USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Режим Лукашенка визнав нацистським патріотичне гасло «Жыве Беларусь!»

10 Листопада 2022 14:59
МВС Білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики гасло «Жыве Беларусь!» і відгук «Жыве».

Про це пише УП з посиланням на «Радыё Свабода».

Відповідну постанову №271 опубліковано на Національному правовому порталі РБ.

Мотивація в документі звучить, що нібито це гасло «30-ї дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася в основному з колишніх бійців частин «Білоруської національної оборони», використовувалася в антипартизанських операціях».

Таким чином, білорусам заборонено «кричати «Жыве Беларусь!» і відповідати «Жыве» з підняттям правої руки з витягнутою долонею».

Читати ще: РФ і Білорусь можуть використати «союзні війська» на Волинському напрямку, – Генштаб

Однак незрозуміло, чи є «нацистським» вигук без підняття правої руки, і відповідь не «Жыве!», а «Жыве вечна!», який використовують набагато частіше, зазначає видання.

Режим Лукашенка продовжує боротьбу з національними символами. Після фактичної багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора і нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою «Погоня», влада перейшла на патріотичне гасло.

Як відомо, на акціях протестів 2020 року сотні тисяч людей скандували патріотичні гасла, які давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах.

Нинішня влада Білорусі вже багато років намагається за допомогою пропаганди представити національні символи Білорусі, що з'явилися задовго до Другої світової війни, як символ нацистів. При цьому факт тісної військово-політичної співпраці СРСР і нацистської Німеччини перед війною замовчується.

Довідка

У сучасному вигляді вираз «Жыве Беларусь!» уперше прозвучав у вірші найвідомішого білоруського письменника Янки Купали, написаному в 1905-1907 роках. «Гэта крык, што жыве Беларусь»:

А вот як не любіць гэта поле, і бор,

І зялёны садок, і крыклівую гусь!..

А што часам тут страшна заенча віхор, –

Гэта енк, гэта крык, што жыве Беларусь!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus