USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Renault Duster - твердий хорошист. ТЕСТ-ДРАЙВ

12 Вересня 2011 10:43
Надзвичайно перспективним сегментом автомобільного ринку стають кросовери – так звані «асфальтові джипи». Це машини з повним приводом, підвищеним кліренсом, але без рамної конструкції, без блокувань диференціалів, пневмопідвіски та інших атрибутів справжніх всюдиходів.

Такі автомобілі в Україні впевнено завойовують популярність. Їх універсальність вкупі з поганою якістю доріг і мінливою погодою сприяють цьому.

Зрештою, не варто відкидати й іміджевий складник: купивши таке авто, можна сміливо назвати себе власником хай невеличкого, але позашляховика. І гордо, з високого сидіння споглядати на «недоприводних» сусідів на дорозі.

Кросовери, до речі, бувають різні. Є дорогі, «преміальні» німці. Є технологічно продвинуті, і теж недешеві, японці. Також є й бюджетні кросовери. Один з цікавих їх представників пропонує компанія Renault. Це модель Renault Duster (від англійського – той, що не боїться пилюки).

Саме таку модель з повним приводом і бензиновим двигуном потужністю 102 кінські сили випало протестувати «Волинським новинам».

Тест-драйв проходив у Луцьку та на піщаних кар’єрах поблизу села Гараджа. Тож ходові якості та поведінка машини оцінювались і в міському режимі, і на трасі, й на легкому бездоріжжі.

Двигун «Дастера» – бензиновий, об’ємом 1,6 літра, не є еталоном потужності.

З другого боку, машина досить легка, її вага становить всього 1250 кілограмів, тож 102 кінських сил цілком достатньо для того, щоб триматися в потоці транспорту на середніх позиціях.



Коробка передач – механічна, 6-ступенева, порадувала чіткими перемиканнями й досить короткими передачами.



Такі налаштування КПП вкупі з невеликою вагою дозволили досить впевнено стартувати зі світлофорів та без суттєвих труднощів здійснювати обгони на вулицях міста і на заміській трасі.

Двигун любить високі оберти, в місті достатньо четвертої-п'ятої передач. А вже на трасі, при досягненні швидкості понад 70 км/год, можна вмикати шосту передачу, головне завдання якої – економія пального на високих швидкостях.

При обгонах і на поворотах кросовер вів себе прогнозовано, надто не розхитувався і не хилився на бік, незважаючи на те, що «Дастер» – машина досить висока. Посадка майже джиперська, що значно покращує водієві огляд.

Загалом враження від їзди хорошими дорогами на «Дастері» – позитивні, авто веде себе прогнозовано, по-легковому.

* * *

Система повного приводу, встановленого на «Дастері» – від «Ніссана» – ця японська компанія входить до консорціуму «Рено-Ніссан». Водій має можливість, переводячи перемикач режимів трансмісії у відповідне положення, їхати лише на передньому приводі, заощаджуючи тим самими пальне.



При необхідності (слизька, засніжена чи мокра дорога, виїзд на бордюр, поїздка бездоріжжям) можна включити режим, при якому саме авто за допомогою датчиків визначатиме тягове зусилля, які автоматично спрямовуватимуться на обидва мости.



Коли ж авто потрапляє на вкрай важкі ділянки дороги, існує можливість скористатися режимом lock, який ділитиме тягове зусилля між обома мостами кроссовера у співвідношенні 50/50.

Під час поїздки вулицями міста і трасою при включеному режимі 2 wd середній розхід пального становив 8,8 л. При пересуванні піщаними кар’єрами чи схилами дачного масиву у режимі 4 wd на 2-3 передачах «француз» спожив близько 13 літрів.

Проте слід зауважити, що хоча отримані показники є середніми в класі, тестований «Дастер» мав пробіг всього 600 км, тобто перебував у режимі обкатки. Після досягнення пробігу у 3000 км, за даними виробника, розхід пального знизиться ще приблизно на 10%.


Не розчарував «Рено Дастер» і на бездоріжжі. Хоч під час тест-драйву його й не заганяли у глибокі піски, тракторні колії чи велике болото – це ж все-таки кроссовер.

Тим не менше на так званому приміському, «дачному» бездоріжжі – лісові дороги з не дуже глибокими коліями, досить круті підйоми, піщані доріжки – «француз» не підвів. Адже має він для цього і систему повного приводу, і солідний кліренс у 215 мм (що вище середньокласового показника), і непогані кути виїзду-з’їзду.




Перша передача у «Дастера» коротка, тягова, призначена для рушання в багнюці, піску чи на крутому підйомі. Кросовер заїжджав на досить круті схили, зупинявся, але, піддавши газку, машина без проблем рушала з першої передачі, не буксуючи і не відкочуючись назад.

Салон автомобіля досить великий. Принаймні людині зростом 180 см місця над головою більш ніж достатньо.

Пройшов «француз» і традиційний тест на місткість: одна й та ж людина абсолютно комфортно почуває себе і за кермом, і за сидінні за місцем водія: тут коліна навіть не впиралися у спинку водійського сидіння.




Багажник об’ємом 475 літрів достатній для розміщення кількох великих сумок, дачного врожаю чи спорядження для відпочинку на природі.



При складених задніх сидіннях об’єм багажника зростає до 1636 літрів, перетворюючи «Рено Дастер» на невеличкий фургон.



Матеріали салону – недостатньо м’який пластик та пластикові вставки «під дерево». Але позитивом цих бюджетних складових машини - є їх приємний зовнішній вигляд та відсутність шумів і скрипів під час їзди.



Не сподобались окремі ергономічні прорахунки у салоні авто. Так, наприклад, перемикачі передніх склопідіймачів знаходяться на передній консолі внизу. І тягнучись рукою до них під час руху, можна включити розташовану тут же аварійну сигналізацію чи центральний замок. Не зовсім зручно розташований джойстик налаштування бокових дзеркал – під ручним гальмом, хоча й звертаємось до нього рідко. Досить низько розміщена шайба зміни режимів роботи трансмісії. Проте згодом, у процесі експлуатації кросовера, до цього швидко звикаєш.

Повноприводний Renault Duster у тестованій максимальній бензиновій комплектації Laureate коштує 169 900 гривень – близько 21 тисячі 200 доларів.



За ці кошти ви отримуєте 2 подушки безпеки, ABS, бортовий комп’ютер, гідропідсилювач керма, передні склопідіймачі, центральний замок, кондиціонер, дзеркала заднього виду з електрорегулюванням, реслінги на даху для встановлення додаткового багажника, магнітолу з можливістю зчитування CD/mp3 дисків та багато іншого корисного обладнання.

Тобто за невеликі гроші – добре укомплектована повнопривідна машина.

Якщо ви хочете зекономити – є передньопривідний «Дастер» з меншим переліком обладнання, але за ціною всього 131 900 гривень.

Якщо ж ваші фінансові можливості дозволяють більше, то за додаткові кошти в і без того непогано «нафаршировану» комплектацію Laureate можна встановити ще 2 подушки безпеки, задні склопідіймачі, легкосплавні диски коліс, шкіряний салон.

Крім того, є дизельний «Рено Дастер», головними перевагами якого є низький розхід пального та кращий обертальний момент двигуна, що особливо важливо на бездоріжжі.

* * *

Спробуємо кинути оком на конкурентів «Дастера». Чи можна за такі ж гроші, які просять за добре укомплектований французький кросовер, придбати авто іншого виробника?

Принципово виключаємо із порівняння китайські джипи з огляду на їх низьку якість та застарілу технічну базу. Адже, як відомо, практично всі китайці - копії авто японських та європейських виробників 80-90-х років минулого століття.

«Шевроле Нива» в максимальній комплектації (яка значно поступається «дастеровській») коштує 19200 доларів, є набагато гучнішою під час руху, крім того, базується на технічно застарілій «Ниві» ще радянської розробки.



«Сузукі» SX4 коштує у повнопривідній версії 24000 доларів. Це авто краще керується, ніж «Дастер», його їздові налаштування більш спортивні, дизайн окремі експерти вважають сучаснішим, проте «японець» поступається «французу» практичністю: меншою величиною кліренсу, меншим салоном, значно меншим багажником.



Крім того у класі компактних бюджетних кросоверів різниця в ціні у майже 3000 доларів є дуже суттєвою.

Досить сильним конкурентом «Рено Дастера» є «Хюндай Туссон», який має достатньо просторий салон, непоганий кліренс і немале багажне відділення. Але проти цього «корейця» грає його суттєво вища (більше, ніж на 4000 доларів) ціна, іміджева складова (це модель попереднього покоління, залишки якої продаються виробником і на заміну якій вже прийшов ще дорожчий «Хюндай» ix35).



Найдешевший повнопривідний «Ніссан Кашкай» коштує 28 000 доларів (різниця в ціні з тестованим «Дастером» - 6800 доларів).



Маленький кросовер «Теріос» маловідомого широкому загалу японського виробника «Дайхатсу» коштує у порівнянній з «Рено Дастер» комплектації від 23000 доларів, проте є значно меншим за усіма параметрами – салон, багажне відділення, кліренс.



Усі інші компактні кросовери в своїй ціні сміливо перевалюють за 30 тисяч доларів, а отже, не можуть розглядатися як прямі конкуренти тестованому авто.



Тож якщо вам потрібний недорогий компактний кросовер для поїздок містом, виїздів на дачу, риболовлі чи пікніка з друзями у приміських лісах, «Рено Дастер» – одна з найкращих пропозицій у своєму сегменті.

За ціною, меншою ніж добре вкомплектований європейський чи японський хетчбек ви отримаєте достатньо «нафаршировану» повноприводну машину під європейським брендом.

Але не чекайте від «Дастера» чогось надто особливого. Зрештою, якщо говорити шкільною термінологією, це не відмінник, але й не трієчник. Це – твердий «хорошист», який хоч і не дотягується по ряду параметрів до лідерів, проте є сильним за сукупністю дисциплін.

Сергій ГРИГОРЕНКО

Автомобіль для тест-драйву «Волинським новинам» наданий автосалоном «Луцьк-Експо»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Віктор Показати IP 12 Вересня 2011 11:56
Цікаво написано.. От тільки ззаду в салоні, судячи по фото, не геть все ідеально з місцем
Водій Показати IP 13 Вересня 2011 09:43
Прикольний тест, так тримати, ВН! Побільше автотестів, хороших і різних
OlegJM Показати IP 13 Вересня 2011 10:10
В Європі це Dacia
OlegJM Показати IP 13 Вересня 2011 10:17
А шильдик на решітці, не більше як маркетинговий обман для українців.
Постійний читач Показати IP 18 Вересня 2011 21:15
Та ж сама DACIA Logan для тих, хто хоче їздити на псевдо джипі. Одним збільшеним кліренсом з універсала джипа не зробиш...
ВВ до Постійний читач Показати IP 21 Вересня 2011 21:41
Крупні "специ" знають все! Необхідно спочатку пожувати, а потім мимрити.
Сільвестр Йосипович Показати IP 26 Вересня 2011 09:49
Для ВВ... Якщо вже зробили тест драйв, то технічно описуйте правильно, а то складається враження що технічну інфу для Вас надиктовувала "БЛОНДИНКО"... Короткі передачі маєте на увазі важіль КПП чи передаточне число коротке??? Накшталт - "двигун любить високі оберти",(високі оберти це від 4тис.-8тис.), Дастер після 3 тис. реве як реактивний літак... тобто по місту на високих обертах це обійдеться у 12- 13 літрів... а на швидкості 70 км/год, вже включаєте 6ту передачу? О_о... все це говорить про те що двигуна 1.6 для відра з болтами ДАСТЕР замало...саме 1.6 найкраще підходить для сандеро та логан. І ще одне... ну як можна порівнювати Сандеро з Дайхатсу Теріос? З ніссан Кашкай? З Судзукі СХ? Та й навіть Хенде Туксон????????????????????? Шевроле нива - його конкурент! Успіхів у Ваших автомобільних справах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus