USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Рекультивація чи бізнес: чи законно добувають пісок на Волині

20 Травня 2019 20:14
Піщаний кар’єр неподалік Володимира-Волинського викликає чимало суперечок: поки місцеві мешканці впевнені, що там здійснюють незаконний видобуток, погоджений матеріально зацікавленими чиновниками, у сільраді розповідають, що землю віддали на рекультивацію, а роботи з відновлення ґрунту оплачують… піском.

Як повідомив Інформаційному агентству Волинські Новини місцевий мешканець, активні роботи з видобутку піску неподалік сіл Поничів і Маркелівка Володимир-Волинського району тривають уже більше чотирьох років.

«Особливо зараз мене хвилює ситуація в селі Поничів, звідки за тиждень-два вивезли більше піску, ніж у попередні роки», – розповів чоловік і додав, що, на його думку, активно вивозять пісок саме з цього кар’єру, адже він знаходиться ближче до Володимира-Волинського.

Раніше, за словами чоловіка, на цій ділянці знаходилися селянські городи.

Він розповів, що спецтехніка почала працювати на кар’єрі близько двох тижнів тому. Як зазначив, роботи з видобутку піску відбуваються за погодженням Зимнівської сільської ради.
«У місці, де люди брали пісок, землю вже вирівняли, але збоку копають. Потім усе під шумок зарівняють», – переконаний місцевий житель.

За його оцінкою, йдеться про сотні тонн піску та сотні тисяч гривень збитку для місцевого бюджету.
Окрім того, чоловік звернув увагу на те, що місцева влада не реагує на проблему. До того ж минулоріч, після того, як ситуація набула публічного розголосу, за буцімто незаконний видобуток так ніхто й не поніс відповідальності.
Як повідомила в коментарі секретар Льотничівської сільської ради, до якої входить село Поничів, Таїсія Подзідзей, ніякі роботи на вказаній території з видобування піску не ведуться.

За її словами, пісок там видобували 10–15 років тому. Зараз же рішенням Зимнівської сільської ради земельну ділянку відвели на рекультивацію.
Як поінформували в Зимнівській сільській раді, розробку проектно-кошторисної документації на проведення рекультивації земель біля села Поничів погодили на сесії ради ще на початку грудня 2018 року. Натомість договір із виконавцем робіт на надання відповідних послуг укладено в лютому цього року.

Так, проект договору передбачає розробку ґрунту бульдозером, засипку резервів, формування земель, вирівнювання площ тощо. Усі роботи з рекультивації планують завершити в червні 2019 року.

У договорі прописано, що оплата за послуги проводиться залишками піщаного ґрунту.

Відзначимо, що відразу на місці проведення робіт встановили таблицю з номерами телефонів, за якими можна домовитися про придбання піску та щебню. Так, одну тонну піску пропонують купити за 198 гривень, доставка ж його до Володимира-Волинського обійдеться у ще 350 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus