USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Резніков після скандалу анонсував реформу харчування в ЗСУ

25 Січня 2023 22:55
Міністр оборони Олексій Резніков після скандалу із закупівлею харчів для військових анонсував реформу харчування у Збройних силах України, аби впровадити гнучку, але уніфіковану систему меню.

Про це він написав у соцмережі, передає Громадське.

«На засіданні антикорупційного комітету я озвучив зобов’язання запровадити меню впродовж 4-5 місяців. Це завдання ми визначили як пріоритетне і будемо намагатися вирішити його швидше», – йдеться у повідомленні.

Для запуску реформи Резніков проситиме організувати спільне засідання двох комітетів, щоб сконцентрувати фахівців та забезпечити необхідний імпульс. Так, потрібно створити робочу групу, яка опрацює питання від процедур впровадження до змісту меню.

За словами міністра, потрібно враховувати те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ.

«Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчуванням у польових умовах на фронті та в пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати», – зазначив глава Міноборони.

Він додав, що у планах є розробка веганського, халяльного, кошерного та пісного меню християнської традиції.

Як каже Резніков, зараз у системі каталогу є вибір з 409 позицій, з яких формують раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу для українських бійців.

Також глава Міноборони пообіцяв спільно з комітетами знайти формат, який гарантуватиме безпеку постачальників харчів і збереже чутливу інформацію про ЗСУ, водночас зробить закупівлі прозорішими, а бюджетні кошти – більш доступними для громадського контролю.

Як ми писали, у розпорядженні редакції «Дзеркала тижня» від джерела у ЗСУ опинилась угода Міністерства оборони на послуги організації харчування в 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Журналісти заявили, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, нібито Міноборони законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною. Резніков зазначив, що, наприклад, оприлюднена в медіа ціна 17 грн за одне яйце – це "технічна помилка, яку зробив постачальник".

Міністр також пояснив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів, а купує комплексну послугу – забезпечення харчуванням. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі.

23 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки після скандалу із закупівлею продуктів для військових заслухали керівництво Міністерства оборони та представників НАБУ, ДБР, СБУ. Голова Комітету Олександр Завітневич заявив, що оприлюднений у ЗМІ контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ нібито містить некоректну інформацію.

24 січня заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для харчування українських військових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 26 Січня 2023 02:58
чому не розстріляли це било?
Манергейм Показати IP 26 Січня 2023 08:58
Я наівно думав шо з приходом до влади *95 кварталу* свинарчуки, гладковські зникнуть
Леонтій Показати IP 26 Січня 2023 17:04
Одиницею обліку яєць стане кілограм

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus