 27 пакетами медичних послуг. Цю програму, на яку виділено 72 мільярди гривень, уряд обіцяє запустити в повному обсязі з 1 квітня. Також на сайті оприлюднили повний список медичних послуг, які пацієнти зможутьь отримати безкоштовно з квітня цього року.

Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Пацієнт Показати IP 7 Лютого 2020 15:20
"Сімейний лікар зобов'язаний" - а якщо не надасть? А не надасть він тому що позбудеться грошей. Якщо в мене ЖКХ, то сімейний лікар буде мене кормити таблетками і розповідати що камінці можуть розсмоктатися, не все втрачено і не треба відразу різати. А апендицит він взагалі сам вийме без скальпеля. Судячи з реальних розрахунків, платне лікування виходить в рази дешевше ніж нове безкоштовне. А от чому початок призначено саме на 1 квітня народ зрозуміє відразу після 1 квітня. Сміх крізь сльози.
пацієнт 2 Показати IP 7 Лютого 2020 18:12
100%!!!!!!!!!!!
оса Показати IP 7 Лютого 2020 18:55
А чому не хвалетеся,що всіх лікарів розганяєте та залишаєте тільки терапевтів та сімейних, які гайморит від запалення нерва не відрізняють... до спеціалістів прошу тільки за гроші та у приватні клініки.
а Показати IP 8 Лютого 2020 09:39
а чому захворювання щитовидки не включені в безплатне лікування? чорнобиль допоміг багатьом. і багато в кого проблеми з ЩЗ
124 Показати IP 10 Лютого 2020 11:51
Поживемо побачимо. Обіцянки дістали.
Степан Васильович Показати IP 11 Лютого 2020 09:01
Вся ця «медична реформа в Украні» – це лише жалюгідна медична пародія . Наспавді від неї виграють лише лікарі, а не хвора людина, бо вони отримали можливість працювати менше і грошей отримувати більше. Так, наприклад, сімейний лікар чи терапевт не зацікавлений працювати з інвалідами, які вимушені часто приходити до лікаря за рецептами чи якимись направленнями. Замість них лікарю вигідніше заключити декларацї із здоровими людьми (студентами,..) і бачити їх лише раз в рік і отримувати ті ж гроші. Тому зараз лікарі, які вже набрали достаню кількіть пацієнтів, створюють нестерпні умови хворим з інвалідністю щоб ті переходили до інших лікарів. Але перейти до іншого лікаря дозволяється лише один раз у рік. Куди ж подітися бідному інваліду? Чому медики ніяк не хочуть запровадити в Украні звичайну Страхову Медицину, яка існує по всьому світі?
Анонім Показати IP 12 Лютого 2020 01:28
де будуть тепер перебувати психічні хворі, за яких не зможуть комунальним мед.закладам платить родичі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus