USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ремонт та утеплення, нове обладнання, оновлені басейни, харчоблоки, обсерваторія: як змінилися освітні заклади Луцька

8 Вересня 2020 20:29
У соціально-культурному просторі нашого міста освіта займає особливе місце. Луцька міська рада приділяє значну увагу забезпеченю належного матеріального рівня закладів освіти та потреб навчально-виховного процесу. Це ті інвестиції, без яких не можливий поступ як нашого міста, так і держави в цілому.

У Луцьку функціонує 42 садочки, 29 шкіл, 4 заклади позашкільної освіти, міжшкільний навчально-виробничий комбінат, 2 ДЮСШ, Будинок учителя, інклюзивно-ресурсний центр. На фінансуванні міського бюджету перебувають ще й 5 закладів професійно-технічної освіти.

Три останні роки стали надзвичайно ефективними у розвитку галузі освіти. Пріоритетними напрямками фінансування були заходи з енергозбереження, заміни систем тепло-, водопостачання та каналізації, ремонти покрівель, актових, спортивних залів, басейнів, санвузлів, харчоблоків та заміна в них технологічного обладнання на нове, оновлення обідніх залів у школах та садочках, в тому числі, перехід з газового на електроустаткування та інші роботи, спрямовані на створення відповідних санітарно-гігієнічних та безпечних умов.
І все це задля того, щоб маленьким лучанам та школярам, педагогам та іншим працівникам закладів освіти було комфортно навчатися і працювати.
Знаковою подією у Луцьку за роки Незалежності стало завершення будівництва тавідкриття нової школи - ліцею №27 у 55-му мікрорайоні міста. Заклад оснащений басейном, двома міні-футбольними полями зі штучним покриттям, спортивними майданчиками з вуличними тренажерами, залою для танців й занять музикою, ігровими кімнатами для дітей та всім необхідним для якісного навчання і розвитку дітей.
У капітально відремонтованому Будинку вчителя створили перший «Інклюзивно-ресурсний центр» для дітей з особливими освітніми потребами. Заклад має відповідні засоби предметно-ігрового, розвивального та корекційного середовища, у ньому дітки отримують навчальну та психолого-педагогічну допомогу.
Значні зміни відбулися й у вечірній школі (ЗЗСО № 8 — інституційний ліцей). Вона перебувала в жахливому стані: з обдертим фасадом, без гідроізоляції, у підвал затікала вода, яка руйнувала фундамент будівлі. Тепер школа має зовсім інший вигляд: будівельники зробили проямки, гідроізоляцію вздовж фундаменту, капітально відремонтували та пофарбували фасад, уклали бруківку.
Здійснено реконструкцію актового залу у Луцькому навчально-реабілітаційному центрі, встановлено підйомник для безперешкодного пересування дітей з фізичними вадами та індивідуальний тепловий пункт.
Відбулися капітальні та поточні ремонти актових залів у школах №№ 2, 14, 15, 18, 25. Зокрема, у ЗОШ №2 за кошти міського бюджету облаштовано сцену, встановлено нові та комфортні крісла, відремонтовано стелю. Також у рамках програми енергозбереження було замінено вікна, покрівлю, встановлено індивідуальний тепловий пункт.
Не оминули увагою й спортивні зали: їх капітально відремонтували у школах №№ 20, 24, 26, дитячих садках №№ 3, 21.
У ДНЗ №40 облаштували комплексну зливову каналізацію.
А у Луцькій гімназії №21 імені Михайла Кравчука капітально відремонтовано шкільний басейн.
Здійснено підсилення несучих елементів у школах №№ 3, 15, 26.
Вимощено тротуарною плиткою подвір’я у закладах середньої освіти №№ 5, 12, 15, 26.
Встановлено ІТП у школах №№ 2, 9,11,15,16, 17, 22, 24,26, 28 та дитячих садочках №№ 3, 5, 9, 10, 20, 32, 33, 38.
У таборі “Ровесник” збудовано санітарно-гігієнічний блок (туалети, рукомийники, душові), вимощено бруківкою територію, зроблено ремонти дахів у будиночках для відпочинку та коридорів головного корпусу.
Значні зміни відбулися у Палаці учнівської молоді: тут було відремонтовано дах та замінено покрівлю, утеплено фасад у внутрішньому дворі закладу. Оновлення цього року зазнав і центр науково - технічної творчості, у якому займається більше семисот дітей. Вперше за багато років тут відремонтували кабінети дизайну та радіоелектроніки.
Важливою подією для Луцька є відновлення роботи обсерваторії, що стане ще однією цікавинкою нашого міста. Вона не працювала більше 30-ти років, вийшли із ладу усі механізми, не було телескопу та необхідного обладнання. Враховуючи численні звернення від дітей, що хочуть досліджувати небо, вирішили її відремонтувати. На капітальний ремонт було виділено кошти з міського бюджету, а фонд Ігоря Палиці “Тільки разом” купив два телескопи, завдяки яким тут зможуть займатися маленькі лучани.
Зроблено ремонти харчоблоків, пралень, санітарно-гігієнічних приміщень у дитячих садочках.
Активно залучаються кошти й міжнародних фінансових інституцій. Поступово школи й дитячі садочки перетворюються з сірих похмурих будівель у яскраві, сучасні, термомодернізовані споруди.

Вперше за роки будівництва закладів освіти здійснено термомодернізацію та капітальний ремонт фасадів у школах №№ 1, 9, 11, 15, 16, 22, 25, 26, 28, вечірній школі, Навчально-реабілітаційному центрі, Палаці учнівської молоді, садочках №№ 4, 13, 27, 31.
Масштабні ремонтні роботи здійснили у закладі загальної середньої освіти №15. З 1962 року, коли восени перші школярі переступили поріг школи, її капітально не ремонтували. Ситуація почала змінюватися у 2017. За три роки коштом міського бюджету старий шатровий дах не тільки відремонтували, а й утеплили, підсилили стіни та міжвіконні простінки. Капітальний ремонт зробили й в актовій залі, подвір’я перед входом виклали сучасною бруківкою та освітили. Завершуються роботи з термомодернізації школи: утеплення фасаду, заміна вікон на енергозберігаючі, встановлено ІТП. Це оновлення несе не лише естетичний ефект, але й економічний. Адже від впровадження заходів вдасться зекономити до 50 % на енергоносіях. Школа була прохолодною, а після завершення робіт дітям стане значно тепліше та комфортніше.
У внутрішньому дворику навчального закладу планують обладнати гарний сквер із лавочками, сучасним освітленням та відеонаглядом.

На жаль, більшість закладів освіти нашого міста були побудовані у 30 - 50 -их роках минулого століття і потребують значних ремонтних робіт. Втім, жодна школа та садочок, що мають критичні проблеми, не залишаться без уваги та підтримки міської влади. Зокрема, вже розроблено проектно-кошторисну документацію на будівництво нових корпусів школи № 13 та подано пропозицію для фінансування будівництва з Державного фонду регіонального розвитку.

А наші учні та вчителі, у свою чергу, дають привід для гордості за них.

За результатами обласних предметних олімпіад переможцями визнано 404 учнів Луцьких шкіл. За підсумками ІV (Всеукраїнського) етапу олімпіад школярі міста отримали 70 перемог. У Міжнародних учнівських олімпіадах здобули 2 перемоги і стали стипендіатами Президента України. Також стипендія Президента України призначена ще 20 переможцям учнівських змагань, Кабінету міністрів України – 1.

За три роки переможцями Всеукраїнських етапів предметних турнірів стали 127 вихованців закладів освіти Луцька.
За результатами конкурсу «Кращий учень» 22-м учням щороку виплачується стипендія міської ради.
Міська влада підтримує й творчі ініціативи освітян: стимулює преміями та стипендіями переможців конкурсів «Учитель року», «Джерело творчості», «Молода надія дошкілля» та інших.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 8 Вересня 2020 22:59
І тільки 4 школу в центрі принципово не ресониують- ну геть вона не помітна для влади
MaxMyr Показати IP 10 Вересня 2020 18:39
Шукай Обладнання для освіти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus