USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Ріпка» під реп-біти та музичні інструменти замість персонажів: у Луцьку показали незвичайне дійство. Фото

21 Березня 2023 10:01
21 березня у світі відзначають Міжнародний день лялькаря. З цієї нагоди в Палаці культури Луцька відбувся благодійний мистецький проєкт «Діалог з лялькою». Його мета – популяризація театрального мистецтва, знайомство з видами та формами ляльок.

Міжнародний день лялькаря виник з ініціативи іранського актора Дживада Золфагаріхо у 2000 році. Саме ж свято вперше відзначили за два роки. І з того часу лялькарі усього світі щороку 21 березня нагадують – театр ляльок зачаровує не лише дітей, але й може захоплювати людей різного віку.
До реалізації проєкту «Діалог з лялькою» максимум зусиль доклали департамент культури Луцької міської ради, управління освіти міської ради, лялькарі, волонтери.

«Проєкт організувала наша громадська організація «Жива лялька», однак без підтримки було б дуже складно, – розповідає голова ГО Юлія Тузова. – У такий складний час необхідно розуміти, що дітям потрібно відволіктися від того, що відбувається довкола них. Ляльки дуже допомагають у цьому. Ми маємо досвід такої роботи і вкотре переконуємося у терапевтичній силі мистецтва».
Артисти «Живої ляльки» ділилися з гостями свята секретами театральної майстерності, розповідали про види ляльок, провели тренінги з ляльковедення. Також у рамках проєкту своїми театральними здобутками поділилися й лялькові студії бібліотек Луцької громади. Юні гості свята не лише раділи пригодам казкових героїв, але й безпосередньо брали участь у сценках.
Родзинкою свята стала вистава «Ріпка» від спеціального гостя заходу – Рівненського академічного обласного театру ляльок. Ця унікальна постановка, автором якої є заслужений діяч мистецтв України Сергій Брижань, за режисурою Олени Ткачук, захопила дітей і дорослих. На сцені розгорнулося яскраве дійство, під час якого дідусь Богдан, батько Степан, внук Тарас і бабуся Стефанія за допомогою народних музичних інструментів переказали на сучасний манер відому усім народну казку.
«Діти не повинні відчувати і переживати все, що доводиться витримувати дорослим. Тому ми працюємо зараз саме над цим – аби вони були хоч трохи щасливіші, аби почувалися у безпеці і не забували про свою історію. Казки і ляльки лікують – саме так і працює терапія. У наших історіях закодовано, якою має бути взаємодопомога і як треба об’єднуватися, аби подолати спільну проблему. У «Ріпці» актори нашого театру усе це демонструють, до того ж, у сучасній інтерпретації, зберігаючи автентичний дух казки», – підсумовує рівненська режисерка Олена Ткачук.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus